Konya'da medeni kanun değişikliği çalıştayı yapıldı;  RAPOR BAKANLIĞA SUNULACAK

Konya'da medeni kanun değişikliği çalıştayı yapıldı; RAPOR BAKANLIĞA SUNULACAK

Toplumda kimi zaman büyük eleştirilere maruz kalan mevcut nafaka sisteminin sorunlarının giderilmesi için Konya'da Nafaka Sistemi çalıştayı düzenlendi

Programa Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan, Yargıtay Üyesi Hakim Harun Can, Aile Hukuku Hakimleri ve avukatlar katıldı.

konyada-medeni-kanun--(1).jpg

Çalıştayda 6284 sayılı yasanın uygulanması sırasında karşılaşılan sorunlar aksaklıklar ve yanlış uygulamalar nelerdir bu sorunlar nasıl ve ne şekilde giderilir? sorusuna cevap arandı.

Gerçekleştirdikleri çalıştay ile mevcut yasanın mağduriyetlere neden olmasının önüne geçmek istediklerini dile getiren katılımcılardan Avukat Hülya Gök, aileyi korumak adına doğru bir amaçla hazırlanan 6284 sayılı kanunun yanlış uygulanması sebebiyle yıkıma dönüştüğü ve aileye şiddet aracı halini aldığını söyledi. Gök bu tür çalışmalarla yasanın eksikliklerini gidererek mağduriyetleri azaltmaya çalışacağız diye konuştu.

6284 SAYILI YASA ÜZERİNDE DEĞİŞİKLİK ŞART

6284 sayılı yasaya atıfta bulunan Gök, 'Eğer bu yasayla bir tek kadını bile koruyabilmişsek yasa amacına ulaşmış demektir. Ama yaşanan olaylar sonrasında gördük ki bu yasa üzerinde çalışılması gerekir' ifadesini kullanarak,  “Biz burada ailelerimize yanlış yaptık. Tek taraflı beyanı esas aldık. Bu kanun bizim toplumumuza uymadı. Uzaklaştırma sonrası erkek nereye gidecek? Erkeğin farklı bir yapısı vardır. Erkek ile kadın eşittir denilebilir ama aynı değillerdir. Sağ ayakkabıyı sol ayağa uydurmaya çalışmak olur bu. 15 yıllık evlisiniz, mutlusunuz ama birden bire özgürlüğünüz kısıtlanıyor. Eşin, 15 yıllık evine girmemesini emrediyorsunuz. Yurt dışına çıkış yasağı koyarken bile mahkeme kararı istenirken, burada özgürlük mahkeme kararı bile olmaksızın, delilsiz, şahitsiz şekilde alelacele kısıtlanıyor. Uzaklaştırılan erkek, eşine mesaj atıp özür dilese, sevgi sözcükleri kursa bile bu ‘iletişim yoluyla şiddet’ olarak nitelendiriliyor, eşe hapis cezası uygulanıyor. Bu toplum bunu kaldırmıyor. Olan ailelerimize, annelerimize, babalarımıza, yavrularımıza oluyor. Bundan dolayı da bu tür çalıştayların çok büyük önemi var. İnşallah bu çalışmalara faydalı olur” şeklinde konuştu.

konyada-medeni-kanun--(2).jpg

SORUNLAR MASAYA YATIRILDI

Öte yandan çalıştayda,

-Evlilik kurulmadan önce taraflara ; Aile Hukuku, eşlerin karşılaşabileceği muhtemel sağlık sorunları ve aile içi iletişim alanında eğitim  alma zorunluluğu getirilebilir mi? "Bunun uygulaması nasıl olmalıdır? Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi ile siğili Sorunlar nelerdir? (TMK.202 md)

-TMK'un 166/son fıkrasındaki "3 yıllık bekleme süresi" ile ilgili sorunlar nelerdir?

- TMK'un 166/3 fıkrasındaki " 1 yıllık evlilik süresi" ile ilgili sorunlar nelerdir?

- Aile Mahkemeleri ile ilgili ayrı bir usul hukuku düzenlemesi olmalı mıdır?

- Tarafların Uzun Süreli Fiilî Ayrılığı, TMK'da ayrı bîr boşanma sebebi olarak yer almalı mıdır?

- Yoksulluk Nafakası kaldırılmalı mı? yoksa belli bir süre ile sınırlanmalı mıdır?

Yoksulluk nafakası bağlanma kriterleri (esit, kusur, ağır kusur, tarafların yoksulluk sınırı gibi)

- Aile hukuku alanında arabuluculuk sistemin nasıl olmalıdır?

-Düğünde taraflara takılan ziynet ve paralarla ilgili olarak TMK'da hakkaniyete uygun düzenleme yapılabilir mi?

-6284 sayılı yasanın uygulanması sırasında karşılaşılan sorunlar aksaklıklar ve yanlış uygulamalar nelerdir bu sorunlar nasıl ve ne şekilde giderilir?

gibi soruların cevapları aranarak çözüm önerileri sunuldu. Çalıştay sonrasında ise bir rapor hazırlanarak ilgili raporun da bakanlığa sunulacağı öğrenildi.

Ayşe Avcı- Memleket