Konya'da 7 büyüklüğünde deprem iddiası! Uzman isim açıkladı: O ihtimal milyonda sıfır

Konya'da 7 büyüklüğünde deprem iddiası! Uzman isim açıkladı: O ihtimal milyonda sıfır

Konya'nın 7 büyüklüğünde deprem riski olan iller arasında olduğu iddia edildi. Dolaşıma sokulan paylaşımlarda 24 il riskli olarak gösterilirken, Paleosismolog Demirtaş, Konya fay zonu ile ilgili verileri paylaştı ve o ihtimalin 'sıfır' olduğunu vurguladı

Konya'nın 7 büyüklüğünde deprem olması muhtemel iller arasında olduğu iddia edildi. Dolaşıma sokulan ve kaynağı hangi Jeoloji Mühendisleri Odası olduğu bilinmeyen çalışmaya göre Türkiye'de 7 büyüklüğünde deprem olma ihtimali bulunan iller sıralandı.

Türkiye'yi yasa boğan 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 11 ilde büyük yıkıma neden olmuştu. Depremlerde 50 binden fazla vatandaş hayatını kaybederken, bölgede iki büyük deprem sonrası artçı sarsıntılar devam ediyor. Beklenen Marmara depremi için kentsel dönüşüm çalışmaları devam ederken dolaşıma sokulan bir araştırma dikkat çekti. Önce sosyal medya ağlarında yayılan ve kaynak olarak Jeoloji Mühendisleri Odası gösterilen araştırmaya göre ülkenin en risksiz alanlarından Konya da 7 büyüklüğünde deprem olması muhtemel yerler arasında gösterildi.

İddialara göre Jeoloji Mühendisleri Odası'nın çalışmasına göre Türkiye'de 7 büyüklüğünde deprem olma ihtimali bulunan iller sıralandı. Konya da bu iller arasında yer aldı.

İŞTE O ARAŞTIRMADA DİKKAT ÇEKENLER

Jeoloji Mühendisleri Odası altından doğrudan fay hattı geçen 24 ili incelemeye aldı. Jeoloji Mühendisleri Odası'nın incelemesi Hatay, Konya, Bingöl, Kahramanmaraş, Osmaniye, Manisa, Burdur, Balıkesir, Aydın, Erzurum, Tokat, Kocaeli, Kayseri, Muğla, Denizli, Eskişehir, Erzincan ve Hakkari gibi şehirleri kapsıyor.

Bunun yanı sıra, Kütahya, Aksaray ve Sakarya'da da fay hattı üzerine kurulu kentlerin raporları tamamlanarak Bursa, İzmir ve Bolu için de deprem riski araştırmaları başladı.

Türkiye'nin pek çok şehri aktif fay hatları üzerinde ve etrafında yer alırken deprem riski yüksek iller arasında Marmara Bölgesi, İstanbul ve İzmir ilk sırada yer alıyor.

Özellikle de İstanbul'da deprem teyakkuzu ilan edilirken yine Adıyaman, Balıkesir, Manisa, Aydın, Denizli ve Tekirdağ da deprem riski yüksek olan iller arasında yer alıyor.

LİSTEDE KONYA’NIN DA BULUNMASI ŞAŞIRTTI

Deprem riski açısından Türkiye’nin en güvenli illerinden biri olan Konya’nın, 7 ve üzeri deprem olasılığına sahip olan iller arasında gösterilmesi sosyal medyada gündeme damga vurdu. Çok sayıda hesap tarafından hızla yayılan listede Konya dikkat çekerken tepkiler de geldi.

depremkonyademirtas.jpg

"KONYA İÇİN 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLMA OLASILIĞI MİLYONDA SIFIRDIR"

Yayılan listeye bir tepki de Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş'tan geldi. Listede yer alan 24 şehirle ile ilgili olarak çarpıcı bir analiz paylaşan Dr. Ramazan Demirtaş, "Gördüğünüz üzere, deprem tehlike parametresi ile ifade edilmeyen bu tür spekülatif bilgilerin faydasından çok zararı olmaktadır.. Özetle Konya ili için 7 büyüklüğünde deprem olma olasılığı milyonda SIFIRdır" dedi.

Konya fay zonu ile ilgili bilimsel verileri paylaşan Paleosismolog Demirtaş, “Konya merkezinin 5 kilometre batısından Konya Fay Zonu geçiyor. Normal fay, uzunluğu 17 kilometre. Aletsel-tarihsel-tarihsel öncesi dönemde 6.0 büyüklüğünde deprem ürettiğine ilişkin tek bir deprem kaydı yok. Yıllık kayma hızı milimetrenin onda-yüzde biri civarında. Ürettiğini varsaysak bile, üretebileceği maksimum deprem büyüklüğü 6.0-6.5 arası, o da son 10 bin yılda bile olmamış. Deprem tekrarlanma aralığı 10-30 bin yıl aralığı” dedi.

"KONYA FAY ZONUNUN 7.0 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ÜRETMESİ İMKANSIZ ÖTESİ"

Konya fay zonunun 7.0 büyüklüğünde deprem üretmesinin imkansız ötesi olduğunu vurgulayan Demirtaş, paylaşımında, “Deprem üretmeyen bir fayın etrafında keyfi koruma bantları oluşturmak, yapılaşmaya yasak bölge ilan etmek mühendislik jeolojisi, yerbilimleri, deprem bilimi ve deprem mühendisliği ile bağdaşmaz. Konya fay zonu eğim atımlı normal fay zonu olup, zaten yinelenme aralığı 10-30 bin yıl, üreteceği deprem büyüklüğünün yüzey faylanması oluşturması söz konusu olmayacağı ve haritada çizilen izi izlemeyeceği için koruma bandı oluşturmak insanları mağdur etmekten öteye gidemez. Zaten eğim atımlı normal faylarda yüzey faylanma tehlike zonu oluşturulmaz” ifadelerine yer verdi.

"BU TÜR SPEKÜLATİF BİLGİLERİN FAYDASINDAN ÇOK ZARARI OLUR"

İnsanların spekülatif bilgilerle yanlış yönlendirilmesine sert tepki gösteren Demirtaş, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

Sırf diri fay geçiyor diye kent planlamasını yanlış yönlendirmek, insanları mal varlığını sıfıra indirgemek, yüzey faylanması oluşturmayacak bir faydan dolayı mağdur etmek mühendislik değildir. Gördüğünüz üzere, deprem tehlike parametresi ile ifade edilmeyen bu tür spekülatif bilgilerin faydasından çok zararı olmaktadır. Özetle Konya ili için 7 büyüklüğünde deprem olma olasılığı milyonda sıfırdır.

konya-deprem-dr.jpg

Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş Türkiye'deki fay hatları ve deprem risklerini sosyal medya hesabında tek tek paylaşarak iddialara da cevaplar verdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.