KONYA HAVZASI'NA SU GETİRMEK  METRODAN ÖNCELİKLİDİR

KONYA HAVZASI'NA SU GETİRMEK METRODAN ÖNCELİKLİDİR

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker Memleket'e özel açıklamalarda bulundu. Kavuneker, "Tarımı acilen masaya yatırmamız gerekiyor, gerekli önlemleri alamazsak artık ekmeği de 1 liraya yiyemeyeceğiz" dedi.

Konya'dan tarım paydaşları olan bir heyet ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile bir araya geldiklerini anlatan Rıfat Kavuneker masada konuşulanları da Memleket ile paylaştı. Kavuneker, Tarım ve hayvancılıktaki saha sıkıntılarını Bakan Bey'e anlattık diyerek Dışarıya karşı güçlü olabilmek için gıda, savunmada çok güçlü olmamız gerekir. Ürünleri taban fiyatları çok düşük, önümüzü göremiyoruz. Her gün ekim alanları daha da azalıyor. Geçtiğimiz yıl sadece Karatay'da 100 bin dekar daha az ekim yapıldı. Böyle giderse ekmeği artık 1 liraya yiyemeyeceğiz" diye konuştu.

konya-havzasi-(1).jpg

DEVLETİN DESTEĞİ ÜRETİCİYE TAM YANSIMIYOR

Bakan Eker'e kendilerini dinlediği için teşekkür eden Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker " Ziraat odası başkanlarımız, Et Süt ve damızlık birliği başkanlarımız ve Konya milletvekillerimizin de bulunduğu heyet Tarım Bakanımız ile bir araya geldik. Bakan Bey'e masa başında alınan tedbirlerin sahada uygulanması çok zor dedik. Bunu hep birlikte uygulanabilirliğini tartışırsak daha sağlıklı iş yapmış oluruz.

konya-havzasina-su-getirmek-(2).jpg

Üreticinin sıkıntı ve taleplerini dile getirdik. Bakan bey istişare edeceğiz dedi ama bugüne kadar hiçbir gelişme yok. Hasat zamanı mahsulün para etmemesi en büyük sıkıntı. 7. ayda arpayı 85 kuruşa vermişiz bugün arpa 1,30 lira. Hiçbir üreticinin elinde arpa yok. Üretici burada para kazanmıyor. Bu parayı kim kazanıyorsa devlet bunları bulmalı. 5 yıldır fiyatlar aynı ama tarımın girdileri 5 yılda 5-6 kat artmış.  Hayvancılıkta da sıkıntılarımız çok fazla. Büyükbaş ve küçükbaşta dişi hayvanları kesiyoruz. Devlet çok fazla destek veriyor ama bu destek çiftçinin cebine girinceye kadar yollarda eriyip gidiyor. Devletten çıkan destek 5 liraysa üreticinin cebine 1 lira giriyor." diyerek bu başlıkları da Bakan Eker'e ilettiklerini söyledi.

konya-havzasi-(2).jpg

TARIMDA ÇALIŞTIRACAK İŞÇİ BULAMIYORUZ

Köye dönüş projesinin güzel olduğunu ama öncelikle köydekileri yerinde mutlu etmenin yollarını aramalıyız diyen Rıfat Kavuneker, "Köydeki insanı köyde tutalım. Üreticiyi köyde bırakalım. Türkiye'de yüzde 13 işsizlik var deniyor. Sanayiciye istihdam teşviği veriliyor ama biz de tarımda çalıştıracak işçi bulamıyoruz. Şu anda köylerdeki nüfusun yaş ortalaması 45-55, daha aşağı yaşta gençler köyde kalmıyor.

