Konya Ticaret Borsası çok yol almış

Konya Ticaret Borsası çok yol almış

Ankara ABD Büyükelçiliği Tarım Ataşesi Jess Poulson başkanlığındaki heyet Konya Ticaret Borsası Başkanı Muhammet Uğur Kaleli’yi ziyaret ederek, borsanın çalışmaları ve yatırımları hakkında bilgi aldılar

Poulson beraberinde ABD Tarım Bakanlığı Analisti Teresa McKeivier ile birlikte geldikleri Konya Ticaret Borsası’nda ilk olarak KTB Elektronik Satış Salonu’nu gezerek canlı olarak satışı izlediler. Ardından Konya Ticaret Borsası’nın yatırımı olan 100 bin tonluk kapasiteli ASLİDAŞ Lisanslı Depoculuk tesislerini ve laboratuvar hizmeti veren KLD Laboratuvarı’nda incelemelerde bulundular.

Poulsen Konya Ticaret Borsası’nı ve yatırımlarını gördüklerinde çok şaşırdıklarını belirterek, gerek elektronik satış, çok kısa sürede hayata geçirilen lisanslı depolar, elektronik ticaret yapan BorsaKonya Platformu ve gerekse dünya standartlarında analiz yapan laboratuvarı ile Konya Ticaret Borsası’nı dünya ile entegre olmuş küresel bir borsa olarak düşünülmesi gerektiğini belirtti. Poulsen, “ İşlem hacmiyle ve verdiği hizmetlerle bunu fazlasıyla hak ediyor. Bu açıdan tarımsal üretim ve tarımsal ticarette karşılıklı tecrübelerin paylaşıldığı bugün, karşılıklı çok önemli sinerjiler üretilmiştir. Bunun geliştirilmesine yönelik ortak adımların atılması iki ülke açısından da kazançlı olacaktır” dedi.

TARIM İKTİSADİ BİR FAALİYETTİR

İnsanlığın çok güzel şeyleri hak ettiğini belirten Konya Ticaret Borsası Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, bu yöndeki tüm işbirliğine hazır olduklarını söyledi. Kaleli, “ Borsa olarak, tarımsal üretimde olsun tarımsal ticarette olsun her türlü işbirliğine varız. Biz tarımı iktisadi bir faaliyet alanı olarak görüyoruz. BM Gıda ve Tarım Örgütü sınıflandırmasıyla dünyada en fazla tarımsal alana 1 milyon 700 bin kilometrekareyle ABD sahip. Türkiye'nin topraklarının yüzde 27,7'si yani 214 bin kilometrekare  tarımsal alan olarak dünyada 14. Sırada. Türkiye, yüzölçümü oranına göre en fazla tarımsal alana sahip 15 ülke arasında Ukrayna, Hindistan ve Nijerya'nın ardından 4. sırada yer alıyor. Türkiye tarım alanlarının elverişliliği ve ürün çeşitliliği ile gıda arzı ve sürekliliğini sağlama açısından büyük bir potansiyele sahiptir. Türkiye’de de geniş tarım alanları, gelişmiş un sanayisi ve girişimcileriyle Konya’nın özel bir yeri vardır. Bu özelliğini katma değer katarak iyi kullanmak gerekir. Bunun yolu da küresel tarımsal ticarettir. 2013 yılında Türkiye’nin toplam ihracatında ABD’nin payı yüzde 3,7; Türkiye’nin toplam ithalatında ABD’nin payı ise yüzde 5’tir. Ülkemiz ABD’ye 2013 yılı rakamlarına göre 637 milyon dolar tarımsal ihracat yaparken, aynı yıl 2,1 milyar dolar tarımsal ithalat yapmıştır. Biz bu tarımsal açığın en kısa sürede kapanmasını ve ikili ticaretin artmasını istiyoruz” diyerek ziyaretin bu açıdan değerlendirilmesinin önemine dikkat çekti.