Konya’daki yardım dernekleri  Mazlumların yanında

Konya’daki yardım dernekleri Mazlumların yanında

Konya’da faaliyet gösteren İHH; Ribat Eğitim Vakfı ve Dost Eli yılın her zamanı dünyanın dört bir yanında mazlumların yanında olurken, yaklaşan Ramazan Ayı’nda da hem yurtiçinde hem de yurt dışında faaliyetlerini iki katına çıkarıyorlar

Türkiye’de yardımseverliği ve mazlumların yanında olmasıyla tanına Konya’daki yardım dernekleri yaklaşan Ramazan Ayı’nda faaliyetlerini iki katına çıkarıyorlar. İHH Konya, Ribat Eğitim Vakfı ve Dost Eli dernekleri insan ayırmadan yardımlarını sürdürürken, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın mültecilere yardımı kesmesini ise kınadılar.

ihh-(2).jpg

UYSAL: KALICI DEĞİŞİKLİKLER YAPIYORUZ

İnsan Hak ve Hürriyetleri İHH İnsani Yardım Vakfı Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin Uysal, her zaman dünyadaki mazlumların yanında olduklarını söyledi. 27 yıldır dünyada ve Türkiye’de yardımları aralıksız sürdürdüklerini söyleyen Uysal, faaliyetlerini 3’e ayırdıklarını söyledi. Uysal, İlk olarak, dünyanın herhangi bir yerinde toplumlara yapılan zulüm, eziyet, haksızlık ve doğal afet gibi durumların hemen duyurulmasını sağladıklarını söyledi.

ihh-(4)-001.jpg

İkinci olarak buralardaki duruma acil şekilde müdahale ettiklerini söyleyen Uysal, “Dünyanın herhangi bir yerindeki zulüm ve haksızlık olduğunda, buraya ekiplerimizle birlikte müdahale ediyoruz. Afet durumlarında da ekiplerimizi seferber ediyoruz. Faaliyetlerimizin üçüncü aşamasında ise bir bölgeye yaptığımız yardımlarda kalıcı etkiler yapıyoruz. Bunların başında, barınak yapmak, cami, yurt, yetimevi, su kuyusu gibi yapılar oluşturuyor. Bunların daha da ötesinde eğitimsel faaliyetlerimizle kalıcı etkiler yapıyoruz” dedi.

ihh-(3)-001.jpg

“RAMAZAN’DAYENİ BİNAMIZA TAŞINIYORUZ”

İHH Konya Şubesi mevcut binasında faaliyetlerine son vererek, binaya 50 metre uzaklıkta yeni yapılan binasına taşınacak. Başkan Uysal yeni bina hakkında bilgi vererek, “Konya’daki faaliyetlerimizi yeni binamızda sürdüreceğiz. Bu binada Ramazan ayında iftar programları düzenleyecek. Yeni binada iftar programlarından sonra gençlerle hasbihal ve söyleşi programları düzenlenecek. Başkan Uysal, İHH Konya’nın bu binada güzel çalışmalara imza atacağını söyledi.

İHH RAMAZANDA YARDIMLARI HIZLANDIRIYOR

Başkan Uysal, Ramazan faaliyetleri kapsamında İHH Konya’nın birçok çalışmaya imza atacaklarını söyledi. 6 ülkede ‘Yetim ve Hamileri Buluşması’ yapacaklarının söyleyen Uysal, “İHH Konya olarak 6 ülkede yetimlere bakmaya devam edeceğiz. Burada yetim ve hamilerine ayni ve nakdi yardımlarımız da olacak. Daha sonra birçok ülkede ihtiyaç sahipleri için kumanya çalışmaları olacak.

ihh-(6)-001.jpg

Suriye’deki çadır kentlerde ihtiyaç sahiplerine yardım edeceğiz ve iftarlarda onlarla birlikte olacağız. Bunun yanında Konya’da bin 250 aileye kumanya yardımı yapacağız. Yine yurt dışında Ramazan Ayı boyunca 10 bin kişilik iftar vereceğiz. Yemen’de 100 bin Euro bedelinde ihtiyaç sahiplerini kumanya dağıtacağız. Patani’de 31 bin Euro bedelinde kumanya dağıtacağız. Çeçenistan’da 10 bin Euro belinde Kumanya dağıtıp 150 yetim çocuğun bakımını yapacağız” dedi.

ihh-(5)-001.jpg

‘BOLU BELEDİYESİ MÜLTECİLERE ZATEN YARDIM ETMİYORDU”

