KONYA’DA KERMESE YER YOK!

KONYA’DA KERMESE YER YOK!

Milli ve maneviyat şehri olarak bilinen Konya’da, Kermes yapılacak belli bir alanın olmaması Yardım kuruluşları ve birçok STK tarafından ‘Büyük eksiklik’ olarak nitelendirildi.

Sivil Toplum Örgütü sayısında Türkiye’nin önde gelen illeri arasında olan Konya’da yardıma Kermes organizasyonu yapılacak alanın olmaması en büyük eksiklik olarak değerlendiriyor. Konya’da kermes yapmak isteyen STK’lar, kapalı ve temel ihtiyaçların giderileceği bir solan veya alan istiyorlar. Birçok şehirde kermes alanının olduğunu dile getiren STK temsilcileri, Konya’da böyle bir alanın olmaması nedeniyle birçok çok problemle karşı karşıya kaldıklarını dile getirdiler. Kapalı ve temel ihtiyaçların giderileceği bir yer olmasını isteyen STK’lar kış aylarında neredeyse kermes yapamayacak durama geldiklerinden yakındılar.

semarkand--(3).jpg

BELEDİYELER YER BELİRLESİN

Semerkand Vakfı Konya Kermes Birim Başkanı Nazmi Tin, kermes faaliyetleri için belli bir yer olmadığını söyleyerek, Büyükşehir Belediyesinden yer tahsis edilmesini dile getirdi. STK’ların kermes yapmak için büyük sorunlarla karşılaştığını dile getiren Tin, “Biz Semarkand Vakfı olarak kermes düzenleyecek bir alan bulamıyoruz. Daha önce Hacı Hasan Cami yanındaki boş alan kermes alanı olarak kullanılıyordu. Fakat orası şahsa ait olduğu için şimdi oraya inşaat yapılıyor. Bu yerden başka Konya’da uygun bir alan yok. Zaten o alanda da lavabo ve bazı ihtiyaçlar için zorluk yaşıyoruz. Yaz aylarında birkaç dernek bazı okullardan rica ederek bahçesinde kermes düzenleyebiliyor. Bunların dışında belediyeler, parklarda ve şehrin merkezindeki alanlarda kermes düzenlenmesine izin vermiyor. Belediyelerin bu konuda bir çalışma yapıp kermes alanı belirlemesini istiyoruz” dedi.

okul-kermes--(1).jpg

“SORUNLAR YÜZÜNDEN KERMES DÜZENLEYEMİYORUZ”

Konya Reyhanî Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Emrah Yakut, Kermes alanını olmaması nedeniyle birçok sorunla karşılaştıklarını söyledi. Özellikle yardımlaşma derneklerinin daha çok kermes düzenlediğini anlatan Yakut, yer sorunu nedeniyle bu kermeslerin durma noktasına geldiğini ifade etti. Zor imkânlara rağmen birkaç kermesin düzenlendiğini fakat bu organizasyonlarda da birçok sorunla karşılaşıldığını sözlerine ekleyen Yakut, “Kermesler insanlara daha çok yardım yapmak için düzenleniyor. Bu kapsamda dernekler kermes düzenleyecek belli bir alan bulamama sorunuyla karşılaşıyorlar. Şahıslardan yer kiralanarak düzenlenen kermeslerde; pahalıya mal olması, kısa süreli olması ve masraflarını karşılayamaması gibi birçok problemler oluyor. Bunların yanında kermes çadırlarında hırsızlık vakaları da oluyor. Bu olayların önüne geçilmesi için belediyeler yer tahsis etmeli. Tahsis edilen yerler belediyeler tarafından denetlenmeli ve düzenlenmeye sokulmalı. Böylece hem halkımız yardım yapmak istediğinde kermeslerin yerini bilmiş olur hem de kermes düzenleyen kuruluşlar amacına ulaşmış olur” şeklinde açıklamalarda bulundu.

ŞÜKRAN MAHALLESİNDE YER AYRILABİLİR

Verenel Derneği Başkanı Mustafa Yolcu, Kermes faaliyetlerinin düzenlenmesi için büyük sıkıntıların çekildiğini yineledi. Kermes faaliyetleri için Şükran Mahallesinde belirli alanın yapılması gerektiğinin altını çizen Yolcu, yardım derneklerinin bu soruna bir el atılması gerektiğini savundu. Yılda 10’dan fazla kermes düzenlemeyi planladıklarını fakat yer sıkıntısı yaşadıklarını söyleyen Yolcu, “Yılda birçok kez kermes programı düzenlemeyi planlıyoruz. Fakat bu planlar yer sorunu olduğu için suya düşüyor. Belediyelerimizden bu konuda yardım bekliyoruz” dedi.

KONYA’DA BİN 734 BULUNUYOR

Türkiye’nin en çok STK bulunan illeri arasında bulanan Konya’da bin 734 dernek aktif olarak faaliyet gösteriyor. Sadece merkezde olan bu derneklerin 750 tanesi Selçuklu’da, 541 tanesi Meram’da ve 443 tanesi de Karatay’da bulunuyor. Bu dernekler içinde yaklaşık 400 tanesi kermes faaliyetinde bulunuyor. Servet R. Çolak – Memleket