KONYA, KARDEŞ ŞEHRİ KUDÜS’E SAHİP ÇIKTI

KONYA, KARDEŞ ŞEHRİ KUDÜS’E SAHİP ÇIKTI

Mevlana Meydanı'nda düzenlenen "Davamız Kudüs Konya Buluşması" binlerce vatandaş ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı yayınla katılarak gerçekleşti.

ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma açıklamasına Türkiye’den tepkiler yükselerek devam ediyor. Mevlana Meydanı’nında Birlikte Konyayız Platformu tarafından  ‘Büyük Cuma Buluşması Davamız Kudüs’ mitingi Cuma namazının kılınmasının ardından başladı. Grup Yürüyüş’ün Kudüs marşlarıyla başlanan mitinde renkli ve çoşkulu görüntüler meydana geldi.

davamiz-kudus--(13).jpg

davamiz-kudus--(10).jpg

davamiz-kudus--(43).jpg

davamiz-kudus--(62).jpg

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu,  Türkiye – Filistin Parlamentoları Dostluk Grubu Başkanı Hasan Turan, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Toruntay, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı,  AK Parti Konya Milletvekilleri,  AK Parti İlçe Başkanları, kadın ve gençlik kolları başkanları, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, Taşra ilçeleri belediye başkanları, Konya STK Platformu Başkanı Muhsin Görgülügil, Memur-Sen Konya Şube Başkanı Nazif Karlier, Hak-İş Konya Şube Başkanı Vacit Sır, KTO Başkanı Selçuk Öztürk, KSO Başkanı Memiş Kütükçü, KTB Başkanı Hüseyin Çevik, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Okka, NEÜ Rektör Yardımcısı Tahir Yüksek, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar ile birçok kurum ve kuruluşun temsilcileri katıldı.

-cumhurbaskani-erdogan--(1).jpg

davamiz-kudus--(23).jpg

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, KUDÜS KARARINI BM’YE TAŞIYORUZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Konya Mevlana Meydanı'nda düzenlenen "Davamız Kudüs Konya Buluşması"na, İstanbul'dan canlı yayınla bağlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika'nın Kudüs'le ilgili kararının iptali için Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde de girişimler başlatacaklarını bildirdi.  Mevlana Meydanı'ndaki vatandaşlar aracılığıyla dünyanın dört bir tarafındaki "Kudüs aşıklarına" selam gönderen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:  "Filistin'in her biri direniş abidesi cesur gençlerini selamlıyorum. On yıllardır vatan hasretiyle gözyaşı döken Filistinli mültecileri selamlıyorum. Gazze'nin, Ramallah'ın, Kudüs'ün kahraman kadınlarına, sizlerin vasıtasıyla en kalbi selamlarımı yolluyorum. Onların da bugün gözlerini ve gönüllerini size çevirdiğini çok iyi biliyorum. Çünkü siz, bugün şu muhteşem meydanda, sadece Kudüs'e sahip çıktığınızı göstermiyorsunuz; sizler aynı zamanda senelerdir İsrail terörüne direnen tüm Filistinli mazlumlara da umut veriyorsunuz. Siz, bu mübarek cuma günü Kudüs'ün kardeşi Konya'dan bir kez daha Filistin'in ve Filistinlilerin yalnız olmadığını haykırıyorsunuz. Rabbim sizlerden razı olsun."

-cumhurbaskani-erdogan--(4).jpg

"AMERİKA ALTINDA İMZASI OLAN BU KARARA AYKIRI HAREKET ETMİŞTİR

Sadece bununla da yetinmeyeceklerini belirten Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Amerika'nın Kudüs'le ilgili kararının iptali için Birleşmiş Milletler nezdinde de girişimler başlatıyoruz. Zira 1980 tarihli 978 sayılı Güvenlik Konseyi kararına göre, hiçbir ülke Kudüs'te büyükelçilik bulunduramaz. Amerika altında imzası olan bu karara aykırı hareket etmiştir. Dünyada hiçbir ülke uluslararası hukukun üstünde değildir. Hem demokrasinin hamiliğini yapma iddiasında olacaksınız hem de keyfiniz istediği zaman hukuk, demokrasi ve hak namına ne varsa üzerinde tepineceksiniz. Bu rezillik asla kabul edilemez. Müslümanlar bu çifte standarda, bu adaletsizliğe, bu hak gasbına kesinlikle boyun eğmeyecektir. Türkiye olarak bu konuda üzerimize düşenleri sonuna kadar yapmakta kararlıyız. Tüm mekanizmaları kullanarak, hukuku çiğneyenlerin ipliğini pazara çıkaracağız. Önce Güvenlik Konseyi'nde, orada bir veto olursa BM Genel Kurulu'nda bu haksız ve hukuksuz kararın iptali için çalışacağız. Ayrıca Filistin devletinin devletinin daha fazla ülke tarafından tanınması için girişimlere başlıyoruz. Şu an dünyanın 137 ülkesi Filistin devletini tanıyor. İnşallah bu sayı gayretlerimizle daha da artacaktır." Bunların yanında İslam ülkeleri olarak Kudüs'ün tarihi kimliğini, Müslüman karakterini korumak, orada yaşayan Filistinli ailelere sahip çıkmak için yeni fonlar kurduklarını ifade eden Erdoğan, "Bu fonlarla oradaki kardeşlerimizi her alanda destekleyerek, Müslümanlara ait mahallelerin, evlerin, iş yerlerin, evlerin İsrail tarafından gasbedilmesinin önüne geçeceğiz." dedi.

