Konya lalesi sınırları aştı

Konya lalesi sınırları aştı

İşadamı Ali Yetgin, 14 yıl önce Hollanda’dan getirdiği 4 renkteki lale ile başladığı üretim çalışmalarında bugün sektörün markası oldu.

Baharın gelmesiyle birlikte şehirleri süsleyecek laleler, Konya’da üretiliyor. İşadamı Ali Yetgin, 14 yıl önce Hollanda’dan getirdiği 4 renkteki lale ile başladığı üretim çalışmalarında bugün sektörün markası oldu. Hollanda’dan özel olarak getirtilen dikim makinesi, söküm makinesi, numaralandırma makinesi, otomatik sayım ve paketleme makinesi ve yıllık 50 milyon/adet lale soğanı üretim kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük soğanlı çiçekler üretim alanına sahip Asya Lale, 200 farklı lale çeşidi ile Türkiye’nin birçok şehrini süslüyor. Başta İstanbul olmak üzere, Bursa, Kocaeli ve Kayseri gibi büyükşehirler tercihini Konya lalesinden yana kullanırken, Asya Lale ayrıca üretiminin yaklaşık yüzde 15’ini de Azerbaycan, Türkmenistan, İran ve Lübnan’a ihraç ediyor. Asyalale ismiyle bir firma kuran Yetgin, her yıl çeşit sayısını artırdı ve bugün 200 farklı türde lale üretir hale geldi. İlk olarak Çumra’da lale yetiştiren ancak toprak yapısından kaynaklanan sorun nedeniyle daha sonra üretimi İsmil’e kaydıran Asya Lale, üretim sonrası tüm işlemleri ise Çumra’daki modern tesislerde gerçekleştiriyor.

İRAN ve LÜBNAN’A LALE İHRACI

Asya Lale şirketinin Başkanı Ali Yetgin, “Bizim ülkemizde yetişen lalelerin Hollanda lalelerine göre renklerinin daha parlak, çiçekleri daha güzel olduğu tespit edilmiş. Çünkü Hollanda’da geliştirilen çeşitler, yüksek güneşlenme süresine sahip ve daha güneyde olması nedeniyle Türkiye’de bir başka güzel açıyor. Ürettiğimiz laleleri, Konya, İstanbul, Ankara, Antalya, Kocaeli, Bursa başta olmak üzere illerimize ve ilçelerimize gönderiyoruz. Bunun yanı sıra ülkenin tanınmış marketler zincirlerine, lale ve lale soğanı temin etmekteyiz. Yine özel günler için saksıda lale uygulamamız büyük ilgi görüyor.  Yine üretimimizin yüzde 15’ini Azerbaycan, Türkmenistan, İran ve Lübnan’a ihraç ediyoruz. Tüm bu çalışmalar için yörede ciddi bir yatırım yaptık. Tamamı ithal makinelerle güzel bir tesis kurduk. Her türlü altyapımız hazır. 10 bin metrekarelik soğuk hava deposu ve harici tesislerimizde sürekli istihdam halinde 100’e yakın işçimiz var” diye konuştu.

TATLI MISIR VE DAMIZLIK KOYUN

İşadamı Ali Yetkin, şirketlerinin bardakta mısır sektörüne yönelik tatlı mısır yetiştiriciliği ve modern damızlık koyunculuk çalışmalarını da başarıyla yürüttüğüne dikkat çekerek, “Tatlı mısır aha evvel tamamen yurtdışından ithal ediliyordu. Ancak bizim sektörü girmemiz ve üretimin yüzde 60’ına sahip olmamızla birlikte ithal oranında ciddi bir düşüş var.  Yine modern damızlık koyunculuk tesislerimizde hayvancılık işleri yapmaktayız” dedi. 
/Memleket.com.tr