Konya iş dünyası büyüme rakamlarını değerlendirdi

Konya iş dünyası büyüme rakamlarını değerlendirdi

Konya iş dünyası büyüme rakamlarını değerlendirdi.

 

KÜTÜKÇÜ: GURUR VERİCİ

Türkiye’nin 3. çeyrekte yüzde 11.1 ile son altı yılın en yüksek çeyrekli büyümesini gerçekleştirdiğini vurgulayan Kütükcü, bu büyüme rakamlarının sürdürülebilir olması için iş dünyası olarak üretmeye, ihracat yapmaya devam edeceklerini söyledi. Kütükcü, tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye’yi büyüten tüm sanayicilere ve iş dünyasına teşekkür etti. Üçüncü çeyrek rakamlarının açıklanmasıyla birlikte Türkiye’nin yılın ilk üç çeyreğinde ortalama yüzde 7 büyüdüğünü aktaran Kütükcü, “Revize edilen rakamlarla ilk çeyrekte yüzde 5.3 büyüyen ülkemiz, ikinci çeyrekte yüzde 5.4 büyüme kaydetti. Üçüncü çeyrek ise beklentilerin üzerinde yüzde 11.1 olarak gerçekleşti. Böylece ülkemiz ilk 3 çeyrekte yüzde 7 büyümüş oldu. Ayrıca 3. çeyrekteki yüzde 11.1’lik büyüme, 2011 yılının üçüncü çeyreğinden bu yana yakaladığımız en yüksek çeyreklik büyüme oranı. İş dünyası olarak bu büyüme rakamlarını son derece olumlu ve gurur verici buluyoruz” diye konuştu.

G20’NİN EN HIZLI BÜYÜYEN ÜLKESİ OLACAĞIZ

Kütükcü, Türkiye’nin bu yılın 3. çeyreğinde yakaladığı güçlü büyüme performansı ile yıl sonu büyümesine dair çok güçlü sinyaller verdiğinin altını çizerek, “Türkiye, güçlü büyüme performansını 4. çeyrekte de sürdürürse 2017 yılında, G20’nin en hızlı büyüyen ülkesi olacağız” dedi.

BÜYÜMEYE SANAYİDEN KATKI

3. çeyrekte sanayide yaşanan yüzde 14.8’lik büyümenin de olumlu olduğunu vurgulayan Kütükcü, bu dönemde büyümeye sanayinin ve makine teçhizat yatırımının verdiği desteğin önemli olduğunu kaydetti. Kütükcü, açıklamasında büyüme rakamları ile birlikte tüm dünyanın Türkiye’de yatırım iştahının devam ettiğini bir kez daha gördüğünü de aktararak, şunları söyledi: “Ülkemiz uzun süredir gerek siyasal alanda gerekse ekonomik alanda ciddi kuşatma saldırıları ile karşı karşıya. Ancak büyüme rakamları ile birlikte bir kez daha gördük ki, Türkiye, özel sektör-devlet işbirliğiyle tüm engelleri aşarak, dünyaya çok güçlü bir mesaj daha verdi.

 

ÖZTÜRK, BÜYÜME RAKAMLARINI DEĞERLENDERDİ

Türkiye ekonomisi 2017’nin üçüncü çeyreğinde yüzde 11,1 büyüdü. Türkiye ekonomisinin büyüme rekoru kırdığını belirten KTO Başkanı Selçuk Öztürk, “Türkiye ekonomisi kararlılıkla, istikrarla yoluna devam ediyor. Büyümeye özel sektör büyük katkı sağladı. Vefakârca çalışan tüm tüccar ve sanayicilerimize teşekkür ediyorum” dedi.