davamiz-kudus--(19).jpg

"UNUTULAN FİLİSTİN MESELESİ MİLYARLARCA İNSAN TARAFINDAN SAHİPLENİLDİ"

Kur'an-ı Kerim'de "Sizin şer bildiklerinizde hayır, hayır bildiklerinizde şer olabilir." ayeti bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, tarihte de bu mukaddes müjdenin sayısız örneği bulunduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, fetret dönemlerinin çoğu zaman yeni inkişaflara, yeni şahlanışlara vesile olduğunun görüldüğünü anlatarak, şunları kaydetti: "Mevlamızın inayeti ve Müslümanların dayanışmasıyla şu an aleyhimize gözüken bu dönemi de inşallah hayıra tebdil edeceğimize inanıyorum. Nitekim şimdiden bunun emarelerine şahit olmaya başladık. Amerika'nın attığı bu adımla Filistin'deki işgal, zulüm ve devlet terörü dünyanın gündemine gelmiştir. Adeta unutulan Filistin meselesi, Müslümanlar başta olmak üzere milyarlarca insan tarafından yeniden sahiplenildi. İşlediği vahşi cinayetlere, yaptığı insan hakları ihlallerine ilişkin görüntüler, İsrail'in maskesini düşürerek, zulümden ve acıdan beslenen gerçek yüzünü ifşa etti. Hatta hatta 1937'den bugüne değin Filistin topraklarının nasıl parça parça İsrail'e verildiğini çok açık net ben de yaptığım bütün sunumlarda ifşa ettim. Bunun yanında yine 14 yaşındaki bir Cüneydi'nin 20 kadar İsrailli terörist, asker tarafından nasıl taciz edilerek, dövülerek, sürünerek götürüldüğünü gördünüz. Kucağındaki yavrusuyla bir annenin yerde dipçiklerle taciz edildiğini gördünüz. Down sendromlu bir yavrunun nasıl bunların zulmüne uğradığını ekranlarda izledik, gördük. İşte İsrail budur, işte siyonizm budur, evanjelist mantık budur, bunu yaptılar, bunu ortaya koydular. İşte bütün bunlarla beraber inanıyorum ki, tüm insanlığın adalete, hukuka saygılı başta Müslümanlar olmak üzere Hristiyan dünyanın, hep birlikte dayanışma içerisinde bu adaletsizliği ortadan kaldıracağımıza inanıyorum." Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu süreçte hiçbir zaman gözden kaçırılmaması gereken hususları da şu sözlerle dile getirdi: "Bizler Müslüman'ız. Bizler, ırkçı, ayrımcı, antisemitist olamayız. Bizler hak, hukuk ve meşruiyet çizgisinden asla sapamayız. Çünkü biz intikam değil, adalet için mücadele ediyoruz. Biz sadece Müslümanlar için değil, tüm inanç sahipleri için barış, huzur ve güvenlik istiyoruz. İnşallah bundan sonra da aynı anlayışla mücadelemizi yürüteceğiz. Tahriklere kapılarak, işgalcilerin ekmeğine yağ sürmeyeceğiz. Ülkemizdeki 80 milyon vatandaşımızın tamamımın Kudüs meselesinde sergilediği kenetlenmeyi gördükçe her gün Rabb'ime hamd ediyorum, böyle asil, vefakar, Kudüs aşığı milletin mensubu olduğum için iftihar ediyorum."

muhsin-gorgulugil--(2).jpg

GÖRGÜLÜGİL, İSRAİL’İN YANINA KÂR KALMAYACAK!

