Konyalı sanayiciler üretimde dijital dönüşümü konuştu

Konyalı sanayiciler üretimde dijital dönüşümü konuştu

CLPA, Konya Sanayi Odası işbirliğiyle Sanayi 4.0’ın yol haritasını çizdi

 

Dördüncü Sanayi Devrimi’ne uyum için öncelikli yol haritasının çizilmesi konusunda bilgilendirme faaliyetlerinde bulunan global kuruluş CLPA (CC-Link Partner Association-CC-Link Partnerleri Derneği), birçok sektörde üretim yaparak “sanayi şehri” kimliğini kazanan Konya’da sanayicilerle buluştu.  Sanayi 4.0 evresi ile birlikte Türkiye’nin üretim kabiliyetinin sürdürülebilirliğinin sağlanması için dijital dönüşüm günden güne daha da önemli hale geliyor. Bu noktada, Türk sanayisini yeni endüstri evresinin gereklilikleri hakkında bilgilendirmeyi hedefleyen CLPA (CC-Link Partner Association-CC-Link Partnerleri Derneği), Konya Sanayi Odası işbirliğiyle kentin önde gelen sanayicileri ile bir araya geldi. “Üretimde Dijital Dönüşüm” konulu toplantı kapsamında konuşma gerçekleştiren CLPA Ülke Müdürü Tolga Bizel, Türkiye’nin değerli sanayi şehri Konya’nın global düzeyde rekabet gücünün artırılması için dördüncü sanayi devrimine uyum aşamasında belirlenmesi gereken öncelikli yol haritasını anlattı. Günümüz tüketicilerinin kişiselleşmiş ürün taleplerine cevap verebilmek için fabrikaların en kısa sürede dijital dönüşüm süreçlerini başlatmaları gerektiğini belirten Tolga Bizel, Sanayi 4.0 ihtiyaçlarının desteklenmesi konusunda büyük önem taşıyan endüstriyel haberleşme platformu CC-Link (Communication&Control Link) hakkında bilgi verdi. Etkinlikte Casper Bilgisayar ve Logosoft İş & Teknoloji Geliştirme Direktörü Ali Haydar Ünsal da konuşmacı olarak yer aldı. KOBİ’lerin dijitalleşme yolculuğunda doğru bilinen yanlışlara dikkat çeken Ünsal, Logosoft’un dijital dönüşüm hikayesinden de bahsetti.

MEVCUT ENDÜSTRİYEL HABERLEŞME SİSTEMLERİNDEN 10 KAT HIZLI

Sanayi 4.0 kavramını, siber fizik sistemlerin Nesnelerin İnterneti (IoT) ile birleşimi olarak özetleyen Bizel, robotlar dahil üretim hattındaki tüm makine ve sistemlerin birbiriyle çok hızlı bir şekilde haberleşmesinin önemine dikkat çekti. Endüstriyel iletişim ve kontrol teknolojisi CC-Link IE platformunun bu haberleşme süresini milisaniyeler seviyesine indirdiğinin altını çizen Bizel, “Saniyede 100 megabit ile haberleşebilen endüstriyel haberleşme sistemlerinden 10 kata kadar daha hızlı olan bu yeni nesil teknoloji sayesinde Sanayi 4.0’ın gereklerini yerine getirmek çok büyük ölçüde kolaylaşıyor ve sanayicilerin rekabet gücü artıyor” dedi.

AKILLI FABRİKALARDA İLETİŞİM VERİLERİ GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE YÖNETİLMELİ

Geleceğin haberleşme üzerine kurulacağını vurgulayan Bizel, sözlerine şöyle devam etti; “Sanayi 4.0 sürecindeki en önemli unsurlardan biri büyük verinin toplanması, paylaşılması ve işlenmesi. Makinelerin birbiriyle iletişim kurabildiği akıllı fabrikalarda, iletişim verilerinin güvenilir bir şekilde yönetilmesi son derece önemli. Dijital fabrikalarda pek çok veri, çok sayıda cihaz tarafından gerçek zamanlı olarak oluşturularak süreçlerin şeffaf bir şekilde görüntülenmesini sağlıyor. Bu noktada devreye iletişim ve kontrol platformu CC-Link giriyor. CC Link uyumlu ürün üreticileri ve CC Link teknolojisi kullanıcılarından oluşan CLPA’nın dünya genelinde yaygınlaştırmaya çalıştığı CC-Link IE, şu anda fiilen en büyük bant genişliğine sahip ve gigabit hızlarında çalışan tek açık endüstriyel ethernet protokolü olarak öne çıkıyor.”

FARKLI ÜRETİCİLERE AİT CİHAZLAR BİRBİRLERİYLE İLETİŞİM KURABİLİYOR

Fabrikaların bazı bölümlerinde milisaniyeler içinde haberleşmek gerektiğini belirten Bizel, CC-Link IE gibi bir altyapısı olmayan üretim tesislerinin sürekli değişen ve kişiselleşen taleplere hızlı yanıt vermelerinin zorlaştığını vurguladı. Saniyede bir gigabitlik açık endüstriyel ethernet ağı CC-Link IE teknolojisinin, saha cihazlarından kontrolörlere çok hızlı iletişim sağlayarak üretim tesisinin tamamında maksimum verimlilik sağlanmasına katkıda bulunduğunu anlatan Bizel, “CC-Link IE, fabrika otomasyon teknolojileri üreticilerinin saha kısmındaki ürünlerinin birbirleri ile haberleşmesi için çok güçlü bir platform oluşturuyor. Aynı zamanda bu teknoloji, farklı üreticilere ait cihazların genel bir ağ üzerinde serbestçe iletişim kurabilmesini sağlayacak kapasiteye de sahip. Bugün dünya genelindeki yüzlerce otomasyon ekipmanı üreticisinin sunduğu 1.500'den fazla sertifikalı CC-Link uyumlu ürün bulunuyor. Bu yeni nesil teknoloji hızla yaygınlaşmaya devam ediyor” diyerek sözlerini sonlandırdı.