Konya’da mevlidhân sıkıntısı çekiliyor

Konya’da mevlidhân sıkıntısı çekiliyor

Konya Aydınlar Ocağı’nda Mevlid-i Nebî hakkında bilgi veren Mevlidhân Mehmet Emin Karataş, “Marifet iltifata tabidir. İltifat edilmeyince Konya’da da mevlidhân sıkıntısı çekiliyor” dedi.

 

 

Konya’nın tanınmış mevlidhânlarından Mehmet Emin Karataş, Konya Aydınlar Ocağı’nın Selçuklu Salı Sohbetleri’nde düzenlenen Mevlid-i Nebî programında, kedife sesiyle okuduğu kaside ve ilahileriyle dinleyenleri mest etti.

Mehmet Emin Karataş’ın hayat hikâyesi hakkında bilgi veren eğitimci Muhammed Acıyan, Almanca dil bilgisi öğretmeni olan Mehmet Emin Karataş’ın Meram Anadolu Lisesi müdürü, izci lideri ve mevlidhân olduğunu belirterek “1.10.1959’da Konya/Erenköy’de doğdu. O semtin manevi havası ve suyundan istifade etti. Tahir Büyükkörükçü hocamız o bağın gülü ise Mehmet Emin Karataş hocam da bülbülü” dedi.

 

Dört Yaşında İlahi Okudum

Konuşmasına Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü’ye teşekkür ederek başlayan Mevlidhân Mehmet Emin Karataş, dört yaşından beri bu işi severek, zevkle ve aşkla yaptığını ve ilk olarak 1965’de “Bülbüller kokuyu güllerden alır” adlı ilahiyi okuduğunu söyledi. Karataş, bir hatırasını da şöyle anlattı: “İlkokul 5. sınıfta müzik dersinde bir şarkı okumamı söylediler. Yalnız sesimin güzel olduğunu o ana kadar kimse bilmiyordu. Ben “İnleyen nağmeler ruhumu sardı” adlı şarkıyı okudum. İlahi oku deselerdi ilahi okuyacaktım. Müzik dersi öğretmenlerim “ bu kadar güzel sesin vardı da şimdiye kadar neden okumadın” dedi. Ben utanırım hocam dedim. Liseli yıllarımda sesimi keşfedince beni İmam Hatip Okulu’nun ilahi grubuna aldılar.”

 

On Sene İlahi Meşklerine Devam Ettim

Konya’da mûsıkî üstadı Zekai Kaplan’dan çok şey öğrendiğini dile getiren Karataş, 10 sene devam eden ilahi meşklerine hocası Kaplan ile katıldığını ve Fevzi Özçimi den kısa bir süre ders aldığını söyledi. Karataş, “Kur’an-ı Kerim talimini de 2-3 ay boyunca Hasan Hüseyin Varol hocamdan aldım. Allah bize ses vermiş. Yolunda harcamayı nasip etmiş elhamdülillah.” dedi.

 

Konya’da Mevlidhânlar Azaldı

Mevlid-i Şerif ve Mevlid-i Nebî’nin Süleyman Çelebi tarafından yazıldığını ve Osmanlı devrinde selâtin camilerinde okunduğunu kaydeden Karataş, son yıllarda bazı art niyetli kişilerin mevlidi ötelemelerinden ve küçümsemelerinden dolayı ikinci plana düştüğünü üzülerek müşahede ettiklerini ifade ederek şu üzücü açıklamayı yaptı: “Marifet iltifata tabidir. İltifat etmeyince de günümüzde mevlidhânlar ciddi şekilde azaldı. Özellikle Konya’da bunun ciddi sıkıntısını çekiyoruz. Konya’da potansiyel var. Sesi güzel çok arkadaşlarımız da var. Ama mevlidler kimlerin eline kaldı diye gerçekten üzülüyorum. Burada da iltifat edilmediğinden dolayı bu hale geldi. Eğer değer verilse, iltifat edilse bugün çok daha farklı bir noktada olabilir. Ki, önümüzde canlı örneği de var. Hacı Veyiszade Hoca Efendi, mevlid merasimlerine iştirak eder. Çok ciddi ehemmiyet verir. Ve insanların da katılmalarını istermiş. Büyüklerimizden çok defa dinledik. Ve öyle dermiş; mevlid programlarında Resulullah’ın ruhu teşrif eder buraya evlatlar!” dermiş.”

 

Kadife Sesiyle Dinleyenleri Mest Etti

Mevlidhân Karataş, okuduğu birbirinden güzel mevlid, ilahi ve kasidelerle dinleyenleri kadife sesiyle mest ederken unutulmaz bir gece yaşattı. İl Halk Kütüphanesinde gerçekleştirilen programdan sonra Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, mevlidhân Mehmet Emin Karataş’a “Mevlid-i Nebî münasebetiyle doğumunun 60’ıncı ve hizmetlerinin 40’ıncı yılını” kutlayan teşekkür plaketi takdim etti. Mevlevî Âyinleri adlı kitabı hediye olarak K. A.Ocağı başkan yardımcısı M.Sinan Ümit, yönetim kurulu üyesi Mehmet Altuntaş ile birlikte verdi. Sohbet, Karataş Hoca’nın okuduğu Kur’an-ı Kerim tilaveti ve toplu çekilen hatıra fotoğrafıyla son buldu.

Etiketler :