Kur’an Tilavetiyle başlanan Kudüs mitingi Konya STK Platformu Başkanı Muhsin Görgülügil’in konuşmasıyla devam etti. Mevlana Meydanı’nı dolduran kalabalığa seslenen Görgülügil, “bugün burada daha önceki yapılan Kudüs mitingleri gibi Kudüs’ün sesini dünyaya duyurduk. 1 milyar 700 milyon Müslüman olarak nasıl bir sesimizin çıktını gösterdik. Kudüs bize emanet edilmiş mübarek bir beldedir. Kudüs ve Filistin bizim kırmızı çizgimiz ve vazgeçemeyeceğiz davamızdır. İsrail İstihbarat Bakanı Osmanlının bittiğini söyledi. Biz de diyoruz ki Selçuklu’nun, Osmanlı’nın torunları Mevlana Meydanı’ndadır. Ey Trump, İsrail’e vermiş olduğun bu ateş topu senin ve Netenyahu’nun boğazın zincir olarak geçecektir. İsrail’in oradaki Filistinlilere yaptığı eziyetleri görüyoruz. Ey Yahudi bunlar senin yanına kâr mı kalacak sandın” dedi.

ahmet-davutoglu--(37).jpg

DAVUTOĞLU,  KUDÜS ÖZGÜR OLANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ

62, 63 ve 64 Hükümet Başbakanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, yaptığı konuşmada İsrail ve ABD’ye adeta ateş püskürdü. Kudüs meselesinin Türkiye’nin asıl meselerinden birisi olduğunu söyleyen Davutoğlu, “Kudüs’ özgür olana kadar, Konya’ya ve Türkiye’ye uykularımız haramdır, susmak zulümdür. Milletler uğruna can verdikleri değerlerle yaşarlar. 2017 yılı Kudüs’e vuslatımızın 500’üncü yılıdır. Tam bundan 500 yıl önce Yavuz Sultan Selim Han ile Kudüs bize emanet edilmiştir. Kudüs bundan 100 yıl önce işgal edilse biz işgal tanımayız. Kudüs tam olarak bizim olana kadar mücadelemiz sürecek. Kudüs’ün Kardeş şehri Konya elbette birbirine kavuşacaktır. Türkiye’deki darbe planları yaparken hep Kudüs’e atıfta bulunmak istediler. 1980 darbesinden hemen önce Rahmetli Necmettin Erbakan liderliğinde Konya’da bir Kudüs mitingi gerçekleşmişti. Bu yürüyüş 12 Eylül darbesine gerekçe olarak gösterildi. 28 Şubat’ta Ankara’da yapılan Kudüs gecesi yapıldığı için 28 Şubat Post modern darbe gerçekleşti. Darbeciler bizim Kudüs’le ilgilenmemizi istemiyor. Daha sonra biz iktidar olduktan sonra Filistin’e büyükelçilik açtık. Kudüs’te tek büyükelçiliği olan ülke Türkiye’dir. Daha sonra bizler Filistin’e destek vermeye devam ettik. bizim önümüze bir çok engel çıkardılar. Trump’un aldığı Kudüs kararı gayri meşrudur. Buna bizler asla izin vermeyeceğiz” dedi.

tahir-akyurek-005.jpg

AKYÜREK,  KONYA HER ZAMAN BU DURUŞU SERGİLEDİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “Bugün çok güzel bir amaç için buradayız. Terör devleti İsrail’in Kudüs’ü gasp etme çabasına karşı Konya meydanından buna hayır diyoruz. Konya her zaman bu duruşu sergiledi.  100 yıl önce elimizden alınan Kardeş şehrimizi Kudüs, bugün halen işgal altındadır. İnşallah Türkiye’nin ve Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın öncülüğünde yeniden kurtulacaktır. Bu bayraklar bu dostluklar bunun işaretidir. Kudüs’ün hür olması demek İslam ümmetinin yeniden buluşması demektir.  Kudüs düşerse, Mekke, Medine, İstanbul, Konya düşer” dedi.

ahmet-sorgun--(1).jpg

SORGUN, KUDÜS, KONYA’NIN KARDEŞİDİR

Coşkulu kalabalığa seslenen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun, Mevlana Meydanı’ndaki görüntünün zalimlere korku, zalimlere umut verdiğini söyledi. Kudüs’e karşı herkesin birleşmesinin çok güzel duygu olduğunu söyleyen Sorgun, “Konya, kardeşi Kudüs için ayağa kalkmış, zalimlere maydan okuyor. İşte kardeşlik budur. Konya Kudüs’tür, Kudüs Konya’dır. Konya var oldukça Kudüs asla yalnız değildir. 1980 yılında İsrail, Kudüs’ü başkent ilan etmeye kalktığında Konya yine ayaktaydı. Aradan geçen 37 yıl sonra Konya yine ayakta. Konya’daki heyecan düşmanları her zaman korkutuyor. Bugün buradan, sadece on binlerin değil milyonların ruhu buradadır. Konya’dan yükselen bu ses zalimlerin yüreğine saplanıyor. Mübarek beldeleri korumak imkan değil iman meselesidir. Biz bu davaya inanıyoruz ve sahip çıkıyoruz. Kudüs bizim haklı davamızdır. İnşallah bu davada zafer Müslümanların olacaktır. Kudüs sadece bir şehrin adı değil bir davanın adıdır. Kudüs bize peygamberlerimizin emanetidir. İsrail, 14 yaşındaki çocuğu onlarca askerle sürükleyecek kadar adidir. Savunmasız kadınlara dokunan aciz İsrail, bunların hesabı sorulacaktır. Biz burada bu mitingle safımızı belli ediyoruz ve her zaman Kudüs’ün yanındayız diyoruz. Çağdaş Nemrutlar, Filistin’de ateş yakmaya çalışıyor, Konya ise karınca misali bu ateşi söndürenlerden yana saf tutuyor” şeklinde konuştu.

