Konya’da darbecilerden emniyet müdürüne 'silah bırakın' telefonu

Konya’da darbecilerden emniyet müdürüne 'silah bırakın' telefonu

FETÖ'nün darbe girişiminde bulunduğu gece "Genelkurmay Başkanlığından aradığını" öne süren bir kişi, Konya Emniyet Müdürü Mevlüt Demir'den polislerin silah bırakmasını istedi.

Emniyet kaynaklarından edindiği bilgiye göre, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından, Konya'da görev yapan subay düzeyinde çok sayıda asker tutuklandı. Örgütün özellikle Konya 3. Ana Jet Üs ve Garnizon Komutanlığında yapılandığı belirlendi. Konya 3. Ana Jet Üs ve Garnizon Komutanı Hava Pilot Tümgeneral Haluk Şahar'ın da bulunduğu üste görev yapan birçok rütbeli asker tutuklandı.

FETÖ ile ilgili başlatılan soruşturmalar devam ederken, darbe girişimi gecesinde yaşananlar da ortaya çıktı. Girişimden haberi olduktan hemen sonra halkın da desteğini yanına alan İl Emniyet Müdürü Mevlüt Demir ve ekibi, 20 dakikada kentte stratejik noktalarda önlem alınmasını sağladı.

Kontrol kulesine keskin nişancılar yerleştirildi

Darbe girişiminin ardından askeri birliklerin giriş ve çıkışları kepçe, kamyon ve belediye otobüsleriyle kapatıldı. Konya 3. Ana Jet Üs ve Garnizon Komutanlığı kontrol kulesine, herhangi bir helikopter iniş çıkışı olmaması için keskin nişancılar yerleştirildi. Nişancılara, "Zorluk çıkartanı, alnının ortasından vurun" emri verildi.

Hava üssündeki pist, askeri araç ve kepçelerle kapatıldı. Darbe girişiminin yaşandığı gece, üste iniş yapmak isteyen bir yakıt ikmal uçağı pistin araçlarla kapatılması nedeniyle inemedi, alınan tedbirler sayesinde uçakların piste iniş ve kalkışlarına müsaade edilmedi.

Darbe girişimi sırasında Konya'daki darbecilere destek için çağrıldıkları öne sürülen 1'i yüzbaşı 30 kişilik komando timi de Konya-Antalya karayolu kent girişinde silahlarıyla gözaltına alındı.

Bu durum karşısında halkın da direnişini gören darbeci askerler, Konya'da bir kalkışmaya cesaret edemedi.

Hareket kabiliyeti kısıtlanınca emniyet müdürünü aradılar

Darbe gecesi "505" koduyla başlayan bir telefonundan aranan Demir'in, tehdit ve baskılara rağmen dik duruş sergilediği ortaya çıktı.

Karşıdaki kişi "Genelkurmay Başkanı adına arıyorum. Dost kuvvetlerle çatışmak istemiyoruz. Silahlarınızı bırakın." dedi.

Bunun üzerine sinirlenen Demir, "Hainden dost kuvvet olmaz. 3-5 çapulcuya devleti vermeyiz. Kanun dışına çıkanları alnının çatından vururuz." karşılığını verdi. Karşıdaki kişi de imalı bir şekilde "Tamam beyefendi" diyerek telefonu kapattı.

Demir, yaşananlarla ilgili tutanak tutturup işleme koydurdu. Genelkurmay Başkanlığına ait olduğu düşünülen hattan bir daha çağrı alınamadı.

Örgüt üyelerinin, Konya 3. Ana Jet Üs ve Garnizon Komutanlığında hareket kabiliyetleri kısıtlanınca polisten silah bırakmasını istediği düşünülüyor.