Konya Unesco ‘Öğrenen Şehirler’ Küresel Ağı’nda

Konya Unesco ‘Öğrenen Şehirler’ Küresel Ağı’nda

Konya Büyükşehir Belediyesi “şehrin, o şehirde yaşayanları eğittiği “vizyonu ile gerçekleştirdiği projelerle , Konya, UNESCO Öğrenen Şehirler Küresel Ağında yer alan ikinci Türk şehri oldu.

Konya Büyükşehir Belediyesi “şehrin, o şehirde yaşayanları eğittiği “vizyonu ile gerçekleştirdiği projelerle , Konya, UNESCO Öğrenen Şehirler Küresel Ağında yer alan ikinci Türk şehri oldu.

ESKİŞEHİR'DEN SONRA İKİNCİ ŞEHİR

Almanya’nın Hamburg şehrinde bulunan UNESCO Hayat Boyu Öğrenme Enstitüsü’nün Öğrenen Şehirler Küresel Ağı Programı’na Türkiye’den Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nden sonra ikinci olarak Konya Büyükşehir Belediyesi kabul edildi.

28 ülkeden 115 farklı şehrin bulunduğu ağa, Konya Büyükşehir Belediyesi “şehrin, o şehirde yaşayanları eğittiği “ vizyonu ile gerçekleştirdiği projelerle başvuruda bulundu. Öncelikle UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun,  ardından Hamburg’da bulunan UNESCO Hayat Boyu Öğrenme Enstitüsü’nün değerlendirmeleri sonucunda Konya Büyükşehir Belediyesi, Öğrenen Şehirler Küresel Ağı’na Türkiye’den Eskişehir'den sonra ikinci üye şehir olma başarısını elde etti.

HAYAT BOYU ÖĞRENMEYE KATKI SAĞLAYACAK

UNESCO ‘Öğrenen Şehirler Küresel Ağı, üye şehirlerarasında diyalogu sağlayarak;  şehirde yaşayanların “hayat boyu öğrenme” alanındaki etkinliklerin arttırılmasını hedefliyor. Ağ, aynı zamanda her alanda kapasite geliştirmeye olanak sağlayarak, öğrenen şehirler inşa etme sürecinin tanınması ve güçlendirilmesi için araçlar geliştirme ve Dünya şehirlerindeki hayat boyu öğrenme uygulamalarına katkı sağlıyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi de bu ağın bir üyesi olarak,  Öğrenen Şehirlere dair güncel bilgilere erişebilecek, hareketli bir çalışma ağının parçası olacak, diğer Öğrenen Şehirler ile bilgi paylaşımında bulunabilecek; uzmanlar ve profesyonellerden oluşan bir ağ ile iletişimde olacak.

KOMİSYON, AKYÜREK'E TEŞEKKÜR ETTİ

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu ise Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'i başarılı çalışmalarından dolayı tebrik ederek şu ifadelere yer verdi; Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tahir Akyürek ve çalışma arkadaşlarına başarıyla yürüttükleri ve sonuçlandırdıkları süreç için teşekkür eder, Konya’nın UNESCO Türkiye Millî Komisyonu olarak Öğrenen Şehirler Ağı’na üyeliğini kutlarız.

    UNESCO ÖĞRENEN ŞEHİRLER KÜRESEL AĞI (GNLC) NEDİR?

‘UNESCO Öğrenen Şehirler Küresel Ağı, esinlenme, uzmanlaşma ve en iyi uygulama hususları için uluslararası bir politika odaklı ağdır.’ Her şehir eşsizdir. Ancak öğrenme konusunda şehirlerin paylaştığı belirli özellikler bulunmaktadır. Öğrenen şehirler, diğer şehirler ile kalkınma her seviyesinde fikir paylaşmak ve diğer şehirlerde hali hazırda bulunan sorunlara çözüm bulmak gibi konularda yarar görmektedir. UNESCO Öğrenen Şehirler Küresel Ağı, politika diyalogunu ve üye şehirlerarasındaki ikili öğrenmeyi; bağlantılar kurarak, ilişkileri destekleyerek, kapasite geliştirmeye olanak sağlayarak ve öğrenen şehirler inşa etme sürecinin tanınması ve güçlendirilmesi için araçlar geliştirerek teşvik edip, dünya şehirlerindeki hayat boyu öğrenme uygulamalarını desteklemek ve geliştirmektedir. Dünya’nın çeşitli bölgelerinden 1000’in üzerinde şehir ve topluluk “Öğrenen Şehir” olmuş ve olma sürecindedir. Bu şehirler uluslararası politika diyalogundan, eylem araştırmalarından, kapasite geliştirmeden, karşılıklı öğrenmeden ve hayat boyu öğrenmenin teşvik edilmesi için gerekli “Öğrenen Şehir” yaklaşımlarını etkin şekilde kullanmaktan yararlanmayı amaçlamaktadırlar. UNESCO Öğrenen Şehirler Küresel Ağı’na katılarak aşağıdaki olanaklardan yararlanın: Rehberlik ve Destek Hizmetleri • Öğrenen Şehirlerin inşası için gerekli araçları ve stratejileri edinin. • Öğrenen Şehirlere dair güncel bilgilere erişin. Hareketli Bir Çalışma Ağının Parçası Olun • Diğer Öğrenen Şehirler ile bilgi paylaşımında bulunun. • Uzmanlar ve profesyonellerden oluşan bir ağ ile iletişimde olun. • Ortaklıklar kurun. • Konferans ve toplantılara ev sahipliği yapın. Gayretlerinizin Tanınmasının Tadını Çıkarın • Çalışmalarınızı paylaşın ve diğer şehirlere ilham kaynağı olun. • Şehrinizi vitrine çıkarın. • UNESCO Öğrenen Şehir Ödülü’ne başvurun.

M. Ali Elmacı-Memleket