Konya'daki nitelikli okullar listesine tepkiler artıyor: BAŞARI DÜŞEBİLİR

Konya'daki nitelikli okullar listesine tepkiler artıyor: BAŞARI DÜŞEBİLİR

TEOG yerine getirilen yeni sistem LGS ile öğrenci alacak 2018 nitelikli liseler listesi Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) son açıklaması ile netleşti.

TEOG yerine getirilen yeni sistem LGS ile öğrenci alacak 2018 nitelikli liseler listesi Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) son açıklaması ile netleşti. Konya merkezde belirlenen listede bazı okulların yer almaması eğitimcilerin ve velilerin tepkisine neden olurken sistemdeki kafa karışıklığının halen devam ettiğine vurgu yapıldı.

konya-okulla-(1).jpg

Yeni Liseye Geçiş Sistemi'ne göre, yapılacak sınavla bin 367 okula 1 milyon 192 bin sekizinci sınıf öğrencisinin yüzde 10'u yani 126 bin 240 öğrenci yerleştirilecek. Geriye kalan öğrenciler ise adrese dayalı yerleştirme ile kendilerine yakın 5 okuldan birine yerleştirilecek. Ancak, her şehirde fen, meslek ve imam hatip lisesi bulunurken, 34 ilde Anadolu lisesi, 14 ilde ise sosyal bilimler lisesi bulunmuyor. Eğitimciler ise bu durumu 'eğitimde adaletsizlik' olarak nitelendiriyor. Nitelikli okulların belirlenmesinin beraberinde gelebilecek sıkıntıları Memleket'e anlatan Barış Çağlayan Çakır, "Bu sistemi bu sene ilk defa uyguladığımız için ilk defa uygulamadan kaynaklı kargaşa, sıkıntı, yanlış bilgilendirme gibi başlıkların hepsi olacak." şeklinde konuştu.

yeni-001.jpg

DOLAPOĞLU ANADOLU LİSESİ LİSTEDE YOK

Konya için açıklanan listede başarılı olarak bilinen bazı okulların listede yer almadığını belirten Gençlik Eğitim Kurumları Genel Müdürü Barış Çağlayan Çakır, "Konya için açıklanan listede sıkıntılı olan 3-4 tane okul var. Yıllardır isim yapan, Meram Fen Lisesi, Meram Anadolu Lisesi, Selçuklu Fen Lisesi,  Karatay Fen Lisesi, Selçuklu Anadolu Lisesi, Karatay Toki Anadolu, Hekimoğlu ve ardından da Dolapoğlu Anadolu Lisesi geliyordu ve Dolapoğlu listede yok.  Yani burada çizgiyi bir yerden çekmeniz lazım. Orada bakanlığın bakış açısı "ben şu kadar öğrenci alacağım" şeklinde olduğu için Dolapoğlu dışında kalmış. Dolapoğlu’nun daha önceki senelerdeki sınavla almış olduğu bu saydığım fen lisesi ve Anadolu liselerinden sonra Konya'daki 9. yani ilk 10'a giren bütün Anadolu liseleri için aynı şeyler söz konusu aslında. Bundan sonra Dolapoğlu nerelerden öğrenci alacak? derseniz Kulesite ve Araplar tarafından öğrenci alacak ama tabi Cemil Keleşoğlu ile bölgeleri ayrılacaktır fakat şu da karşımıza çıkacaktır; oradaki okullar o eski gücünü, eski başarısını bulamayacaktır. Böyle bir risk var." diye konuştu.

meblogo.jpg

DEĞİŞİK MAHALLELERE TAŞINMALAR BAŞLAYABİLİR

Bu sistemler birlikte bazı sektörlerin de olumlu ya da olumsuz yönden tetikleneceğini de hatırlatan Çakır, "yarın taşınmalar başlayacak. Veli, öğrencisini göndermek istediği okulun civarına taşınmak isteyecek. Şimdiden "ben Şehitliğin yakınında oturuyordum acaba Dolapoğlu’na biraz daha yakın bir yerden ev mi bulsam?" derdine düşebilir. Bu da Konya'da emlak fiyatlarını olumlu/olumsuz etkileyebilir. Şimdiden bu tür sorunların çözümü için çareler bulmak lazım." ifadesini kullandı.

'NİTELİKLİ OKULLARA' 126 BİN 240 KONTENJAN AYRILDI

Kılavuza göre, en çok kontenjan 34 bin 650 ile Anadolu liselerine ayrılmış. Onu, 34 bin 140 ile fen lisesi, 28 bin 830 ile Anadolu imam hatip, 19 bin 230 ile mesleki ve teknik Anadolu, 9 bin 390 ile sosyal bilimler lisesi izliyor. Toplam kontenjan ise 126 bin 240.

ÖZELE GİTME EĞİLİMİ ARTABİLİR

Bazı illerde köklü Anadolu liselerinin nitelikli okullar listesine girmediğini söyleyen bazı veliler ise şu yorumu yapıyor: ''Açıklanan listede birkaç tane köklü Anadolu liseleri yok. Bu, sıkıntılı. Yüzde 10 civarında proje okul olacağı söylenmişti. Listede daha fazla var. Yeni yerleştirme sisteminin olumlu yönleri de bulunuyor. Tüm liselere puanla öğrenci alınması iyi değildi. Bunun kaldırılması, öğrenci seviyesi olarak eşit dağılım sağlanması olumlu. Ama ilk sene itibarıyla özele gitme eğilimi artabilir.''

 

Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı ve siyasi yetkililerden edinilen bilgilere göre 10-15 gün içerisinde Milli Eğitim bu kafa karışıklığını gidererek yeni düzenlemeler yapılacak fakat belirlenen okulların değiştirilmeyecek.

M. Ali Elmacı-Memleket

 

konya-okulla-(2).jpg