Konya'da beyaz kiraz hasadı başladı

Konya'da beyaz kiraz hasadı başladı

Beyaz kirazda üretim merkezi konumunda olan Konya'nın Ereğli ilçesinde hasat başladı- Ereğli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Soylu: - "Ereğli'de yetiştirilen kiraz, ilçede faaliyet gösteren yabancı sermayeli fabrikalar tarafından İtalya'ya ihraç ed

KONYA (AA) - Konya'nın Ereğli ilçesinde bölgenin vazgeçilmez tarımsal ürünlerinden olan beyaz kirazın hasadına başlandı.

Bölge ekonomisi açısından önemli tarımsal ürünlerin başında yer alan, kozmetik, dondurma ve şekerleme sanayisinde kullanılan beyaz kiraz, Ereğli'den İtalya'ya ihraç ediliyor.

Her sene 5 bin dekarlık alanda beyaz kiraz yetiştirilen ilçeden, yıllık ortalama 7 bin ton kiraz İtalya'ya gönderiliyor. Bu yıl hava koşullarının güzel geçmesi nedeniyle yaklaşık 10 bin ton kiraz hasadı yapmayı öngören üreticiler, ilçede faaliyet gösteren yabancı sermayeli fabrikalar tarafından fiyatların net olarak açıklanmaması nedeniyle endişeli günler geçiriyor.

Ereğli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Orhan Soylu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ereğli'de üretilen kirazların büyük bölümünün "gold star beyaz kiraz" cinsi olduğunu söyledi.

Rekoltenin bu yıl yüksek olduğunu ve kirazların kalitesinde sıkıntı olmadığını belirten Soylu, "Ereğli'de yetiştirilen kiraz, ilçede faaliyet gösteren yabancı sermayeli fabrikalar tarafından İtalya'ya ihraç ediliyor. Bu yıl üreticiler fiyatlardan memnun değil. Biz de fiyatlara müdahale edemediğimiz için kendimizi huzursuz hissediyoruz. Üreticilerin, bir çatı altında toplanarak hareket etmeleri gerekiyor" diye konuştu.

- "İşçilerin parası ancak çıkıyor"

Belceağaç Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Recep Akkaş da fiyatlardaki belirsizliğin üreticiyi düşündürdüğünü ifade ederek, "Bu sene de geçen sene gibi kirazın kilosunun 1 lira 20 kuruştan alınacağını duyduk. 1 lira 20 kuruş, kiraz toplayan işçinin maliyetini ancak çıkartıyor. Bu sene kirazın kilosunu 1 lira 50 kuruştan satmayı düşünüyoruz" dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı