Konya Halkevi ücretsiz hizmet yaptı

Konya Halkevi ücretsiz hizmet yaptı

Konya Aydınlar Ocağı’nda, Konya Halkevi binası ve 1932-1951 yıllarındaki faaliyetleri hakkında konuşan Prof. Dr. Mustafa Özcan, “Halkevi, Konya halkına ücretsiz hizmet verdi” dedi

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, Konya Halkevi’nin kuruluşu ve faaliyetleri konuşuldu. Konuşmasına Konya üzerine 150’ye yakın yazı yazdığını belirterek başlayan Prof. Dr. Mustafa Özcan, Konya Halkevi’nin Konya kültüründe ayrı bir yeri olduğunu ifade ederek halkevi binasının “korunması gerekli, hassas davranılması gerekli ve sahip çıkılması gerekli bir bina” olduğunu ifade etti. 19 Şubat 1932’de kurulan halkevlerinin 1951’de kanunla kapatıldığını kaydeden Prof. Dr. Mustafa Özcan, Konya Halkevi başkanları arasında Muhlis Koner ve Halis Ulusoy’un isimleri ile geçici süreyle başkanlık yapan bazı isimleri saydıktan sonra uzun süre başkanlık yapan kişinin ise Ferit Uğur, en son başkanın da Suat Abanazır olduğunu söyledi.

konya-halkevi-ucretsiz-hizmet--(3).jpg

Konya Lisesi karşısındaki eski Millet Bahçesi içerisine yapılan ve günümüzde Devlet Tiyatrosu olarak kullanılan Konya Halkevi binasının yapılış hikâyesi hakkında da bilgi veren Prof. Özcan, “İlk Halkevi binası uzun süre hizmet veren Alaeddin Tepesi’ndeki bina idi. Burasının yetmediği ve yeni bir bina yapılmasına ihtiyaç duyulduğu bina ise; bir ara kütüphane olarak da kullanılan  Anıt’taki Devlet Tiyatrosu binasıdır” dedi.

konya-halkevi-ucretsiz-hizmet--(4).jpg

KONYA HALKEVİ’Nİ MÜTEAHHİD YAPICI YAPTI

Anıt civarında Cedidiye Mahallesi’ndeki bazı evleri kamulaştırmak suretiyle 15.675 m2 arsa üzerine yapılan Konya Halkevi’nin mimarının İstanbullu Yüksek Mimar Şevki Balmumcu olduğunu, müteahhidinin de Ahmet Yapıcı olduğunu belirten Özcan,  Yapıcı’nın o dönemdeki iş yeri adresinin de; belgelerde “Atpazarı Caddesi 11 numaralı dükkân” olarak geçtiğini söyledi.  “Dönemin CHP Genel Sekreterliği 4.4.1946 tarih ve 14872 sayılı tek yazısıyla Konya İl İdare Kurulu’na başvurmuş, Konya ve Akşehir’de inşasına karar verilen halkevi binasının temel atma töreninin 20 Mayıs 1946 tarihinde yapılmasını kararlaştırmış ve bir resmi yazıyla buradakileri uyarmış” diyen Özcan, o yıllarda belediye bayındırlık müdürlüğünden alınan resmî işçi yevmiyeleri hakkında da şu bilgileri verdi: “Sıvacı- dülger 7 lira, marangoz 9 lira, duvarcı ustası 8 lira, duvarcı çırağı 4 lira, taşçı 7 lira, amele 2,5-3 lira, erbap amele 3,5-4 lira, lağımcı 5 lira, sıcak demirci 6 lira. Nakil vasıtaları; manda ve öküz arabası 10 lira, tek atlı araba 8 - çift atlı araba 10 lira. Juri tarafından bu binanın takribi bir hesabı yapılarak jimnastik salonu hariç asgari 1,5 milyona çıkacağı ileri sürülmüş. Oysa azami 750 bin liraya çıkacak bir planla gelinmesi istenmiştir.” Dönemin Valisi İzzettin Çağpar (1945-46)’ın, basın toplantısında gazetecilere, halkevi binası hakkında “Millet bahçesi yerine yapılacak olan yeni Halkevi’nin istimlâk muamelesinin tamamlandığı” şeklinde açıklama yaptığını ifade eden Özcan,  Konya Şehir İmar Planı’nın da belediye meclisinde o yıl kabul edildiğini de hatırlattı.

HALKEVİ SAĞLIK VE EĞİTİM ALANINDA HİZMET YAPTI

İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen sohbette ikinci konuşmacı Dr. Öğretim Görevlisi Gülsüm Koçak da, Halkevi’nin sosyal, kültürel, spor ve sağlık alanında yaptığı faaliyetler hakkında bilgiler verdi. Eğitim, kültür ve yardım kurumları olan halkevinin bütün gayret ve çabalarının halka yönelik olduğunu belirten Gülsüm Koçak, Konya Halkevi’nin de Türkiye’de ilk kurulan 14 halkevinden biri olduğunu söyledi. Koçak, daha çok eğitim ve sağlıkta ücretsiz halka çalışmalarda bulunarak maddi yardımlarda bulunan halkevinin kurslar açarak konferanslar düzenlediğini, köylerde sağlık taramaları gerçekleştirildiğini ve Mevlana, Konya ile Selçuklu tarihinin önemsendiğini dile getirerek “Halkevi kapandığı güne kadar sosyal yardıma devam etmiştir” dedi.

konya-halkevi-ucretsiz-hizmet--(5).jpg