Konya'da gençlik sorunları konuşuldu

Konya'da gençlik sorunları konuşuldu

Ribat Eğitim Vakfı, Meram Belediyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesinin birlikte organize ettiği Gençlik ve Sorunları Çalıştayı 3-4 Ekim 2015 Cumartesi ve Pazar günü Merkez Bera Otelde yapıldı.

Ülkemizin en önemli konularından birisi olan gençlik, sorunları ve bu sorunlarla nasıl başa çıkılacağı konuları Konya'da masaya yatırıldı.

Ribat Eğitim Vakfı, Meram Belediyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesinin birlikte organize ettiği çalıştayda 4 konferans, 2 sempozyum ve 11 ayrı konunun farklı uzman ve akademisyenler tarafından tartışıldığı ve raportörler tarafından rapor haline getirildiği çalıştay yapıldı.

 

NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Merkez Bera otelde düzenlenen toplantıda, bu tür programlarda sadece gençliğin konuşulmasının doğru olmadığını söyledi.

Teknolojinin ilerlemesiyle beraber tüm toplumun saldırı altında olduğunu belirten Şeker, "Bu sadece gençleri kapsamaz, hepimiz tehlike altındayız. Her şeye ticari gözle bakmamalıyız. Bu toplantı hepimize bir uyarı fişeği oluşturmalıdır" dedi.

Meram Belediye Başkanı Fatma Toru da gençliğin sorunları varsa, toplumun milli ve manevi değerleri ne ölçüde kullandığına bakılması gerektiğini ifade etti.

Gençlere milli ve manevi sorumluluk yüklenmesi gerektiğini aktaran Toru, bazı televizyon programları, dizi ve filmlerin, milli ve ahlaki bilincin körelmesine neden olabildiğini dile getirdi.

Ribat Eğitim Vakfı Başkanı Muzaffer Büyük ise bilim ve teknolojinin geliştiği son yıllarda gençlerin bu durumdan olumsuz etkilendiğini anlattı.

Konuşmaların ardından, "Gençlik ve Ahlak İlişkisi", "Gençliğe Değerlerin Taşınması ve Medya İlişkisi ile Gençlik Döneminde Dini Şüphe ve Tereddütler" konularında sunumlar yapıldı.

Programa, Konya Milletvekili Hüsniye Erdoğan, Konya Valisi Muammer Erol ve çok sayıda davetli katıldı.

İlk gün Prof. Dr. Ali Akpınar, Prof. Dr. Ramazan Altuntaş, Prof. Dr. Abdullah Topçuoğlu ve Prof. Dr. Abdülkerim Bahadır birer konferans verirken Lale Eğitim Kurumlarında ise 2 sempozyum yapıldı.

Sempozyum ve konferanslar sonucunda oluşturulan sonuç bildirisinde ise Gençliğin yaşadığı sorunlara dikkat çekilerek, özellikle medyanın algı operasyonları ile gençleri yanlış bir yaşama sürüklediği ifade edildi.

Sonuç bildirgesinde şu ifadeler kullanıldı:

"Gençlerin gelişim dönemleri göz önünde bulundurularak seviyelerine uygun eğitim-öğretimler uygulanmalıdır. Aile içindeki etkileşimin yetersizliği gençleri iletişime kapalı bireyler olarak yetiştirmektedir. Aile içi iletişimi sağlayacak araçlar, etkin bir şekilde kullanılmalıdır. Yapılan araştırmalarda sorunun gençlerden kaynaklanmadığı, ilgisiz ve bilinçsiz ailelerden kaynaklandığı anlaşılmıştır.

Ergenlik gençler için sorunlu bir dönemdir ve ergenlik dönemlerinde gençlere karşı daha çok sabırlı olunmalı bu süreçler çok iyi yönetilerek geçirilmeli, ergenlik süreci yeni bir doğuş, dönemi olarak görülmeli, bu dönemde gençlerin kişiliklerinin oturduğu unutulmamalıdır. 

Ergenlik gelişiminde geçerli olan kurallar birebir dini gelişim aşamalarında da geçerlidir.

