Konya’da 3 bin dönüm 2B arazisi satışa çıktı

Konya’da 3 bin dönüm 2B arazisi satışa çıktı

Orman vasfını yitirmiş arazilerin satışı devam ederken, Konya’da 3 bin 380 dönüm (3 milyon 380 bin metrekare) 2B arazisinin olduğu belirtildi. 491 hak sahibine 2B satışı için son başvuru tarihi 31 Ekim 2012 olarak belirlenirken ödemeler peşin veya taksitl

Konya’da 3 bin 380 dönüm (3 milyon 380 bin metrekare) 2B arazisi bulunurken, 2B satışı için son başvuru tarihi 31 Ekim 2012 olarak belirlendi. Ödemeler peşin veya taksitle olacak. Konya’da 491 hak sahibinin olduğu açıklandı

Kamuoyunda 2B olarak bilinen orman arazilerinin satışları devam ediyor. 2B arazilerini satın almak isteyenler için 6 aylık süre verilirken, 2B satışı için son başvuru tarihi 31 Ekim 2012 olarak belirlendi. Kamuoyunda 2B olarak bilinen, ‘6292 Sayılı Kanun’un 26 Nisan’da yürürlüğe girmesinden sonra süreç işlemeye başladı. 25 milyarlık 2B Yasası’nda satışları 2 gündür devam ediyor. Düzenlemeyle satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 70’i olarak belirlenirken, peşin veya taksitle ödeme seçeneği bulunuyor. Peşin ödemelerde yüzde 20, belirlenen bedelin yarısının peşin ödenmesi halinde ise yüzde 10 indirim uygulanacak, taksitlendirme de yapılacak. Taşınmazların üzerindeki yapı ve tesislerden ayrıca bedel alınmayacak.

KONYA’DA 3 BİN 3 YÜZ DÖNÜM 2B VAR

Konya’da 2B’ye uygun 3 bin 380 dönüm bir başka ifadeyle de 3 milyon 380 bin metrekare arazi bulunuyor. Konuyla ilgili gazetemize açıklamada bulunan Konya Deftardarı Şahin Özmertyurt, “Bu rakamlar Türkiye’nin en büyük yüzölçümüne sahip bir kent için çok önemli değil. Belediye ve mücavir alan sınırları içinde olmayan ovada sulanabilir araziler için başvuruları alıyoruz. Meram’a bağlı Çomaklar, Evliyatekke, Kayalı, Kumralı ve Erenkaya ile Selçuklu’ya bağlı Selahattin’de bulunan 2B arazilerin tespiti yapıldı. Bunun dışındaki arazilerin tamamı Toroslar’a yakın bölgelerde. Vatandaşlarımız başvuru yapmazlarsa doğrudan satın alma haklarını kaybedecekler. Ayrıca ecrimisil ve tahliye konularına muhatap kalacaklar. Vatandaşlara devletimizin getirdiği bu haktan ve avantajdan mutlak surette faydalanmaları tavsiye ediyorum. Yine kulaktan duyma bilgilerle hareket edip de hak sahibi oldukları arazileri başka kişilere ucuz bedellerle devretmesinler” dedi.

EN FAZLA 2B ANTALYA’DA

Orman Genel Müdürlüğü şimdiye kadar Türkiye’de yaklaşık 500 bin hektarlık 2B alanı tespit etti. Buna göre, en fazla 2B arazisine sahip iller arasında 45 bin 548 hektarla Antalya birinci, 39 bin 287 hektarla Mersin ikinci, 34 bin 887 hektarla Balıkesir de üçüncü sırada yer alıyor. Ülke genelinde 113 bin hektarlık 2B sahasının kadastrosu tamamlanırken, 109 bin hektarda çalışmalar devam ediyor.

BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER

Başvuruda; başvuru dilekçesi, nüfus cüzdanının fotokopisi, başvuru bedelinin yatırıldığına dair makbuz, kanuni mirasçılardan mirasçı olduklarını gösterir veraset ilamının onaylı örneği; akdi haleflerden ise hak sahibinin veya mirasçılarının kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra düzenlenecek noter tasdikli yazılı muvafakatı, tüzel kişiler için ayrıca, gayrimenkul tasarrufuna izinli olduğunu ve temsilcisini gösterir yetki belgesi istenecek.

BAŞVURU BEDELİ NE KADAR?

Belediye ve mücavir alan sınırları içinde 2 bin lira, belediye ve mücavir alan sınırları dışında bin lira ödenecek. Başvuru bedelleri taşınmazların satış bedellerinden mahsup edilecek. Kişilerin hak sahibi olmadıklarının anlaşılması durumunda başvuru sahibine başvuru bedeli faizsiz olarak iade edilecek.

İKİ TAKSİT ÖDENMEZSE SÖZLEŞME SONLANDIRILMAYACAK

Satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 70’i olacak. Bedelin peşin ödenmesi durumunda yüzde 20, yarısının peşin ödenmesi halinde yüzde 10 indirim uygulanacak. Taksitli satışlarda; yüzde 10 indirimli taksitlendirme seçeneğinden yararlanılması halinde satış bedelinin en az yarısı, istenilmemesi halinde ise, satış bedelinin yüzde 10 yapılacak tebligat tarihinden itibaren en geç üç ay içinde ödenecek. Kalanı ise, belediye ve mücavir alan sınırları içinde en fazla 3 yılda 6 eşit taksitle, dışında en fazla 4 yılda 8 eşit taksitle faizsiz olarak tahsil edilecek.

2B SAYILMAYACAK ALANLAR

Hak sahiplerine doğrudan satılması gereken taşınmazlardan ağaçlandırılmak üzere Orman Genel Müdürlüğüne tahsis edilen, kamu hizmetlerine ayrılan, özel kanunlar gereğince değerlendirilmesi gereken, Maliye Bakanlığı’nca belirlenen, içme ve kullanma suyu havzalarındaki maksimum su seviyesinden itibaren 300 metrelik bant içerisinde kalan yerler, hak sahiplerine satılmayacak. Hak sahipleri, bu taşınmazların yerine taşınmazın rayiç değerine eşdeğer, öncelikle aynı il sınırları içerisinde bulunan 2B alanlarında taşınmaz alabilecek.

memleket.com.tr