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın şehrindeki mültecilere yönelik yardımların belediye olarak keseceğini söylemesi üzerine Türkiye’de birçok dernek ve kuruluşların tepkisine neden olmuştu. Konya İHH Başkanı Uysal, bu açıklamaya tepki göstererek, “Bolu Belediye Başkanı seçilen şahsın böyle bir açıklama yapmasını kınıyoruz. Bu ırkçılık söylemlerin ülkemizde söylenmesi de bizleri üzmüştür. Bolu Belediye Başkanı’nın yaptığı bu açıklamadan sonra Bolu İHH Şubemiz hemen açıklama yaparak, Bolu Belediyesi Bolu’daki mültecilerin çok az bir kısmının Belediyeden yardım aldığını söylemişti. Zaten Bolu Belediyesi mültecilere yardım yapacağı bişey yok. Biz Bolu İHH olarak ve kardeş kuruluşlarımızla ihtiyacı olan mültecilerin her zaman yanında olacağız” dedi.

 

ribat-(1).jpg

RİBAT 3 KITA 18 ÜLKEDE

Ribat Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Küçüktoka ise Ribat tarafından yapılan yardımlar hakkında geniş bilgi verdi. Ribat Eğitim Vakfı’nın 37 yıllık bir çınar olduğunu söyleyen Başkan Küçüktoka, “Vakfımız bugün ihtiyaç sahiplerine sığınak, gariplere barınak, yetim ve öksüzlere sıcak bir kucak olmuştur. Kurduğu müesseselerde hem yaralı gönüllere merhem olmuş, hem de memleketimizin yetişmiş insan ihtiyacına katkıda bulunmuştur. Ribat, adeta bir hayır dağıtım merkezi durumuna gelmiştir. Doluyor ve boşalıyor. Oraya garip gelen yüreği bütünleşmiş olarak ayrılıyor. Güzü yaşlı gelen tebessümlerle ayrılıyor” dedi.

ribat-(11).jpg

RİBAT FAALİYETLERİNE DEVAM EDİYOR

Başkan Küçüktoka, 1982 yılında Abdullah Büyük hoca tarafından Ribat Eğitim Vakfı’nın kurulduğunu ve o günden bu yana faaliyetlerini büyüterek devam ettiğini söyledi. Ribat Dergisi, ve beraberinde bir çok radyo yayınında olduğunu söyleyen Küçüktoka, “1985 yılında Konya’nın ilk özel ‘Erkek Koleji’ olarak Özel Lale Erkek Lisesi’ni kurduk. Bunun yanında Sohbet Halkaları’yla birçok insana dini anlamda öğretim yapıyoruz. Yine beraberinde Ribat Genç İşadamları Derneği ile 14 işadamı ve 4 eğitimci ile bu dernek faaliyetlerine devam ediyor. Ribat Gençlik birimine bağlı Aymanas Yurdu’nda 50 öğrenci, Durunday Yurdu’nda 35 öğrenci,

ribat-(12).jpg

Suffe Yurdun’da 14 öğrenci, Aydınlık evimizde 25 öğrenci, Bosna Evimizde 10 öğrenci, İlahiyat evimizde 12 öğrenci ve Yaka evimizde 16 öğrencimiz bulunmakta. Yine ‘Kitaplıhan Kitap Kafe projemiz ile 2 bin 500 gencimize ulaşacağız. Yine faaliyetlerimiz arasında bulunan Çağdaş Aile Derneği ile ülke genelinde aile mektebi programları ve Konya’daki aileleri yönelik danışmanlık hizmetleri devam ediyor. Bununla birlikte Anadolu Aile Derneği kapsamında bilinçli bir toplum yetiştirmek için çalışıyoruz. Yine ‘Gökkuşağı Kız Kur’an Kursu’nda 115 öğrenci 13 hocahanım, 8 belletmen ve 5 personelle faaliyetlerimiz sürüyor. Ribat Aşevi faaliyetlerimizle , mutfak, gıda, giyim market, yemek salonu ve konferans salonuyla hizmet veriyor. Burada da günlük 2 bin kişiye yemek yardımı yapılıyor” dedi.

ribat-(9).jpg

RİBAT 3 KITA 18 ÜLKEDE MAZLUMLARIN YANINDA

Ribat İnsanı Yardım Derneği’nin 3 kıtada yardımlara devam ettiğini söyleyen Küçüktoka, “Sudan, Arakan, Moro, Gazze, Uganda, Tanzanya, Moğolistan, Somali, Kırgızistan, Kosova, Makedonya, Bosna Hersek, Arnavutluk, Sırbistan,  Suriye, Afganistan, Sri Lanka ve Yemen’de faaliyetlerimiz tüm hızıyla devam ediyor. 3 kıtada 18 ülkeye Ramazan ayında da yardımlar tüm hızıyla devam edecek. Konyalı yardımseverlerin emanetlerini Ribat gönülleriyle birlikte isterlerse yardımı yapan kişinin de katılımıyla Ramazan ayında buralarda ihtiyaç sahipleriyle buluşacağız” dedi.

