Konya'daki dernekler Arakan'da kurban kesecek

Konya'daki dernekler Arakan'da kurban kesecek

Dünyanın birçok bölgesinde hayırseverlerin yardımıyla kurban kesecek insani yardım amaçlı sivil toplum örgütlerine, en fazla Arakan için bağış talebinin geldiği bildirildi.

Türkiye'de insani yardım amaçlı kurulan sivil toplum örgütleri, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde hayırseverlerin yardımlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için çalışmalara başladı.

Genel merkezi Konya'da olan Dost Eli Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Seçer, yaptığı açıklamada, 2001 yılından bu yana vekalet yoluyla kurban kesen bir kuruluş olduklarını, yaklaşan bayram öncesi kurban bağışlarını almaya başladıklarını belirtti.

Bu yıl Kurban Bayramı sloganlarının ''3 kıta tek bayram'' olduğunu kaydeden Seçer, Afrika, Asya ve Avrupa'da toplam 9 ülkede kurban hizmeti vereceklerini dile getirdi. Kurban bağış bedelini yurt içi 500, yurt dışı 275 lira olarak belirlediklerini anlatan Seçer, Nijer, Moritanya, Zimbabve, Arakan, Gürcistan, Moğolistan, Kazakistan, Bosna Hersek, Makedonya ve Türkiye'de kurban keserek, yoksulun, kimsesizin ve yetimin yüzünü güldürmek istediklerini söyledi. Kurban bağışında fiyatın uygun olması nedeniyle daha çok yurt dışının tercih edildiğini vurgulayan Seçer, şunları ifade etti: ''Bağışçıların yüzde 90'ı Arakan'a bağış yapmak istiyor. Geçtiğimiz yıl Somali'ye, ondan önce de sel felaketi nedeniyle Pakistan'a büyük ilgi vardı. Yoksulluk ve katliamla karşı karşıya kalan Arakan'a bu yıl büyük talep var. Yurt dışında 2 bin hisse hedefliyoruz. Bin tanesini Arakan'a göndereceğiz. Bağışlar yeni yeni hızlandı. Yurt içi ve yurt dışından arayanlar var. Toplu talepler de alıyoruz. Hayırseverler, internet üzerinden veya bizzat derneğimize gelerek bağış yapabilir.''

KİMSE YOK MU DERNEĞİ

Kimse Yok Mu Derneği Konya Şube Başkanı Hasan Kıratlı ise bu yıl 70 ülkede kurban ibadetinin yerine getirilmesine aracılık edeceklerini aktardı. Bu yıl 120 bin hisseyi ihtiyaç sahiplerine ulaştırmayı hedeflediklerine dikkati çeken Kıratlı, ''Konya Şubesi olarak biz Yemen ve Moritanya'da kurban faaliyetinde bulunacağız. Bu yıl önceki yıllardaki gibi değil. Vatandaşlarımız geçen yıl Somali'ye ağırlık vermişti. Bu yıl ise gündemde Arakan var. Arakan için çok başvuru oldu. Bugünlerde bağışlar daha da hızlanacak. Arakan'da 5 bin kurban kesmeyi hedefliyoruz'' diye konuştu. Kıratlı, kurban fiyatlarının yurt içinde 600, Afrika'da 225, Asya'da 235, Güney Amerika'da 270, Balkanlar, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da 450 lira olduğunu dile getirdi.

''ARAKAN'A 7 BİN İLE 10 BİN ARASI BAĞIŞ BEKLİYORUZ''

İHH Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Aydın da 20 yıldır kurban organizasyonu yaptıklarını, bu yıl da 101 ülke ve bölgede kurban keseceklerini belirtti. Kurbanlık bağışlarında genellikle kuraklık, savaş ve başka sebeplerden dolayı olumsuz durum yaşanan bölgelere yoğun ilgi olduğunu söyleyen Aydın, ''Derneğimiz bu yıl 50 bin hisse hedefliyor. Özellikle bu yıl Arakan ve Suriye'ye bağışlar var. Arakan'da 7 bin ile 10 bin arası kurban kesmeyi planlıyoruz. Suriye'de İdlib, Hama ve Humus'ta kurban hizmeti vereceğiz. Tahmin ediyorum bir sıkıntı olmaz. Arkadaşlarımız gerekli çalışmaları yapıyorlar'' ifadelerini kullandı. Aydın, kurban bedelinin yurt içi ve yurt dışında 350 lira olduğunu, 101 ülkeye de kurbanlıkları adil şekilde ulaştırabilmek için tek fiyat belirlediklerini sözlerine ekledi.