Konya, Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği Yönetimine Talip

Konya, Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği Yönetimine Talip

21-22 Nisan 2018 tarihinde yapılacak olan Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği Olağan Genel Kurulu’nda en fazla üyeyi barındıran Konya yönetim kuruluna talip oldu.

5553 Sayılı Tohumculuk Kanununa göre kurulmuş olan Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği (TYAB) seçimleri 21-22 Nisan 2018 tarihinde yapılacak. Birlik bünyesinde en fazla üyeyle temsil edilen Konyalı üreticiler seçimlerde yönetime talip oldu. Yerli ve milli tohumculuğun gelişiminin hızlandırılması, Türk tarımına daha fazla artı değer katmak için yönetime talip olduklarını belirten Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği üyesi ve Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış, Konya’dan Türkiye Tohum Yetiştiricileri Birliği Başkanı Burhan Ballı, ZMO Konya Şube Başkanı Celil Çalış, Hurşit Kayacık, İsmet Tezcan, Polatlı’dan Yusuf Demir,  Ankara Şereflikoçhisar’dan Aslan Bekir Emekçi ve Şanlıurfa’dan Halil Kuran’dan oluşan aday ekibi ile, mesleki dayanışmayı güçlendirmek, mesleki faaliyetleri kolaylaştırmak, tohumculuk faaliyetinde bulunanların ekonomik ve sosyal haklarının korunmasını sağlamak ve mevzuatla verilen görevleri yerine getirmek için yola çıktıklarını ifade etti. Tohumculuk sektöründe faaliyet gösteren meslektaşlarının, mevzuata hakim olmaları, mesleki bilgilerini geliştirmeleri, sektördeki gelişmelerin aktarılması ve geliştirilmesi, yatırım ortamının hazırlanması gibi konularda yoğun bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Çalış, önceliklerinin sürdürülebilir bir tohum üretimi ortamının sağlanması olacağının altını çizdi.

Çalış, “Tohumculuğun gelişmesi konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve özel sektör sorumluluk alıp belli noktaya getirmiştir. Sertifikalı tohumluk kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla, 2004 yılında uygulamaya başlanan “Mahsul Fiyatına Tohumluk Projesinin”  hemen akabinde 2005 yılında buğday ve buğdaya dayalı ürünler ihracatının ilk defa artı vermesi, bu konunun yaygınlaştırılarak devam etmesi gerektiğinin önemli bir göstergesidir. Türkiye’de 2017 yılında 1 milyon tonu aşan sertifikalı tohum üretimi yapılmıştır. Sertifikalı tohumluk kullanım oranı ilk defa yüzde 60 düzeyine ulaşmıştır. Ülke sertifikalı tohumluk ihtiyacı 1 milyon 600 bin tondur. Kısa vadede bu oranın yüzde 100 düzeyine çıkarılması, uzun vadede tohumlukların her yıl değiştirilmesi ve tamamında sertifikalı tohumluk kullanımının gerçekleştirilmesi, ulaşılması mümkün hedef olarak görülmekte ve kaliteli buğday üretim sorunun çözümünde ana etken olarak kabul edilmektedir. Bu amaçlara ulaşmak ta ancak özel sektörün dinamik yapısının sisteme hakim olmasından geçtiği gerçeği göz önünde bulundurulmalıdır. Dünya’da geleceğin savaşları tarımla, gıdayla ilgili olacaktır. Bu açıdan tohum üreticileri bilgiyi, teknolojiyi iyi kullanmalı ve dinamik bir birlik yapısına kavuşmalıdır.” diyerek, tohum üreticilerinin gür sesi olamaya aday olduklarını söyleyerek tüm üyelerin 21-22 Nisan 2018 günü Ankara da yapılacak seçimlere katımını bekliyoruz” dedi.