Konya’da sağlık camiası için çok önemli bir protokolün imzası atıldı

Konya’da sağlık camiası için çok önemli bir protokolün imzası atıldı

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Simülasyon ve Modelleme Uygulama ve Araştırma Merkezinin Konya İl Sağlık Müdürlüğü ve NEÜ arasında ortak kullanım protokolü imzalandı.

NEÜ ve Konya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından öğretim elemanlarının, sağlık personelinin, öğrencilerin ve halkın sağlıkla ilgili eğitimleri uygulamalı olarak NEÜ Simülasyon ve Modelleme Uygulama ve Araştırma Merkezinde gerçekleştirilecek.

Protokolün imzalanmasından önce bir sunum yapan Merkezin Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sema Soysal simülasyon ile entegre edilmiş eğitim ve araştırma faaliyetlerini tüm sektörlere ulaştırabilen bölgesinde öncü bir merkez olma vizyonuyla hareket ettiklerini söyledi. Mezuniyet öncesi ve sonrası dönemde çok yönlü düşünebilen, analiz edebilen, iletişim becerileri gelişmiş, mesleki uygulamalarda kendine güven duygusu tam olan bireyler yetiştirmeyi kendilerine misyon edindiklerini belirten Soysal merkez hakkında ve şimdiye kadar gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında detaylı bilgi verdi.

İl Sağlık Müdürlüğünün de Üniversitenin de ortaklaşa bir faaliyet için beraberce bir kararlılık gösterdiğini söyleyen NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker bu işbirliğinin büyük önem arz ettiğini ve ülkedeki ortaklaşa çalışma kültürüne katkıda bulunacak bir örneklik teşkil edeceğini vurguladı.

AB PROJESİ ÇIKMALI

Farklı kaynaklarla merkezi geliştirecek ve zenginleştirecek projelerin çıkması gerektiğini söyleyen Şeker: “Buradan Avrupa Birliği projesi çıkmalı. Örneğin ilkokul öğrencilerine diş sağlığı, ilk yardım gibi pek çok alanda kurslar düzenlenebilir.” dedi.

Şeker ayrıca hastaya yönelik eğitim süreçlerinin de kurgulanması gerektiğini ifade etti. “Diyabet hastasına diyabet sürecini öğreten, çocuk bakımı sürecinde anne eğitimini öğreten, özel çocuklara yönelik anne ve bakıcıların yetiştirilmesini sağlayan ve ilgili alanlarda eğitim fakültesindeki öğrencilerle alakalı kursların sertifikasyon boyutuyla beraber düzenlenmesinde yarar var.” diyen Şeker, merkezin hafta sonları da dahil sürekli çalışan ve hiç boş kalmayan pek çok alanda eğitim veren bir yer olması gerektiğini söyledi.

MODÜL EĞİTİMLERİ ÇOK ÖNEMLİ

Konya İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hasan Küçükkendirci ise çok ciddi bir eğitim sirkülasyonu içine girdiklerini belirtti. Bir grup sağlık çalışanlarının liseden mezun olarak 17-18 yaşlarında hiç hasta görmeden çalışmaya başladığını ve ne yapacakları konusunda tereddütlerinin bulunduğunu söyleyen Küçükkendirci, o tereddütleri kaldırma açısından bu modül eğitimlerinin çok işe yaradığını vurguladı.

Çalışanların güvenini oluşturmak açısından da bu eğitimlerin büyük önem taşıdığını aktaran Küçükkendirci, doğum simülasyonunun mutlaka yapılması gerektiğini belirtti. “Yeni hastane ile yeni personeli doğum simülasyonu ile tanıştıralım. 112’de de doğum simülasyon eğitimini aslında Konya’dan başlatıp örnek olmak gerekiyor. Zaman zaman bizim ambülanslarımızda doğumlar gerçekleşiyor. Bu konuda sağlıkçılarımızın mutlaka eğitilmeli. Aynı şekilde fakültede de bu eğitim yapılmalı.” diyen Küçükkendirci doğum simülasyonu konusunda mutlaka bu sezon içinde bir adım atılması gerektiğini kaydetti.

NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Yüksek ise merkezde her eğitim alanında birden fazla kişinin eğitici olmasının elzem olduğunu belirtti. Yüksek ayrıca şu anda eğitim veren hocaları bilgi, birikim, tecrübe yönünden geçebilecek bireylerin yetişmesinin önemli olduğunu aktardı.

Konya İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Osman Ulusal ise ambülanstaki doğumlar için simülatörler oluşturup bütün personeli her doğuma hazırlayabilecek şekilde bir eğitimi vermenin önemini anlattı ve bu konuda ciddi adımların atıldığını belirtti.

Konuşmaların ardından protokol NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve Konya İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hasan Küçükkendirci tarafından imzalandı.