Konya havuç üretiminde birinci

Konya havuç üretiminde birinci

Konya 344 bin 401 ton havuçla Türkiye’nin toplam havuç üretiminin yüzde 60,4’ünü karşıladı. Türkiye İstatistik Kurumu Konya Bölge Müdürlüğü Bitkisel Üretim İstatistiklerinden “Havuç Üretimi” istatistiklerini açıkladı.

Buna göre 2013 yılında Konya’da toplam 50 bin 305 dekar alanda 344 bin 401 ton Havuç üretildi ve Konya bu üretimle Türkiye’nin toplam Havuç üretiminin yüzde 60,4’ünü karşılayarak Havuç üretimi sıralamasında Türkiye birincisi oldu. Konya’yı  23 bin 550 dekar alanda 131 bin 800 ton Havuç üretimiyle (yüzde 23,1) Ankara ve 20 bin 200 dekar alanda 60 bin 300 ton ile (yüzde 10,6) Hatay izledi.

ÖNCEKİ YILA GÖRE DÜŞÜŞ OLDU

Konya’da 2012 yılında havuç ekilen alan 77 bin 425 dekar iken 2013 yılında yüzde 35 azalarak 50 bin 305 dekara; üretilen havuç miktarı ise 473 bin 525 ton iken yüzde 27,3 azalarak 344 bin 401 tona düştü. Konya 2012 yılında Türkiye’nin toplam havuç üretiminin yüzde 66,3’ünü karşılayarak yine birinci sırada yer aldı.  Konya’yı yüzde 18,6’lık pay ile (132 965 ton) Ankara ili ve yüzde 10,2’lik pay ile (73 153 ton) Hatay takip etti.

KONYA’DA DEKAR BAŞINA ÜRETİLEN HAVUÇ MİKTARI 6,8 TON OLDU

2013 yılında Konya’da dekar başına ortalama 6,8 ton havuç üretildi. Konya, dekar başına 6,8 ton havuç üretimiyle havuç verimi açısından Türkiye’de birincisi sırada yer aldı. Konya’da dekar başına üretilen havuç miktarı 2012 yılında 6,1 ton iken 2013 yılında yüzde 11,5 oranında artarak 6,8 tona çıktı.  2013 yılı havuç verimi açısından Konya’yı dekar başına 5,6 ton havuç ile Ankara ili ve 5,5 ton Havuç ile Diyarbakır izledi. Türkiye’de ise 2012 yılında dekar başına ortalama 5 ton olan havuç üretimi 2013 yılında yüzde 4,1 oranında artarak 5,2 tona yükselmdi. 2012 yılında ise dekar başına üretilen ortalama havuç miktarında Konya 6,1 ton ile birinci, Ankara 5,6 ton ile ikinci ve Denizli 4,4 ton ç ile üçüncü sırada yer aldı.