Konya için ömür tüketen bir sanat adamı

Bu yazımızı, Konya'nın toprağında mebzul miktarda bulunan ama bir türlü sahip çıkılmayan, önemli bir yazar, şair, halkiyatçı, araştırmacı, gazeteci bir abimizi tanıtmaya ayırdık: Mehmet K. Gündoğdu. 90 yıllarda Feyzi Halıcı'nın bir seminerinde tanıştığımız ve o günden beri birbirimize zaman zaman gördüğümüz, beni kimseler tanımazken hakkımda yazdığı yazılarla, bu konuda Konya'nın sağır kulağına ismimi defalarca söyleyen, alanında mahir değerli bir isimdir Mehmet Abim. Geçtiğimiz günlerde vefat değerli sanat ve kültür adamı, şair Feyzi Halıcı, bir sohbetimizde, "Konya'da yazı elini Mehmet K. Gündoğdu'ya, şiir elimi de Hasan Ukdem'e veriyorum" demişti.

Aşağıda yazacağım hakkındaki bilgileri okuduğunuz zaman zaten onu daha yakından tanıyacak söylediklerimin az bile olduğunu göreceksiniz.

1957 yılında Konya’nın Aksinne mahallesinde doğmuştur. Aile kökeni Meram ilçesi Gökyurt (Kilistra-Gilissıra) köyündendir.

Lise öğrenimini yarım bırakarak 33 yıl ticaret yaptıktan sonra emekli olup ticareti bırakmıştır.

İlk şiir ve yazıları 1975 – 1976 yılları arasında Ankara’da yayımlanan Başkent ve Yörünge dergilerinde, yayımlanmıştır.

1976 – 1981 yılları arasında Konya’nın Sesi gazetesinde yazdığı politik, ekonomik, kültür, sanat ve eleştiri yazılarıyla tanınmış; pek çok öyküsü, şiirleri ve iki romanı bu gazetede yayımlanmıştır.

Edebi çalışmalarından bazıları Makedonya’da yayımlanan Tan, Çevrem, Sesimiz gazetelerinde ve Bay dergisinde yayımlanmıştır. Ayrıca; Varlık, Somut, Dönemeç, Yaba, Eşik ve Çağrı gibi dergilerde sanatsal ürünleri yer almıştır.

Yeni Meram, Yeni Konya, Yeni Gazete, Karaman’ın Sesi, Anadolu’da Manşet gazetelerinde günlük yazılar, şiirler, öyküler yazmıştır.

1979 – 1982 yılları arasında; kısa dalga yayın yapan BBC, Almanya’nın Sesi, Sofya radyolarında ekonomik – politik yorumları ve şiirleri yayımlanmıştır.

1992 yılından başlayarak kısa aralıklarla yerel gazetelerde Kırkambar isimli sanat, kültür, tarih ve halkbilim ağırlıklı sayfalar hazırlamıştır. Konya’nın sanat, kültür ve bilim adamları bu sayfalarda toplanmışlar ve kalıcı ürünler vermişlerdir. Bu sayfalar meraklılar tarafından toplanıp ciltlenmiş ve ciddi yayınlara kaynak gösterilmişlerdir. Bunların yanında eli kalem tutan pek çok kişi bu sayfalarda gün yüzüne çıkmışlardır.

1992 yılından bu yana çalışmalarını Konya üstüne yoğunlaştırmıştır. Başta Konya kültürü ve halkbilimi olmak üzere; Konya çevresinin kültür ve tarih dökümanını çıkarmaya çalışmıştır. Konya türkülerine sahip çıkarak türkülerimizi bozanlarla mücadele etmiş, türkülerimizin sevilmesini sağlamış ve otantik önemlerini her zaman dile getirmiştir.

1994 yılında lisans alarak dağcılık sporuna başlamış; böylece özellikle Konya ve çevresinin tarihini, kültürel ve tarihi yapısını daha yakından görüp araştırarak belgelemiştir. Konya ve çevresindeki tarihi yapıları ve özelliklerini belgeleyip yazıya geçirerek buraların tanınmasını sağlamıştır. Bu araştırmalarını Halkadağ’da Ayak İzleri isimli henüz basılmamış kitabında toplamıştır.

