Konya'dan Afganistan'a Hz. Mevlana Tepkisi

Konya'dan Afganistan'a Hz. Mevlana Tepkisi

Türkiye ve İran’ın Hz. Mevlana’nın eserlerinin kendi ortak mirasları olduğunu belirterek UNESCO "Dünya Belleği" listesine alınması için başvuruda bulunmasına itiraz eden Afganistan’a Konya’dan tepki geldi.

Türkiye ve İran, Mayıs ayında Mevlana Celaleddin Rumi Hazretlerinin eserlerinin kendi ortak mirasları olduğunu belirterek Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) “Dünya Belleği” listesine alınması talebinde bulunmasının ardından harekete geçen Afganistan duruma itiraz etmiş ve Mevlana’nın eserlerinde iki ülkeden daha çok kendilerinin hakkı olduğunu iddia etmişti. Afganistan’ın bu itirazına Konya’dan tepki geldi.

“HZ. MEVLANA KONYA’NIN YERLİSİDİR”

Dünya Mevlana Sağlık, Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Hakkı Özsoy, Hz. Mevlana’nın Mesnevi’de Türk olduğunu ayrıca Hanefi mezhebinden olduğunu açık şekilde beyan ettiğini ifade ederek, Afganistan’a mal edilmesinin hoş bir şey olmadığını söyledi. Her devletin kendi kültürünü benimseyip, yayabilmek adına bir kültür emperyalizminin peşine takıldığını anlatan Özsoy, “Bu daha önceden Yunanistan’da Hacivat-Karagöz ile oldu. Antep baklavasında ve Şems-i Tebrizi’de de oldu. İran, Tebriz şehrine aittir diye sahip çıktı, hatta Ali isminin yazılı olduğu bir mezar taşı bularak ‘İşte Şems buradadır’ dedi. Oraya bir bina yapmak suretiyle Şems-i Tebrizi Türbesi haline getirildi. Bunun açılışını beynelmilel bir şekilde yaptılar ve Türkiye’den de katılım oldu. Çok profesörler oraya açılışa gitti. Şahsım itibariyle bunları bir kültür emperyalizmi olarak görüyorum ve kendilerini tanıtmak pahasına ortaya attıkları bir sav olarak görüyorum ve bunu şiddetle reddediyorum” dedi.

Hz. Mevlana’nın Belh’de doğmuş olmasının bir önem arz etmediğini kaydeden Özsoy, konuşmasına şöyle devam etti: “Eserlerini yazması ve dünya kamuoyuna mal olması Konya’mızda olmuştur. Dolayısıyla Hz. Mevlana Konyalıdır ve Konya’nın yerlisidir. Bu nedenle Afganistan ile bir alakası yoktur. Dolayısıyla ‘Belh şehri bizim hudutlarımızdadır, bu nedenle burada doğan bize aittir’ şeklindeki bir savı kabul etmiyorum. Zaten Mesnevi şerifte Hz. Mevlana kendisinin Türk olduğunu açık saçık beyan etmiştir. Ayrıca Hanefi mezhebine ait olduğunu beyan etmektedir. Tutup da bunu bu şekilde söylediği halde bir Afganistanlı gibi lanse edilmesi ya da oraya mal edilmesi hoş bir şey değil, ben şiddetle reddediyorum”

Konyalı vatandaşlar da Afganistan’ın girişimine tepki göstererek Hz. Mevlana’nın Konya’ya ait bir değer olduğunu ifade etti.