ribat-(6).jpg

“BOLU’DAKİ AÇIKLAMA BİZLERİ ÜZMÜŞTÜR”

Bolu Belediye Başkanı’nın mültecilere karşı yaptığı açıklamayı da kınayan Başkan Küçüktoka, “Bizler Müslümanlar olarak ırkçılığa en karşı topluluk olmalıyız. Bu yüzyılda halen ırkçılık yapanın akli dengesinin yerinde olmadığını düşünürüm. Bizler; din dil, ırk, mezhep ayrımı yapmadan dünyanın herhangi bir yerinde sıkıntıya düşmüş, felakete uğramış, zulüm görmüş, aç ve açıkta kalmış, savaş, tabii afetler gibi sebeplerle insanların yanında olduk. Yaralarını sardık evsizlere kol kanat gerdik. Tüm bunlara rağmen Türkiye gibi mazlumların yanında daima olan bir ülkede böyle açıklamalar yapılması bizleri üzmüştür” dedi.

 

 

dost-eli-(3).jpg

DOST ELİ RAMAZAN’DA MAZLUMLARIN YANINDA OLACAK

Dost Eli Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Seçer geçtiğimiz ayda bizzat yemen’de bulunarak, oradaki durumlar hakkında bilgi verdi. Yemen’e vize almanın çok zor olduğunu ve yardım yapmanın da bir o kadar zahmetli olduğunu dile getiren Seçer, “Vize almamız 3 ay sürdü.

1-(28).jpg

Orada en büyük sıkıntıların başında gıda ve su bulunuyor. 15 Mart tarihinde Yemen 10 gün boyunca Konyalı hayırseverlerimizin bize verdiği emanetleri dağıttık. Yaklaşık 15 bin insana ulaştık. Özellikle Husilerin hakim olduğu bölgede tamamen zulüm var. Buraya Ramazan ayın’da yardımlarımız devam edecek.  Bunun yanında Nijer’de Burkina, Benin, Cad, gibi Afrika ülkelerinde yetimhane yapımlarımız devam ediyor. Devamında, su kuyusu ve mecsit çalışmalarımız devam ediyor. Bu bölgede ayrıca 50 tane daha su kuyusu açılacak. Ramazan’da yine bu ülkelere giderek Konyalı hayırseverlerimizin yaptığı yardımları kendi ellerimizle Afrika’da 10 ülkede dağıtacağız” dedi.

1-(15)-001.jpg

RAMAZAN’DA KONYA’DAKİ İHTİYAÇ SAHİPLERİNE SAHİP ÇIKILIYOR

Konya’da Ramazan Ayında yapılacak yardımlar hakkında bilgi veren Seçer, “Ramazan ayına kısa zaman kala hazırlıklarımız tüm hızıyla devam ediyor. Bu ay belirlediğimiz 3 bin 275 kişi gıda ve giyim desteği alıyor. Bu insanlar Ramazan ayında da yardımlarımız sürecek. Bunların yanında konya’da 100 aileye iftara gideceğiz. Bu ailelerin çocuklarını da alarak burada parka ve eğlence yerlerine götüreceğiz ve giyim yardımı yapacağız. Bunların yanında Konya’daki büyük hastanelerde iftara yetişemeyen insanlara kumanya desteği vereceğiz. Her iftar zamanı insanlara yardım etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

1-(54).jpg

“HER ŞEYDEN ÖNCE İNSAN OLARAK GÖRMELİ”

Bolu belediye Başkanı hakkında da düşüncelerini söyleyen Seçer, “Herkes aslına çekiyor. Bizler onlar gibi yapamayız. Biz bu yardımları Allah rızası için değil de kullara gösteriş için yapsaydık şimdiye bu faaliyetlerimizi yapamıyor olurduk. Biz sadece ve sadece karşılığımızı Allah’tan karşılık bekliyoruz. Biz sadece yaptığımız yardımlarda fakir ve insan olma özelliğini arıyoruz. Bizim için dini, dili, milleti önemli değil.

1-(7)-002.jpg

Bu arkadaşa şunu söylemek istiyoruz, “Ülkemizde bulunan mülteciler, bizlere sığınmışlardır. Bunlar herşeyden önce insandır. Bu insanlar gelince onların elinden neyi aldılar. Bu insanlar ensar-mühacır muhabbetiyle yardım etmemiz gerekiyor. Biz Müslümanlar olarak bu ihtiyaç sahiplerine bakmak zorundayız. Eğer bunları kınayan insanlar var ise, bunlarında geldikleri yerler bellidir. Bizim dedelerimiz zamanında bizim gibi yapmış bizlerde yapıyoruz” diye konuştu. Servet R. Çolak-Memleket