Konya'da ICMME konferansı

Konya'da ICMME konferansı

Selçuk Üniversitesi ev sahipliğinde Matematik ve Matematik Eğitimi (ICMME) konferansı düzenlendi.

 

Selçuk Üniversitesi ev sahipliğinde; Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi, Konya Gıda ve Tarım üniversitesi ve Karatay Üniversitesi paydaşlığında Matematikçiler Derneği tarafından düzenlenen Uluslararası Matematik ve Matematik Eğitimi (ICMME) konferansı düzenlendi. Merkezi Derslik Çatalhöyük Amfisinde gerçekleşen konferansa Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Tahir Balevi, İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük,  İstanbul Medeniyet Üniversitesi Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu,  Matematikçiler Derneği Başkanı Doç. Dr. Hasan Hüseyin Sayan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

VALİ TOPRAK: MATEMATİK TEMELİ OLUŞTURUYOR

Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, “Buralar ilim irfan yuvaları. Teknolojimizin ilmimizin ilerlememizin lokomotifi olan kurumlarımız burada öğrencilerimiz akademisyenlerimizle bir arada bulunmak bize gurur veriyor. Kuruluş tarihiyle bölümleriyle, yetiştirdiği kişilerle yaptığı konferanslarla ve bilimsel çalışmalarla da Selçuk Üniversitesini tebrik ediyorum. Bütün bilimlerin anası olan ve çok önemli bir disiplin olan matematikçileri bir araya toplamaları vesilesiyle aranızda bulunuyorum. Bir ülkenin ilerlemesi ve tabii yükselmesi muasır medeniyetler üzerine çıkılması net olarak söyleyebilirim ki eğitime, bilime  ve teknolojiye bağlıdır. Bunlar olmadığı takdirde bu saydıklarımıza gelmemizin imkânı yok. Burada rahmetli Cengiz Uluçay’ı rahmet ve şükranlarımla anıyorum. İletişimde, ilimde, bilimde, yazılımda, uzay teknolojilerinde, genetik ve tıp alanında bunlara şahitlik ederek söylüyorum ki dünyada hiçbir eksiğimiz yoktur. Eğitim teknoloji ve biliminde temelini Matematik oluşturuyor. Her yerde Matematik işin temelidir. Ev bu sebeple bizler de ilkokula başladığımızda belki şu an daha erkene inmiştir, Matematikle tanışıyoruz. Hayatı tanıma, mantık geliştirme, analitik düşünme,  analiz sentez yapma kabiliyetine kavuşma ve beyni geliştirme gibi yeteneklerin o yaşta verilmesi amacıyla Matematik bu kadar erken müfredatlar da yerini alıyor. Bilgi teknoloji ne kadar önemliyse Matematik de layık olduğu şekilde gençlerimizin ufkunu açmalıdır” şeklinde konuştu.

REKTÖR ŞAHİN: MATEMATİK BİLİMLERİN ANASIDIR

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, “Matematik bilimlerin anasıdır. Bunu baştan kabul etmemiz lazım. Bütün bilimler kendini matematiğe göre hizaya sokar. Matematikçiler, genelde matematiği ikiyle ikinin dört ettiğini toplasan da dört ettiğini, çarpsan da dört ettiğini ortaya koymaya çalışırlar. Sosyal bilimciler için ise böyle bir şey yok onlar ikiyle ikinin bazen beş ettiğini, bazen üç ettiğini, bazen nasıl hiçbir şey etmediğini ortaya koymak yolundalar hatta uygulamayla da bunu gösteriyorlar. Başkanımızla, matematikçilerin matematik konusu hakkında hassasiyetini görmüş olduk. Matematiği de başarıya çevirenin disiplin olduğunu gördük. Bilimsel anlamda özellikle yükseköğrenim anlamında ülkemizin yaptığı işleri başta kendi insanımız ve milletimiz tarafından yeterince bilinmiyor ve tanınmıyor. Hep eğitimde başarısız olduğu algısı konuşuluyor. Biz, hep daha başarılı insanlar yetiştiriyoruz. Olumsuzluklar ve kötü örnekler toplumun önüne konularak sanki biz eğitimde başarısızız, insanımız başarı ve performans ortaya koyamıyor.  Bunun böyle olmadığını uluslararası alanda bilimini ve mesleğini icra eden çok kıymetli akademisyenlerimiz ve hocalarımız görmektedir. Bu organizede emeği geçen bütün mesai arkadaşlarıma teşekkür ederim” dedi.

SAYAN: DERNEĞİMİZ, HALEN 950 ÜYEYE SAHİPTİR

Matematikçiler Derneği Başkanı Doç. Dr. Hasan Hüseyin Sayan, “Değerli konuklar merkezi; Ankara’da olan Matematikçiler Derneği 1995 yılında kurulmuş olup üniversitelerin Matematik lisans, Matematik Mühendisliği ve Matematik eğitim mezunlarına üye olarak kabul etmektedir. Derneğimiz, halen 950 üyeye sahiptir. Konferansımıza, bu yıl 17’ncisi yabancı olmak üzere 93 üniversiteden 41’i yabancı ve 466 yerli akademisyen, 132 öğretmen, 12 kişi de diğer kamu kuruluşlarından katılan matematikçilerimizden olmak üzere toplamda 651 kişi katılmıştır. ICMME konferansının YÖK’ün sayfasında duyurulması bizi onurlandırmıştır” şeklinde konuştu.

UZMANLAR BİLGİ VERDİ

Konferansta konuşmacı olarak katılan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu ise  ‘Ma’lüm ile Mechül Arasında ‘Mathemata’:İslam Matematik Tarihini ‘Hisab’ kavramı üzerinden okumak adlı sunumunu yaptı. Prof. Dr. Cengiz Uluçay’a layık görülen “Ömür Boyu Matematiğe Hizmet ve Şeref” ödülünü ilk doktora öğrencisi olan Dr. Cezmi Bayram’a plaket verildi. Ardından paydaş kurumlara ise Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin tarafından plaket verildi.

selcuk’ta-icmme-konferansi-(3).jpg

selcuk’ta-icmme-konferansi-(9).jpg