Dağcılık Konya İl Temsilcisi Recai Kıcıkoğlu ile birlikte SUN TV’nin Zirveye Doğru isimli dağcılık programında pek çok tarihi yerin önemini anlatıp, tanıtımını yapmıştır.

Yerel radyo ve televizyon programlarının yanı sıra ulusal ve uluslar arası toplantı, panel ve konferanslara katılarak Konya ve Kilistra üzerine bildiriler sunmuştur.

Hiçbir yarışmaya girmemekle birlikte; Konya belediyelerinden, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nden, Dağcılık Federasyonu’ndan, Sun TV. Zirveye Doğru programından, Balkan Yazarları ve Aydınları kültür sanat dergisi olup Prizen’de yayımlanan Bay dergisinden, TEMA vakfından onurluk, teşekkür ve ödüller almıştır.

Konya Kültür ve Turizm Derneği, Kilistra Kültür ve Turizm Derneği, Konya Fikir Kültür ve Sanat Adamları Birliği ve TEMA üyesidir.

Yeni Meram, Yeni Konya, Yeni Gazete, Anadolu Manşet gibi gazetelerde köşe yazıları yazmıştır. Halen Anadolu’da Bugün gazetesinde kültür ve tarih yazıları yazmaktadır. Ankara’da yayımlanan Çağrı dergisinin de sürekli yazarıdır.  Bazı kurumların yayımladıkları kitap ve ansiklopedilere kültür ve halkbilim maddeleri, makaleleri yazmıştır.

Kendi çabasıyla oluşturduğu zengin bir kitaplığı ve belge arşivi vardır.

Halen, 1918- 1923 yılları arasında Konya’nın Milli Mücadele öncesini ve Kurtuluş Savaşı’nı konu alan belgesel bir roman yazmaktadır.

BASIMA HAZIR KİTAPLARI:

1*Halkadağ’da Ayak İzleri. (Konya ve çevresindeki dağlar, yerleşim yerleri, tarihi kalıntılar hakkında ayrıntılı bilgiler.)

2*Halkadağ’ın Bilimi, Binbir Konya Deyimi. (Konya merkezi ve yakın çevresinden derlenmiş otantik deyimler.)

3*Halkadağ’da Halkbilimsel Sağlık Uygulamaları. (Hititlerden bu yana Konya merkez ve yakın çevresindeki halk hekimliği hakkında ayrıntılı bilgiler.)

4*Ezber Bozan Antik Kent: Kilistra. (Antik şehir Kilistranın tarihi ve kültürü hakkında ayrıntılı bilgiler.)

Son söz olarak, dikkatinizi bir şeye çekmek istiyorum.  Yukarıda gördüğünüz gibi bir çok kitap basıma hazırlanmış ancak basılmamış. Bu konuda Konya'nın yetkili ve etkili kişileri, kurumları acaba neden etkisiz, ilgisiz durmaktalar? Bu işlere gönül vermiş, ömür vermiş insanlar için gerçekten acı bir sorudur bu.

Daha bu ay içinde vefat eden Feyzi Halıcı'nın cenazesine gittim ve o ilgisizliğe çok üzüldüm. Geçtiğimiz salı günü Aydınlar Ocağı'nın konferansında, Konya Türküleri'nin kaynak kişilerinden 75 yaşına gelmiş değerli sanatçı Nuri Cennet'in sitemlerini dinledim. Bu iki manzara da inanın Konya'nın derin kültür geleneğine gösterilen ilgisizliğin belgesi gibi yüzümüze çarpılıyor. 

Lütfen ama lütfen gelin bu akışı, bu manzarayı değiştirelim. Mehmet K. Gündoğdu'lar bu şehrin kültür ve  sanat yüzüdür gelin bu yüze, bu yüzlere yüz çevirmeyin.

Sevgiyle kalın

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.