Konya, Milli Silaha talip!

Konya, Milli Silaha talip!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk olarak koruma ekibinde başlattığı yerli silah kullanımı Konya Beyşehir'deki Üzümlü ve Huğlu silah üreticilerini harekete geçirdi. Memleket'e konuşan Murat Özaltun, "Biz bu işe talibiz" diye konuştu.

Her platformda "Üzümlü ve Huğlu, ülkemizin savunma sanayisinin gelişmesi için iki önemli değerdir ve bu bölgelerin güçlendirilmesi ve desteklenmesi lazım" hatırlatması yapan yetkililer, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yerli ve milli silah kampanyası başlatmasının ardından yeniden harekete geçti ve bu bölgeyi Savunma Sanayii'nde İhtisas Bölgesi yapmak adına kolları sıvadı.

TALEP 950 BİN ÜRETİM 20 BİN

Terörle yoğun bir şekilde mücadele eden ve Ortadoğu gibi kanlı oyunların oynandığı bir coğrafyada yaşamanın gerekliliği Türkiye'nin Savunma Sanayisini güçlendirmesi ve uzun vadede dışa bağımlılığı azaltmanın elzem olduğu bir kere daha ortaya çıktı. Pakistan'dan Türkiye'ye verilen 950 bin silah üretimi talebi bir gerçeği daha ortaya çıkardı. O da ülkenin şu anki üretim potansiyelinin ancak 20 binlerde olduğu ve yeni üretim tesislerini faaliyete geçirmenin şart olduğuydu.

SAVUNMA SANAYİİ İHTİSAS BÖLGESİ OLACAK

Şartların bu şekilde oluşması ise gözleri Konya Beyşehir'deki Üzümlü ve Huğlu silah üretim tesislerine çevirdi.  Bölgedeki çok nitelikli ve alanında uzmanlaşmış bir beşeri sermaye oluşmuş durumda, bu yetişmiş kalifiye elemanların sayısını arttırmak ve bölgedeki üretimi farklılaştırmak için bir süredir çalışmalar sürerken, üreticiler bölgenin Savunma Sanayi İhtisas Bölgesi yapılması için üzerlerine düşeni yapacaklarını ifade ettiler.

20150313_286837.jpg

İZİN VERİLSİN TANK  BİLE YAPARIZ

Bölgenin önünün tamamen açılmasını isteyen Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, "Özellikle savunma sanayi noktasında av tüfeği üretiminin yüzde 75'i Beyşehir'de üretiliyor.  Şu anda Üzümlü ve Huğlu'da av tüfeği noktasında altyapı çalışmalarımız devam ediyor.  Üretim lisansının alınması sonrasında da MPT 55 gibi silahların üretimi de şehrimizde gerçekleşecek. Cumhurbaşkanımızın yerli silah talimatıyla birlikte üreticilerimiz izin verildiği takdirde askeri silah üretebileceklerini de söylediler. Şu anda bize çok fazla geri dönüş var. Özellikle Huğlu'da bazı fabrikalarımız zaten MPT 55 silahının gövdesini yapmaktadır. MP55'in komple üretimi önümüzdeki günlerde başlıyor. Burada önemli olan sektörün önünün açılmasıdır. Bize gerekli destekler veriliyor ama bu kadar destek yetmez daha fazla destek istiyoruz. Zira bize destek verilirse altyapı Beyşehir'de müsait ve tank hatta uçağa kadar burada üretim yapabiliriz. Bizim önümüzün açılmasını özellikle istiyoruz.

Burada uluslararası standardı ülkemize kazandırabilirsek tam manasıyla da önümüz açılmış olacak ve bu durumu da Sayın Cumhurbaşkanımızın danışmanlarına ilettik. Son olarak bizlerden desteğini esirgemeyen başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun, Konya Milletvekilleri Ziya Altunyaldız ve Mehmet Babaoğlu'na şükranlarmızı sunuyoruz." şeklinde konuştu.

HEDEFİMİZ ÜLKENİN TALEPLERİNİ KARŞILAMAK

Huğlu ve Üzümlü Av Tüfekleri üreticileri ise "Savunma Sanayi’ne girişte ilk istenilen belge "Tesis Güvenlik Belgesi’ydi ve biz onu geçen sene aldık. Kuruluş izni gerekiyordu ve kuruluş iznini de geçen ay aldık. Şimdi üretim iznine geçtik. Yakında denetleme için Savunma Bakanlığı’ndan, ilgili bakanlıklardan gelecekler ve denetimi yaptıktan sonra biz bu Savunma Sanayi’ne geçişimizi başlatmış olacağız. Bizim toplam hedefimiz ülkemizin yurtdışından aldığı üretim talebini de karşılayabilmek. Devletten yakın zamanda tarafımıza böyle bir girişim olacak, bekliyoruz. Bizim de girişimlerimiz var, devletle beraber, Makine Kimya'yla muhtemelen bir görüşme yapılacak" diye konuştu.

SAVUNMA SANAYİİ'NDE İHTİSAS BÖLGESİ OLACAK

Bölgeye birçok çalışmanın zaten yapıldığını da hatırlatan üreticiler, "Konya'yı Savunma Sanayii'nde İhtisas Bölgesi yapmak istiyoruz. Üretim konusunda bizlere destek verilirse hem bölge kalkınır hem de ülkemiz kalkınır. Çünkü bizim zaten Üzümlü ve Huğlu bölgesinin ihracatı şu anda 10 milyon dolar rakamlarındayken izin verilir engellerimiz kaldırılırsa bu rakam ilk etapta 60 milyon dolara kadar çıkar" şeklinde görüş belirtti

M. Ali Elmacı-Memleket