Konya, yatırımda 'rüzgarı' arkasına alacak

Konya, yatırımda 'rüzgarı' arkasına alacak

Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesi için son teklif verme tarihi 27 Temmuz 2017 olarak belirlenirken, açık eksiltme usulüyle yapılacak ihalede kilovatsaat başı tavan fiyat 7 dolar/cent oldu.

Geçtiğimiz yıl Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesi başarılı bir şekilde tamamlandı. 27 Temmuz'da ise bölgede son tekliflerin alınacağı rüzgar YEKA ihalesi için ise dünyanın önde gelen şirketleriyle görüşme ve toplantılar devam ediyor.

Edinilen bilgilere göre, tarihin ve şartnamenin belirlenmesinden sonra ihaleye katılmaya istekli oyuncular hazırlıklarını hızlandırdı. Yine gelen bilgilere göre rüzgar YEKA ihalesi ile ilgilenenler arasında halen Türkiye’nin en çok rüzgar yatırımına sahip oyuncuları yer alıyor.

RÜZGAR YEKA İÇİN ŞİRKETLERLE GÖRÜŞÜLÜYOR

Son 10 yılda enerjide 75 milyar dolardan fazla yatırım gerçekleştirildiğini ve elektrik kurulu gücünün 80 bin megavata ulaştığını anlatan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Gelecek 10 yıl içinde asgari 50 bin megavatlık yatırımla sektörü büyütmeye devam edeceğiz. Bu dönemde güneş ve rüzgarda ilk olarak 5'er bin megavat, sonrasında 10'ar bin megavat ilave kapasiteyi sisteme kazandırmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

Yerli üretim ve Ar-Ge'yi temel alan ve Türkiye'yi bu alanda bir üs yapacak anlayışla hareket ettiklerinini de hatırlatan Albayrak, Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinin başarılı bir şekilde tamamlandığını, 27 Temmuz'da son tekliflerin alınacağı rüzgar YEKA ihalesi için ise dünyanın önde gelen şirketleriyle görüşme ve toplantıların devam ettiğini aktarmıştı.

RÜZGARDA KAPASİTE ARTACAK

"Milli Enerji ve Maden Politikası" kapsamında rüzgârda ve güneş enerjisinde gelecek 10 yıl içinde söz konusu alanlarda 10 biner megavat kurulu kapasitenin daha devreye alınacak.

Öte yandan dünyadaki birçok büyük rüzgar üreticisi firmalarla görüşülüyor. Bu yaz bitmeden YEKA uygulamasını rüzgârda da hayata geçirilecek. Yaklaşık 8 bin kalem olan rüzgar türbini teknolojisinde yerlileştirmenin de önü açılmış olacak.

HEDEF RÜZGARDA YERLİ TEKNOLOJİ

Türkiye enerji kaynaklarında olduğu gibi, enerji ekipman ve teknolojilerinde de dışa bağımlılığı azaltmayı hedefliyor. Bu amaçla enerji kaynak tedarikinde çeşitliliği sağlama ve yerli kaynakları daha fazla kullanıma sunma çabalarını, ulusal ekonomi ve enerji stratejisinin ana omurgalarından biri haline getirmiş durumda. Bu çerçevede hem güneş hem de rüzgar YEKA ihalelerinin esas amaçlarından biri Türkiye’de bu alanlarda yerli ekipman üretimi ve teknoloji geliştirilmesinin önünü açmak. YEKA rüzgar ihalesi şartnamesine göre isteklilerde son iki yılda en az 2 bin MW’lik türbin üretmiş olmaları şartı aranıyor. YEKA ihalesini kazanacak isteklinin kurulacak 1000 MW’lik rüzgar santrallerinde en az yüzde 65’lik yerli girdi oranını tutturması isteniyor. Bu oran izleyen yıllarda önce yüzde 70’e yükseltilecek. Öte yandan Konya Karapınar'daki hem güneş hem de rüzgar YEKA yatırımları tamamlandıktan itibaren bölge yerli teknolojiye de hizmet etmiş olacak.

M. Ali Elmacı-Memleket