hasan-angi--(1).jpg

ANGI, SAFIMIZI BELLİ ETMEK İÇİN BURADAYIZ

Kudüs’un dostuyuz diyerek söze başlayan AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, “Bugün burada safımızı belli etmek için bir araya geldik. Böyle bir duyguya sahip olduğumuz için ne kadar şükretsek azdır. Sadece bugün değil, her zaman Filistin’in yanında yer aldık. Bugün de İslam İşbirliği Teşkilatı’nda alınan kararlarla Filistin’in yine arkasındayız. Kudüs özgür oluncaya kadar her zaman ayakta dimdik duracağız” dedi.

memur-sen-aydin--(1).jpg

YALÇIN, TARİHİ BİR DÖNEMEÇTEN GEÇİYORUZ

Kudüs şairi ve Memur Sen Kurucu Başkanı Mehmet Akif İnan’ın sözleriyle konuşmasına başlayan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Selehaddin Eyyubi’nin Kılıçarslan’ın Erdoğan’ın mirasçıları, tarihi bir dönemeçten geçiyoruz. 100 yıl önce İngiltere’nin  İsrail’in yerleşmesine müsaade etmesiyle başlayan süreç e hepimiz tanık olduk. 1980’de Kudüs’u İsrail’in başkenti ilan ettiklerinde Türkiye’de siyaseti buna izin vermedi.  O zaman da Konya’da büyük bir Kudüs mitingi yapılmıştı. Konya her zaman kudüs konusunda samimi oldu ve adam gibi dimdik durdu. Konya’dan feyz alınır. Onun için buradan dünyaya adamlık nasıl yapılır o gösterilir. Ülkemiz 15 temmuz’da işgal edilmeye kalkındı. 15 Temmuz’da bu ülke tekrar bağımsızlığını geri aldı. Buradan da Kudüs’un özgür olmasına vesile olmayı diliyoruz. İslam İşbirliği Teşkilatı’nda da Kudüs kararlarıyla işgalden kurtaracağız. Kudüs özgür oluncaya kadar ayakta olmaya devam edeceğiz” dedi. 

memur-sen-aydin--(2).jpg

TURAN, KUDÜS DEYİNCE KONYA AKLIMA GELİYOR

Türkiye – Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Hasan Turan, “Konya deyince Kudüs aklıma geliyor. Ne zaman Kudüs davası olsa ilk kıyama kalkan her zaman Konya olmuştur. Aynı zamanda bunun bedelini Konya her zaman ödemiş ve ödemekten de çekinmemiştir. Konya’da bu mitingin yapılacağını duyduğumda ‘Konya’ya yakışan da bu’ dedim.  Bir ay önce Kudüs’e gittiğimizde Mescid-i Aksa’nın çevresinde Konyalıları gördüm. Konya hiçbir zaman Kudüs’ü yalnız bırakmıyor. Kudüs, İsra’dir, yürüyüşe geçmenin miracı Kudüs’tür, direnişe geçmenin miracı Kudüs’tür, efendimizin ayak izlerini taşıyan bir yerdir. Kudüs sadece toprak parçası değil bizim ilk kıblemizdir. Bizim savaşımız inanç meselesidir. Bu mücadele hak ile haksızlığın mücadelesidir. “ dedi.

hakis.jpg

TORUNTAY, PAZAR GÜNÜ ANKARA’DAYIZ

Kudüs’e selam gönderen Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mustafa  Toruntay, “Konya’da Filistin’in bağımsızlığı mitingi olunca biz her zaman Konyalılarla birlikteyiz.  Pazar günü Ankara Tandoğan Meydanı’nda yapılacak olan mitinge tüm Türkiye’yi davet ediyorum” dedi.

ali-akpinar--(2).jpg

Program İl Müftüsü Ali Akpınar’ın duasıyla son buldu.  Servet R. Çolak – Memleket