Konya sevdalısı bir yazar...

KONYA SEVDALISI BİR YAZAR  BURHAN GÜNEL

Tanıdığım en dürüst, namuslu yazarlardan biriydi Burhan Günel. Çalı dergisini yayınlamadan önce hikaye ve romanlarıyla tanıyordum onu. Üyesi olduğum Edebiyatçılar Derneğinin genel kurul toplantılarına gittikçe kısa görüşmelerimiz olurdu. En çok sıcak insan tavrını sevmiştim onun. Bu ara ortaokul ve lise yıllarının şehrimizde geçtiğini öğrenmiştim ama Konya’yı tutkuyla sevdiğini ancak ilk imza gününe geldiğinde anlamıştım.

Çalı’yı 1997 şubatında yayınlamaya başladıktan sonra edebiyatımızın gerçek devlerini imza günlerine çağırmaya başlamıştım. Bunların arasında elbette o da vardı. Sonraki yılarda da ne zaman çağıarsak hiç ikiletmeden geldi, kitaplarını imzaladı, okurlarıyla sohbet etti.

İlk geldiğinde epeyce geç gelmişti buluşma yerine. Sonra neden geciktiğini anlattı. Çocukluğunun, ilkgençliğinin geçtiği yerleri dolaşmış meğerse. Küllük başında oturmuşlar uzun süre. Konya Lisesinde yatılı okumuş.

“Zeki’ciğim lisenin çevresini üç kere dolandım, demişti gülerek.

Sonra o yıllardaki anılarını hikayeleştirerek göndermişti bana, hepsini yayınlamıştım Çalı’da.

TYB Konya Şubesi olarak etkinliklerimizden birini romanda intihal konusuna ayırmıştık. Bu konuda nerdeyse tek isimdi Burban Günel. 4  nisan 2009 da eşi Nisa Günel ile birlikte gelerek romanda intihal ve intihalcileri anlattı. Burhan abiden önce eşi Nisa Günel, bir yazarın eşi olma konusunda nefis bir sunum yapmıştı.

Bir projesi vardı, Konya üzerine bir roman yazacaktı. Yazmaya başlamadan önce de torosları, Göksu ırmağını birlikte gezecektik. Ne yazık ki rahatsızlığı yüzünden bunu gerçekleştiremedik ve geçtiğimiz yıl aralık ayının sonlarında kaybettik bu değerli yazarımızı. 

Sanırım onun kadar vefalı bir dost zor bulunur. Yayınlanan her kitabını imzalayıp ulaştırırdı bana. En son Dr. Fatih Sakallı’nın hazırladığı doktora tezi “Şiiri Düzyazıyla Kuşatan Yazar Burhan Günel’in Romancılığı”nı göndermişti.

1947 Antakya doğumlu olan Burhan Günel 1971 yılında öyküleriyle girmişti edebiyat dünyasına. Hikaye ve romanlarıyla en çok ödül alan yazarlarımızdan biri oldu. 1997 ve 2005 de Yunus Nadi roman ödüllerini aldı. 2000 yılında ise aynı yarışmada öykü ödülünü kazandı.

Yakalandığı rahatsızlık onu en verimli döneminde aramızdan aldı.

Kendi dilinden Burhan Günel’in kısa özgeçmişi:

"Asi'nin kıyısında bir ahşap evde doğurdum seni" derdi annem. Irmaklara düşkünlüğüm ve kendi çapında bir "asi" oluşum, bundandır herhalde. Ve göbekbağım hâlâ üzerimde: Doğduğum toprağa aşkla bağlanışım da bundan olmalı..

BURHAN GÜNEL 
Antakya’da doğdu. İlk öyküsünü Mart 1971’de Cumhuriyet gazetesinin aylık sanat-edebiyat ekinde, Ökse adındaki ilk romanını 1972’de yayımladı. Yazınsal ürünlerinin dışında, çeşitli formatlarda, sekiz yüz bölümü aşkın radyo oyunu TRT radyolarında seslendirildi ve yayımlandı. 90’lı yılların başlarından beri resim eleştirileri ve sergi yazıları da yayımlanıyor.
Yapıtları:

Roman: 
Ökse / Umut Zamanı / Yağmurla Giden / Aksayan / Acının Askerleri / Kalanlar ve Gidenler / Ve O Güzel Kadının Çocukları / Eski Desenler / Yasak Odası / Baraka / Ateş Uykusu / Bütün Zamanlar / Ateş ve Kuğu / Güz de Geçer / Ahtapot / Çakalkaplan

Öykü: 
Sevgi Bağı / Başka Bir Yaz / Dünyanın En Güzel Kadını / Yine Bir Gülnihal / Nergis / Bisiklet Günleri / Evet Aşk / Ateşi Seçtim / Karanfil ve Hançer / Çiçekler Korunağı / Kar Düşleri / Uzun Yol Sürücüsü / Taraça / Bülbülü Öldürelim / Aşka Yorgun

Şiir: Sonsuz ve Gizli / Adınla

Deneme-eleştiri-inceleme: Benzer Romanlar / Karşı Yazılar

Çocuk kitapları: 
Evcilik Oyunu (Roman) /Ağlama Bebeğim (Roman) / Dost Eller (Roman) / Sevinç Dolu Bir Akşam (Öykü) / Kiralık Ağaçlar (Öykü) / Penceredeki Çocuk (Roman) / Yalnız Değilsin Artık (Roman) / Doğa Ana’ya Yolculuk (Roman) / Doğa Ana ile Tarih Baba

Ödülleri: 
Kültür Bakanlığı Çocuk Öyküleri Başarı Ödülü (1979) 
Türk Dil Kurumu Öykü Ödülü (1981)
Mehmet Ali Yalçın Roman Ödülü (1981 - Birincisi, ikincisi olmayan üçüncülük)
Mehmet Ali Yalçın Roman Ödülü (1982 - Birincilik)
Nevzat Üstün Öykü Birinci Başarı Ödülü (1983)
Ömer Seyfettin Öykü Ödülü (1994 Birincilik) 
Yunus Nadi Roman Ödülü (1997)
Yunus Nadi Öykü Ödülü (2000)
Yunus Nadi Roman Ödülü (2005)
Truva Kültür Sanat Ödülleri / Yılın Edebiyatçısı Ödülü (2005)

NOT: 1979 yılında Ankara'ya atandığım ve ardından 1980 darbesi olduğu için, Adana'ya gidemedim ve İTİA'ni dördüncü sınıftan terk etmek zorunda kaldım. Bu da bana 1980 darbesinin armağanlarından yalnızca biridir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.