Konya'da iki örnek proje hayata geçiyor

Konya'da iki örnek proje hayata geçiyor

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı arasında Konya Bilim Merkezi odaklı “Bahçede Bilim” ve “Herkese Biraz Gökyüzü” projelerinin protokolü imzalandı.

 Konya Büyükşehir Belediyesi ile Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı arasında Konya Bilim Merkezi odaklı iki farklı projenin protokolü imzalandı.

“Bahçede Bilim” ve “Herkese Biraz Gökyüzü” projelerinin imza töreni öncesi konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, KOP İdaresiyle Büyükşehir Belediyesi’nin çok önemli projeler yürüttüğünü ifade etti.

Konya Bilim Merkezi’nin özellikle çocukların ve gençlerin bilime merakını ve ilgisini artırmak için önemli bir yer olduğunu dile getiren Başkan Altay, “Konya bir sanayi şehri ama aynı zamanda bir tarım şehri. Konya Bilim Merkezi de KOP İdaresi işbirliğiyle özellikle şehirde yaşayan çocukların tarımsal gelişmeleri öğrenmesi açısından çok önemli bir projeyi hayata geçiyor. İnşallah Bilim Merkezimiz böylece gelen ziyaretçilerimize tarım konusunda da önemli bir merkez olacaktır” dedi.

MERKEZİ HÜKÜMET YEREL YÖNETİM BİRLİKTELİĞİ

KOP İdaresinin yerel kalkınmada hem belediyelerle hem de üniversitelerle önemli işlere imza attığını belirten Başkan Altay, “Bu bağlamda Ürgüp Astro Fest 2018 kapsamında da birlikte bir proje yürütüyoruz. Ürgüp’te olması çok önemli. Konya Bilim Merkezi sadece Konya’ya değil, bölgenin tamamına hizmet veren bir merkez. Gökyüzü de hepimizin merak ettiği bir alan. Çocuklarımıza hem Bilim Merkezinde bir eğitim hem yerinde bir gözlem imkanı sunuyoruz. Bunların kaynakları da KOP İdaremiz tarafından karşılanıyor. KOP İdaresi Başkanımızın şahsında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu aslında bir merkezi hükümet yerel yönetim birlikteliğidir. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere hükümetimizin tüm üyelerine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

ÇOK DAHA GÜZEL İŞLERDE BİRLİKTE OLACAĞIZ

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı ise “Özellikle tarım alanında çiftçilik mesleğinden gençlerimizin uzaklaşmasına yönelik olarak yürüttüğümüz bazı faaliyetlerimiz var. Bugün imzalayacağımız proje de bunlardan biri. Konya Bilim Merkezi bünyesinde kurulacak bitki tanıma faaliyet alanları, atölyeler, 2 adet sera, ekim-kazı alanları, böcek ve bitki inceleme alanları, okuma köşeleri ile yılda yaklaşık 220 bine ulaşan ziyaretçinin tarımsal üretim süreç ve tekniklerini, bitki çeşitleri ve polinasyonda görev alan arı ve böcek türlerini görüp tanıyabilmeleri, düzenlenecek yaklaşık 125 farklı bilimsel atölye ile tarımsal sulama, dikey ve topraksız tarım, ilaçsız tarım, modern üretim teknikleri gibi alanlarda uygulamalı olarak bilgi ve deneyim sahibi olmaları hedeflenmektedir” şeklinde konuştu.

“Herkese Biraz Gökyüzü Projesi”ni de gençlere ve dezavantajlı kesimlere yönelik çalışmalar kapsamında değerlendirdikleri bir proje olduğunu anlatan Bostancı, “Proje, Ürgüp’te önümüzdeki hafta düzenlenecek bir astroloji festivalinin gerçekleştirilmesini öngörüyor. Bundan sonraki dönemde de Büyükşehir Belediyemizle çok çok daha güzel ve büyük ölçekli işlerde bir arada olmanın gayreti içerisinde olacağız” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı tarafından “Bahçede Bilim” ve “Herkese Biraz Gökyüzü” projelerinin protokolü imzalandı.

BAHÇEDE BİLİM PROJESİ

Proje kapsamında, çiftçilik mesleğinin yeni nesillere tanıtılması amacıyla Konya Bilim Merkezinde bir reyon açılacak. Çocuklar ve gençlerin doğa ile tanışmalarına imkan sağlayacak, bizzat kendileri uygulayarak ve gözlemleyerek tarımsal üretim tekniklerini görüp öğrenebilecekleri reyonda düzenlenecek etkinliklere yılda 220 bin ziyaretçinin katılımı planlanıyor.

HERKESE BİRAZ GÖKYÜZÜ PROJESİ

Özellikle dezavantajlı çocuklara ve gençlere bilim, astronomi ve uzayı sevdirmenin amaçlandığı projede bilimin gündelik hayattaki yeri kurulacak atölye ve etkinliklerle anlatılacak. Bu kapsamda; Konya Bilim Merkezi bünyesinde astronomi ile sanatın birleştirileceği bir Astronomi Sanat (Astro-Sanat) Atölyesi oluşturulacak. Bu atölyede eğitim alan çocuklar ve ailelerinin katılımıyla Nevşehir ili Ürgüp ilçesinde bir Astronomi Festivali (Astro-Fest) düzenlenecek. Çocuklar öğrendikleri bilgileri güneş, ay, gezegen gözlemleri, astronomi söyleşileri ile pekiştirecek.

İki projenin 1 milyon 855 bin lira olan toplam bütçesi KOP İdaresi tarafından karşılanacak.