Konya türküleri dinlendi

Konya türküleri dinlendi

Konya Büyükşehir Belediyesi Koyunoğlu Şehir Müzesi ile Konya Fikir, Sanat ve Kültür Adamları Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği “Konya Kültürü Üstüne İkindi Sohbetleri” devam ediyor.

Cumartesi günleri, isteyen herkese açık konferanslar, Konya’nın kadim bir değerini konu edindiği için yoğun ilgi görüyor.

 

“Koyunoğlu İkindi Sohbetleri”nin şubat ayının son konferansında, Konya halk müziğinin önemli ustalarından Mazhar Sakman’ı, oğlu Tahir Sakman anlattı; Mazhar Sakman’ın kendi sesinden Konya türküleri dinletti. Konya halk müziği dünyasının divan sazı üstadı Mazhar Sakman’ın az bilinen yönlerine de değinen Tahir Sakman şunları söyledi: “Konya türküleri üstüne derin araştırmalar yapan çok değerli folklor otoriteleri ‘Mazhar Sakman’sız Konya türküleri eksik kalır’ derler; Onun bir ‘Konya Klasiği’ olduğunu söylerler. Konya türkülerinin ‘kaynak kişisi’, bestekâr, hem çalıp hem söyleyen önemli icracısı Mazhar Sakman, hem alaylıydı hem mektepliydi. Babam Mazhar Sakman’ın bu yönünü çok az kişi bilir. Mazhar Sakman bir öğretmendi, Köy Enstitüleri’nin bir müzik hocasıydı, bir bando başçavuşu şefti. Konya türküleri konusunda en zengin repertuara sahipti.”

 

Konya Fikir, Sanat ve Kültür Adamları Derneği başkanı Seyit Küçükbezirci de Konya halk türküleri üstadı Mazhar Sakman konferansının değerlendirmesini yaptı: “Mazhar Sakman Konya’nın unutulmayacak değerlerinden biri… Mazhar Sakman hem Konya hem Türk halk müziğinde bir ekol. Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzle belediyelerimize çok iş düşüyor; Konyalı Mazhar Sakman’dan Türküler kitabı 15 yıldır bulunmuyor, acele yeni baskısı yapılmalı. Mazhar Sakman ailesi sanat damarına sahip bir aile. Annesi Vesile hanımdan gelen sanatçı damar Mazhar Sakman’la, Vedat Sakaman’la, Tahir Sakman’la devam ediyor.”

 

“Koyunoğlu İkindi Sohbetleri”nde katılımcılara “Konya kaymaklı un helvası” ikram edildi. Konferanslarda Konya’ya özgü ikramların devam edeceği belirtildi. 7 Eylül 1994 tarihinde vefat eden divan sazı üstadı Mazhar Sakman’ın adının yaşatılması için bir sokağın belirlenmesi Konya Fikir, Sanat ve Kültür Adamları Derneği tarafından gerçekleştirilecek.