Konya Kütüphanesi Üzerine

Bir Konya Kütüphanesi oluşturmanın zamanı geldi, geçiyor bile.

 

Sağlığında A. Sefa Odabaşı’na kaç kere yalvarmıştım, arşivini ciddi bir kuruma bağışlaması için. Fakat karşılaştığı kötü örnekler ürkütmüştü onu. Uzluk Kütüphanesi’nin bir bölümünün İstanbul’da sahaflara düştüğünü, kendi arşivinden İl Halk Kütüphanesi’ne bağışladığı kitapların dışarıya atıldığını görmüştü.

 

Sefa amcanın vefatından sonra bu arşivin Konya’ya kazandırılması için özellikle Büyükşehir Belediyesi’nden bir girişim bekledik; ama, sanırım, belediyenin ilgili birimleri bu işin önemini kavrayamadı. Duyduğum kadarıyla o arşivin yarısı artık İstanbul’da, kalan yarısının akıbeti ne olacak, kim bilir.

Geçtiğimiz hafta kampüste bir hocamızla konuşurken aynı konu açıldı. Hoca raflar dolusu kitabı göstererek, Konya’da bir Basın Müzesi ya da Konya Kütüphanesi oluşturulursa,bu kitapları oraya bağışlayacağını söyledi. Seyit Küçükbezirci’nin çok önemli bir gazete ve kitap arşivi var ve yıllardır ciddi bir kurumun oluşturulmasını bekliyor bağışlamak için.

 

Geziye gitmediğim ya da işim olmadığı Pazar günleri, Eski Garaj’ın orada kurulan bit pazarını dolaşırım. Rahmetli Sefa amca ile de hep orada karşılaşırdık. Ortak dostlarımız vardı Pazar esnafından. Plak, kitap gibi şeyler ellerine geçerse mutlaka bize ayırırlardı. İşte o bit pazarında bir eskicinin arabasında, şehrimizin önemli bir müzik adamının 1937-1938 yıllarına ait takvimlerini görüp almıştım. Ve içim cız etmişti. Benden sonra kitaplarım, film arşivim de böyle eskeci tablalarına düşer mi diye düşünmekten kendimi alamamıştım.

 

Konya Kütüphanesi, Şehir Müzesi, Konya Basın Müzesi, adı ne olursa olsun, ciddi bir kurum oluşturulursa arşivini, kütüphanesini bağışlayacak çok insan var. ayrıca Selçuklu Belediyesi, üniversitelerde yapılan ve konusu Konya olan yüksek lisans ve doktora tezlerine destek veriyor. Bu tezler de kurumun önemli bir bölümünü oluşturabilir.

 

Not: Sayın M. Ali Uz, geçtiğimiz hafta Çarşamba günü Merhaba gazetesinde yayımlanan akademik sayfada, Büyükşehir Belediyesi’nin yayınlarından haberdar olamadıklarını yazdı. Bu konuda benim ilave edeceğim şey şu: Büyükşehir Belediyesi Konya’da aydınları yok sayıyor. Meram ve Karatay da öyle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.