Konya İl Sağlık Müdürü Koç'tan "et" uyarısı

Konya İl Sağlık Müdürü Koç'tan "et" uyarısı

Konya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, yaklaşan kurban bayramı öncesi ‘kurban kesimi’, ‘Kist Hidatik’ hastalığı ve ‘kurban bayramında beslenme’ gibi konularda açıklamalar da bulunarak vatandaşları uyardı.

Kurban Bayramı’nda hijyen ve sağlık koşullarına gereken önemin verilmesinin toplum sağlığı açısından son derece önem arz ettiğini ifade eden Prof. Dr. Koç, et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı’nda akciğer ve karaciğere yerleşerek hayvanlardan insanlara geçebilen ‘Kist Hidatik’ hastalığına karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Özellikle kurban bayramlarında kesilen hayvanların hastalıklı doku ve organlarının çevreye atılması ile bu hastalığın yayıldığına dikkati çeken Prof. Dr. Koç, “Uygun olmayan koşullarda kesilen kurbanlardan arta kalan iç organların köpek ve benzeri hayvanlar tarafından yenmesi sonucu ‘hidatik kist’ hastalığı oluşabilmektedir. Kestikleri kurbanın iç organlarında kiste rastlayan vatandaşlarımızın kesinlikle bu sakatatları yememeleri ve bu organların diğer hayvanlar tarafından da tüketilmesine engel olmak için derin bir çukur kazarak toprağa gömmeleri gerekmektedir” dedi.

KASAPLARDAN YARDIM ALIN!

Kurban kesme ibadetini yerine getiren vatandaşları, hayvanlarını belediyelerin belirlediği yerlerde kesmeleri ve kasaplardan yardım almaları konusunda da uyaran Prof. Dr. Koç, “Maalesef her yıl yüzlerce vatandaşımız kurban keserken yaralanmakta ve hastane acillerimize başvurmaktadır. Özellikle kesim sırasında kaçan hayvanlar nedeniyle ciddi yaralanmalar hatta ölümler yaşanabilmektedir. Kesim esnasında gelişebilecek yaralanmalarda vatandaşlarımızın, yarayı temiz bir bezle bastırarak mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmaları, evde kendi imkânları ile (tütün, kül, vb. maddeler sürerek) tedavi etmeye çalışmamaları gerekmektedir” şeklinde konuşarak istenmeyen durumların olmaması için vatandaşların kurbanlarını uzman kasaplar ayarlayarak kestirmeleri gerektiğine vurgu yaptı.

ET TÜKETİMİNE DİKKAT EDİN!

Kurban etlerinin tüketilmesi ve sağlıklı beslenme konusunda da vatandaşlara bir takım uyarılarda bulunan Prof. Dr. Koç, “Özellikle yüksek tansiyon, şeker, kolesterol, kalp-damar vb. rahatsızlıkları bulunan vatandaşlarımızın et tüketimine dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu tür rahatsızlıkları olan hastalarımızın yağlı etler yerine az yağlı veya yağsız etleri aşırıya kaçmadan yemeleri gerekmektedir” dedi. Bayram ziyaretlerinde ısrarlı ikramlara karşı dikkatli olunması gerektiğine de dikkati çeken Prof. Dr. Koç, “Bayram tatili süresince dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen göstermeli, fiziksel aktivitelerimize ve özellikle yürüyüş yapmaya dikkat etmeliyiz” diyerek sporun önemine dikkati çekti.

Kurban Bayramı’nın sadece kurban vazifesinin yerine getirildiği günler değil komşuluk, akrabalık, birlik ve beraberlik duygularının pekiştirilmesine neden olan günler olduğunu da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Koç, “Tüm bayramlarda olduğu gibi bu bayramda da halkımızın sağlıklı bir şekilde bayramlarını geçirmeleri adına hastanelerimizde gerekli önlem ve tedbirleri almış bulunmaktayız” diyerek vatandaşların ve sağlık çalışanlarının mübarek Kurban Bayramları’nı tebrik etti. Haber Merkezi