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017 yılının Temmuz – Ağustos – Eylül dönemine ilişkin 3. Çeyrek Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. Büyüme rakamlarını değerlendiren Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, “Türkiye ekonomisi, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 11,1 oranında büyüdü. 2016’nın son çeyreğinde başlayan ekonomide toparlanma eğiliminin, 2017’de hızlı büyüme olarak devam ettiğini görmekteyiz. Büyümede ilk iki çeyrekte elde edilen yüzde 5 ortlamasının, üçüncü çeyrek itibariyle iki katkından fazla bir büyüme gerçekleşmiştir. Bu rakamla Türkiye üçüncü çeyrekte en yüksek büyüme kaydeden ülke olmuştur. Ekonomi yönetiminin öncülüğünde, devlet - özel sektör birlikteliği ile Türkiye ekonomisi tüm dünyada büyüme rekoru kırmıştır. Ekonomideki iyileşme ile moral kazanan özel sektörümüzün çalışması, üretmesi istihdam sağlaması bunun yanında artan iç talep, artan ihracat, kredi genişlemesi ve vergi indirimlerinin etkisi ekonomik büyümenin sürükleyicisi olmuştur. 2017’nin ilk üç çeyreğinde elde edilen yüksek büyüme rakamları, Hükümetimizin uygulamaya koyduğu teşvikler ve desteklerin özel sektörde karşılık bulduğunu göstermiştir. Yüksek oranda büyümede en büyük pay özel sektörümüze aittir. Üreten, yatırım yapan, dünya pazarlarına açılan, istihdam sağlayan; vafakarca çalışarak ülkesinin büyümesinde katkısı olan tüm tüccar ve sanayicilerimizi kutluyorum. Sanayi üretimindeki hızlı artışın yanı sıra ihracat ve istihdamda canlanma sürmektedir. Ekonomik göstergeleri etkileyen tüm bu olumlu gelişmeler ile birlikte 2017’nin tamamında beklentilerden daha yüksek bir büyüme gerçekleşeceğini öngörmekteyiz. Küresel ekonomide Türkiye kararlılıkla, istikrarla yoluna devam etmektedir. 2016 ikinci yarısından itibaren ve 2017’de yurt dışı kaynaklı not indirimleri, kur spekülasyonları gibi Türkiye üzerinde uygulanan küresel oyunların amacına ulaşamadığını görmekteyiz. Bu şartlarda yoluna devam eden ekonomimiz için yüksek oranda büyüme büyük bir başarıdır. Hedefimiz bu başarının sürdürülebilir olmasını sağlamaktır” dedi.

 

OKKA: 3. ÇEYREK BÜYÜME RAKAMLARI HEYECAN VERİCİ

Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2017 yılı üçüncü dönem büyüme verilerini değerlendirdi.

Başkan Okka yaptığı açıklamalarda şu görüşlere yer verdi; “Türkiye ekonomisi, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 11.1 büyüdü. Dövizde devam eden hareketlilik ve yüksek seyreden faiz oranları gibi iş dünyasını olumsuz etkileyen faktörlerin canımızı yaktığı bir dönemde, beklentilerin üzerinde gerçekleşen büyüme oranı, iş dünyasını sevindirmiştir. Son altı yılın rekoru olan büyüme rakamları coğrafyamızdaki koşullar ve ülkemizin son 18 ayda atlatmış olduğu badirelerle birlikte değerlendirildiğinde, sanayici ve işadamlarımızın karamsarlığa sürüklenmediği, cesaret ve azimle çalışmaya ve üretmeye devam ettiğini ortaya koymaktadır. MÜSİAD Konya Şubesi olarak, dördüncü çeyrekte de büyüme rakamlarının beklentilerin üzerinde gerçekleşeceğine inanıyoruz. Büyük Türkiye hedeflerine ulaşabilmek için üretim gücümüzü arttırarak devam ettirmeliyiz. İş dünyası olarak kalkınmanın tek yolunun üretimden geçtiğini bir kez daha ifade etmek istiyorum. Ülke ekonomisindeki büyümenin, günlük hayatımıza etkilerini biran önce görebilmemiz ve büyümenin sürdürülebilir olması için, ekonomi yönetiminin, üretimi, ihracatı, büyümeyi ve istihdamı önemseyen reformları bir an önce hayata geçirmesi gerekmektedir. Tüm bu zor şartlar altında büyük sorumluluk alarak ülkemizin büyümesinde kilit rol oynayan sanayicilerimizi ve işadamlarımızı bir kez daha kutluyorum” dedi.Haber Merkezi