Konya, ihracatta 1 milyar doları aştı

Konya, ihracatta 1 milyar doları aştı

Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Konya’nın 8 aylık ihracatının 1 milyar doları aştığını, Ağustos ayında Irak’ta bir toparlanma yaşandığını...

Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Konya’nın 8 aylık ihracatının 1 milyar doları aştığını, Ağustos ayında Irak’ta bir toparlanma yaşandığını, ancak bu toparlanmaya rağmen Irak’ın Konya’nın ihracat artış hızını sınırlamaya devam ettiğini söyledi.

Başkan Kütükcü, yılın ilk 8 ayında 1 milyar 12 milyon 822 bin dolar ihracat yapan Konya’nın 12 aylık ihracat rakamının ise, 1 milyar 525 milyon 305 bin dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi. Ağustos ayında Irak’a ihracatta az da olsa bir iyileşme görüldüğünü aktaran Başkan Kütükcü, “Haziran ayından bu yana sert düşüş eğilimi gösteren Irak’a ihracatımızda Ağustos ayında az da olsa bir iyileşme görülmektedir. Ağustos’ta Irak’a ihracatımız bir önceki aya göre yüzde 12.4 artarak, 13 milyon 157 bin dolar olarak gerçekleşti. Irak’a 8 aylık ihracatımız ise, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 5.14 arttı” dedi. Başkan Kütükcü, Konya’nın ihracatının bu yılın ilk 8 ayında yüzde 15.8 arttığını, ancak Ağustos ayındaki artışın sınırlı kaldığını ifade etti.

8 AYDA TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE PERFORMANS

Konya’nın, Ocak-Ağustos dönemini kapsayan 8 aylık ihracat artış oranlarında Türkiye ortalamasının üzerinde performans gösterdiğine dikkat çeken Başkan Kütükcü, “Konya, bu yılın ilk 8 ayında 1 milyar 12 milyon 822 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. Bu dönemde ihracatımızı yüzde 15.8 ile, yüzde 5.3 olan Türkiye ortalamasının yaklaşık 3 kat üzerinde artırdık. Ancak Irak’ta yaşanan olaylar, Ağustos ayındaki toparlanmaya rağmen ihracatımızın artış hızını sınırlamaya devam ediyor. Bu olayların etkisiyle Konya, bu yılın Ağustos ayında yıl içindeki en düşük ihracatını gerçekleştirdi. Konya iş dünyası olarak Irak’taki olayların bir an önce son bulmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.

Konya’nın artık tüm dünyaya ihracat yapan, kalitesiyle kendisini kabul ettiren bir sanayi şehri haline geldiğini vurgulayan Başkan Kütükcü, Konya Sanayi Odası olarak sanayicilerin yeni ihracat pazarları bulmaları ve ihracatlarını artırmaya yönelik çalışmalarına devam edeceklerini sözlerine ekledi.