Gençlerin nefislerine hakim olabilmeleri için iman donanımına ihtiyaç duydukları tespit edilmiştir. Gençelere mutlaka nefislerini kontrol edebilecekleri akidelerini güçlendirici yöntem ve donanıma sahip olmaları sağlanmalıdır

Değerlerin yerleştirilmesinde ve aktarılmasında en önemli faktörün anne ve babalar olduğu ve anne ve babaların boşluğunun başka unsurlarca doldurulamayacağı muhakkaktır. Bunun için de anne ve babaların çocuklarla birebir ilgilenmesi sorumlulukları gereğidir

Batı insanlara yön verecek kültür ve modern medeniyet çerçevesinde yeni yaşam modellerini, iktisadi, sosyal, psikolojik, hukuk gibi alanlarda yeni insan tipi oluşturmakta ve özellikle de medya aracılığı ile bu kültür, algı operasyonları ile gençliğe empoze edilmektedir.

Toplum-ahlak ilişkisinde yaşanan sorunlar, ibadetle serpilip yaşayan ve yetişen gençlerle aşılabilir. Gençleri şefkat ve sevgi eğitimiyle yetiştirmeli, onlardan ümit kesmeyerek geleceğe hazırlamalıyız. Gençler için oluşturulacak mekânlardan daha önemlisi onlara hitap edecek ve yetiştirecek içerikte programlar hazırlamak ve ehil insanlarca verilmesini sağlamaktır.

Gençlik kimliğini vahiyle bulmalıdır. Vahiyle gençliği buluşturan Hazreti Peygamber, gençlere sorumluluk bilinci verip yeteneklerine göre onları geliştirmiştir. Günümüz gençliğinde de bu yöntem uygulanmalıdır.

Genç; cömert, yiğit, diğergâm olarak Kuran'da tanımlanırken; onlara rol-model olarak da peygamberler gösterilmiştir. Günümüzde Kuran’ı Kerim’de “feta” kavramı ile işaret edilen gençlere ihtiyaç vardır. Somut olarak gençliğin sorunlarının çözümü Kur'an ve Sünnette bulunmaktadır. Bu gerçekler gençlerimize anlatılmalı, Kur'an-ı Kerim’in gençliği gençlerimize öğretilmeli, nesillere bu bilinç aktarılmalıdır.

Gençlik konusu ülkemiz açısında ne yazık ki bir problem olma noktasındadır. Özellikle medya merkezli saldırılara karşı gençlerimizin kaybedilmemesi için sivil toplum kuruluşları, Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlar acil tedbirler almalı, çağı özümseyen, çağa yenilmeyen imanlı neslin yetiştirilmesi için gerekli adımlar gecikmeden atılmalıdır."

Gençlik ve Sorunları Çalıştayının 2. günün de ise Prof. Dr. Önder Kutlu (NEÜ Rektör Yrd), Esra Dağhan, Prof. Dr. Sami Şener, Doç. Dr. Yusuf Genç, Yrd. Doç. Dr Yusuf Sayın, Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Özşahin, Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin Taylan, Doç. Dr. Abdullah Taşkesen, Mehmet Kuzu, Yusuf Yavuzyılmaz, Dr. Semin Güler başkanlığında oluşturulan 11 ayrı çalışma masasında ise 11 farklı konu tartışıldı ve bir çalıştay raporu hazırlandı.

Çalıştay Sonuç raporunda Gençlerimizin, sağlık, modernleşme, köy kent çatışması gibi bir çok alanda yaşadığı sorunlar ele alındı ve çözüm önerileri ifade edildi.

"Batıya ve değerlerine özenti ve Batı yaşam tarzının yüceltilmesi, onların kelime ve kavramlarının hayatının tam merkezine oturtulması, medyanın olumsuz yöndeki etkileriyle bireyselleşme, özgürlüğün yüceltilmesi ve bireyi “Tanrılaştırma” toplumu derinden etkilemektedir. Onları, fikri, kimliği, değer yargısı olmayan ve kişiliksiz hale getirmektedir." denilen çalıştay raporu toplamda 10 sayfadan oluştu.

Gençlik ve Sorunları Çalıştayındaki konferanslar, sempozyumlar ve çalıştaylar önümüzdeki günlerde kitap halinde kamuoyuna ve ilgililere sunulacak.