Konya’da Filistin Meselesi Uluslararası Kongrede Masaya Yatırılacak

Konya’da Filistin Meselesi Uluslararası Kongrede Masaya Yatırılacak

Dünyanın gözü 20-22 Ekim tarihleri arasında Konya’da olacak.

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) ve Kudüs Açık Üniversitesinin işbirliği ve pek çok kurumun desteğiyle ‘Filistin Meselesi ve Türkiye’ konulu uluslararası kongreye 16 ülkeden 160 akademisyen katılacak. Program Türkçe ve Arapça olarak gerçekleştirilecek.

BÖYLE BİR PROGRAM İLK KEZ GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Kongre hakkında bilgi veren NEÜ Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Çemrek; Türkiye’de, Ortadoğu temalı her yıl pek çok konferansın düzenlendiğini fakat tematik anlamda Orta Doğu konusunun bir parçası olarak Filistin Meselesinin özel bir başlıkla ele alındığı böyle bir programın ilk kez gerçekleştirileceğini belirtti.

Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak Kudüs Açık Üniversitesiyle birlikte böyle bir program düzenlemekten büyük mutluluk duyduklarını anlatan Çemrek: “Filistin Meselesi Türkiye’yi, Türkiye yapan değerlerdendir. Türkiye’nin bölgesel anlamda bir aktörlüğü, bölgesel bir güç haline gelmesi bu noktada göstereceği tavırla ilgilidir. Ne zaman Türkiye bölgesiyle ilgili meselelere kayıtsız kalırsa kendisi de Türkiye olmaktan uzaklaşmıştır. İslam dünyasının kanayan yarası olan Filistin Türkiye’nin her zaman için çözüm üretmesi gereken bir meseledir. Bunun akademik boyutu itibariyle sosyal bilimcilerin hem bölge çalışmaları itibarıyla hem teorik çalışmaları itibarıyla böyle bir konferansta bir araya gelmesi hem duyarlılığı göstermek açısından hem de bir akademik çalışmadan sosyal bilimcilerin dünyayı değiştirmesi anlamında da özgün bir niteliğe sahiptir.” dedi.

DÜNYANIN GÖZÜ KONYA’DA OLACAK

Program için ciddi bir araştırma yaptıklarını ve özel temaların belirlendiğini söyleyen NEÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan Bozbaş, belirlenen temalarda özel davetlilerin de sunum yapacağını ifade etti. Kongreye gerek yerel düzeyde gerekse ulusal düzeyde önemli katkı sağlayan kurumların bulunduğunu ifade eden Bozbaş: “Cezayir, Tunus, Fas, Libya, Mısır, Ürdün, Filistin, Suriye, Irak gibi bölge ülkelerinden çok ciddi bir teveccüh oldu. Uluslararası ve Ulusal pek çok haber ajansı ve medya temsilcisi kongremizi takip edecek ve programda yapılan açıklamaları böylece dünyaya duyurmuş olacağız. Kongrenin başladığı gün açılış paneli olacak. Türkiye’nin Filistin’deki büyükelçisi ve Filistin’in Ankara büyükelçisi başta olmak üzere pek çok önemli isim araştırmalarını kamuoyuyla paylaşacak.” diye konuştu.

16 ÜLKE, 160 AKADEMİSYEN, 2 SERGİ

4 paralel oturum şeklinde kongrenin devam edeceğini ifade eden NEÜ İktisat Bölümü Arş. Gör. Fatih Kaleci: “30 oturumda kongre gerçekleşecek. 16 farklı ülkeden 160’a yakın akademisyen ve araştırmacı gazeteci kongreye katılacak. Kongre kapsamında 2 adet sergi olacak. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Kuyûd-ı Kadime Arşivlerinde Kudüs temalı bir sergi açacak, Vakıflar Genel Müdürlüğü ise Fotoğraflar ve Arşiv Belgeleriyle Kudüs sergisi icra edecek.” şeklinde konuştu.