Konyalı kitaplar

“İşte, Seyit Küçükbezirci’nin kısa zamanda topladığı zengin malzeme bu bakımdan bir umut ışığı vazifesini görecektir… Konya folklorü için harcanacak emekler boşa gitmeyecektir. Bu yolda çalışanlara ne mutlu, var olsunlar!” (Cahit Öztelli, Öz Demokrat Konya Gazetesi. 10 Aralık 1958.)

 

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bir ilke imza atarak, özellikle Konya Fikir, Sanat, Kültür adamları Birliği’ne üye yazar ve ilim adamlarını, gül bahçesinde ağırlayarak, son dönemde yayımladıkları kitapları bir set halinde armağan etti.

Yeni yayınlanan bu kitaplardan ikisi benim için çok önemliydi, çünkü yıllardır Seyit Küçükbezirci’nin başının etini yiyordum gazete köşelerinde, arşivin tozlu raflarında kalıp gitmiş o güzelim yazılarını kitaplaştırması için. Seyit abi bizi kırmadı, il Kültür ve Turizm Müdürlüğü güzel bir vefa örneği gösterdi ve “Konya Halk Bilimi Folklor Güldestesi” ile “Konya Merkez Türküleri” güzel bir baskı ile gün yüzüne çıktı.

Seyit Küçükbezirci’yi 70’li yılların başından beri tanırım. 1974 yılında köydeki kooperatifçilik çalışmalarım sırasında onun “Köy Kooperatifleri Kalkınma Rehberi”nden çok yararlanmıştım.

Bir türkü derlemesi kitabı olan “Issız Yuvaları” 1990 yılında Hatuniye Sokak’taki eski kitapçı dükkanımda vermişti bana. Yani yayınlanışından 30 yıl sonra. O gün heyecanla imzalatmayı unutmuşum. Ancak 10 Mart’ta imzalatmak kısmet oldu. Kaynak kişiler ve türkülerle ilgili açıklamalar da var, türkülerin girişinde.

Seyit ağabeynin halk kültürüne yönelmesinde o dönemde öğretmeni olan ünlü halkbilimci Cahit Öztelli’nin büyük etkisi var. zaten Seyit abi de bunu çeşitli söyleşi ve yazılarında belirtir.

“Konya Merkez Türküleri” 176 sayfa. 67 türkü, yine açıklamalar, türkülerde geçen bazı kelimelerin anlamları belirtilerek veriliyor. O günden bugüne 12 türkü daha derlemiş Seyit abi.

Kitabın sonunda yer alan, Prof. Dr. Saim Sakaoğlu ve Doç. Dr. Ali Berat Alptekin’in “Konya’da Halk edebiyatı”, Doç. Dr. Ali Osman Öztürk’ün “Konya Türküleri Külliyatına Doğru” başlıklı makaleleri çok önemli, bu kitaba konmaları çok iyi olmuş bence. Ali Osman Öztürk hocanın “Türk Halk Türküsü Arşivi Projesi” adlı makalesi de öyle.

“Konya Halkbilimi Folklor Güldestesi” konusunda çok önemli bir boşluğu dolduran bir kitap oldu. Yirmi dört bölüme ayrılan kitabı okumaya başladığınız anda türkülerimizden çobanlık geleneklerine kadar koca bir ummana dalmış oluyorsunuz. “Konuya Aydınlık Getiren Ek Kaynaklar” başlıklı bölümde yer alan Celaleddin
Kişmir’in “Cumhuriyetten önce Konya’da folklor çalışmaları”, Dr. Mehdi Halıcı’nın “Folklorun beşiği Konya” başlıklı makaleleri, Konya folkloruna ilgi duyacaklar için çok önemli, yol gösterici makaleler. Kitabın sonuna eklenen Konya folkloru bibliyografyaları ise araştırmacılar için değerli bir ek kaynak.

Seyit Küçükbezirci’ye ve yayınlarda emeği geçen herkese teşekkür borçluyuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.