konya-havzasi-(3).jpg

Yani gençleri üretime kazandıramıyoruz. Bazı bahanelerle şehre geliyor ama şu da bir gerçek; biz Afganlı işçi çalıştırıyoruz. Bunu Bakan Bey'e de söyledik. Bir yerli çobanın aylığı 5 bin lira ama yine de bulamıyoruz. Onun için yabancı işçi çalıştırıyoruz. Fakat jandarma bunları tespit ediyor İşkur'a bildiriyor. İşkur bize bir ceza kesiyor, bir ceza da SGK kesiyor, belimizi büküyor. O zaman bize işçi bulun. Eğitin, bize verin. Türkiye'de yaklaşık 1 milyona yakın işsizlik parası alan kişi var. Getirin kardeşim bunları eğitelim, tarıma kazandıralım. Hem istihdama katkı sağlayalım hem de ülkenin ekonomistine katkıda bulunalım. Maalesef yok, hiç kimse kusura bakmasın biz üreticiler eziliyoruz. Bir an önce hükümet ve üreticiler bir araya gelip sahayı görmesi lazım. Sahada sıkıntı var ve bu sıkıntıların bir an önce giderilmesi gerekiyor." diye konuştu.

konya-havzasina-su-getirmek-(1).jpg

SORUNLAR CUMHURBAŞKANINA İLETİLMİYOR

Sayın Cumhurbaşkanımıza bu sıkıntılar iletilse çözülür hatırlatması yapan Kavuneker, "Kimse kusura bakmasın ama bürokrasi geç işliyor Biz dilenci değiliz ki sürekli hükümetten bir şeyler isteyelim. Sayın Cumhurbaşkanımızın tarım ile ilgili ayrı bir birim kurması gerekir. Biz direkt olarak kendilerine bu sıkıntılarımızı iletebilelim. Biz üreticiler zamanla yarışıyoruz. Onun için bizim hızlı bir şekilde saha çalışmalarına başlamamız lazım. Çiftçinin dayanacak gücü kalmadı." dedi.

konya-havzasi-(4).jpg

SU KONUSU METRODAN DAHA ÖNEMLİ

Tarım girdilerinin en büyük başlığı enerjiden sonra sudur. Konya'da su konusu ivedi bir şekilde çözülmelidir diyen Rıfat Kavuneker "Konya Havzasına su gelmesi çok önemli. Suyu getirdiğimiz zaman Konya'da tarımla birlikte hayvancılığı da çözeceğiz. Konya'da su metrodan daha önemli. Çünkü Türkiye'de ilk 500'e giren firmalarımızın çoğu tarıma dayalı sektörler. Tarım, ülke için birincil önemde olan bir başlıktır. Bizim ucuz ya da pahalı Konya'ya diğer havzalardan ivedi bir şekilde su getirmemiz gerekiyor. Su kaynaklarımız var mı var, Konya Havzasına gelebilir mi gelebilir. Bizim yurtdışına gıda için verdiğimiz paraları suya yatırsak şimdi bu sorunun çözmüştük. Biz suyu bize bedava verin demiyoruz, Zaten şu anda su parası ödüyoruz. Bugün imar affı çıktı, vergi affı çıktı biz de bu ruhsatsız kuyuları bir defaya mahsus ruhsatlandırın bunlar tamamen kontrol altına alınsın. Biz bu kuyuları zaten kullanıyoruz. Hem devletin envanterine geçer hem de denetim altına alınmış olur.

konya-havzasi-(5).jpg

Devlet bize teşvik veriyor dedim. Evet... Ama bu yıl sulamayla ilgili gelen teşviklerin büyük çoğunluğu geri dönecektir. Neden? Kanal ruhsatı ya da kuyu ruhsatın olacak yoksa teşvik alamazsınız. Bizde de kuyuların ruhsatı olmadığı için çoğu çiftçi bu teşviklerden yararlanamıyor. Bizim dünya ile rekabet edebilmemiz için tarım konusunda Avrupa'daki gibi bir altyapı hazırlanmalı ki dünya ile rekabet edebilelim." ifadesini kullandı.

M. Ali Elmacı-Memleket