Konya ekonomik göstergeleri bülteni yayınlandı

Konya ekonomik göstergeleri bülteni yayınlandı

Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, Konya ekonomisinin Haziran ayı verilerini değerlendirdi.

KTO, 2015 yılı Haziran ayı Konya Ekonomik Göstergeleri Bülteni’ni yayınladı. KTO Başkanı Selçuk Öztürk, Konya ekonomisinin aylık analizinin yapılığı Konya Ekonomik Göstergeleri Bülteni’nde yer alan verileri değerlendirdi.

Başkan Öztürk, Konya’da motorlu taşıtlar sektöründe geçen yıla göre 17,5 puan artış yaşandığını ifade ederek, “Konya Perakende Güven Endeksi Haziran 2015’te 0,9 değerini aldı. TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) ise -4,5 puanda kaldı. KOPE, geçen yılın aynı dönemine göre 1,1 puan azalırken, TEPE 8,5 puan arttı. KOPE, bir önceki aya göre ise 3,2 puan azaldı. Konya perakendesi, haziran ayında Türkiye genelinden daha iyi bir değer aldı. Konya’da perakende sektöründe haziran ayında en iyi performansı ‘motorlu taşıtlar’ sektörü sergiledi. Motorlu taşıtlar sektörü geçen yılın aynı ayına göre 17,5 puan artış kaydetti. Bu sektörü ‘bakkal, market ve büyük mağazalar’ sektörleri takip etti. Bu 3 sektördeki artış, ortalamanın üzerinde gerçekleşti. ‘Yiyecek, içecek ve tütün ürünleri’, ‘tekstil, hazır giyim ve ayakkabı’ ve ‘elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar’ sektörlerinde ise düşüş yaşandı. ‘Mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri’ sektörü ise geçen yılın aynı dönemine göre en fazla düşüş yaşanan sektör oldu” dedi.

Konya hizmetler sektöründe haziran ayında eğitim ve ulaştırma hizmetleri sektörünün artış kaydettiğini ifade eden Başkan Öztürk, “Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi bir önceki aya göre 7,4 puan, geçen yılın aynı dönemine göre ise 7,8 puan düşerek -6,1 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi ise Haziran 2015’te bir önceki aya göre 2,7 puan, geçen yılın aynı dönemine göre de 0,6 puan düşerek 5,0 puan değerini aldı. Haziran ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında ‘eğitim’ sektörünün en iyi performans gösteren sektör olduğu görüldü. Eğitim sektöründe artış 31,1 puan oldu. Bu sektörü, ‘ulaştırma hizmetleri’ sektörü takip etti. Bu 2 sektör dışındaki diğer sektörlerde ise geçen yıla azalma oldu. ‘Yayımcılık faaliyetleri’, ‘posta ve telekomünikasyon hizmetleri’ ve ‘sağlık işleri ve sosyal hizmetler’ sektörlerinde gerçekleşen düşüş, ortalama düşüşün altında kaldı. ‘Hizmet faaliyetleri’, ‘finansal hizmetler’, ‘bilgisayar ve ilgili hizmetler’, ’oteller ve restoranlar’ ve ‘danışmanlık faaliyetleri’ sektörlerinde gerçekleşen düşüş, ortalama düşüşten fazla oldu. Endeks değeri bir önceki yıla göre en fazla azalan sektör ‘danışmanlık faaliyetleri’ sektörü oldu. Haziran ayında hizmetler sektöründe faaliyet gösteren yüzde 21,7’si finansal kısıtların, yüzde 21’i talep yetersizliğinin, yüzde 4,3’ü işgücü eksikliğinin ve yine yüzde 4,3’ü materyal veya ekipman eksikliğinin faaliyetlerini kısıtladığını vurgulamıştır. Faaliyetlerini kısıtlayan hiçbir şeyin olmadığını ifade edenlerin oranı ise yüzde 21,3 olmuştur” şeklinde konuştu.

Öztürk, Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi (KOİN) değerlendirmesinde “Endeks, Haziran 2015’te hem bir önceki aya hem de bir önceki yılın aynı ayına göre düştü. Endeks, geçen yılın aynı dönemine göre 16,7 puan, geçen aya göre 4,7 puan azalarak -20,5 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden inşaat sektörü güven endeksi Haziran 2015’te -11,3 puan değerini aldı. Böylelikle endeks bir önceki aya göre 1,2 puan düşmüş, geçen yılın aynı dönemine göre ise 4,4 puan yükselmiş oldu. Haziran 2015’te, inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmaların yüzde 24,5’i talep yetersizliğinden, yüzde 19,5’i finansal kısıtlardan, yüzde 17,5’i hava şartlarından, yüzde 15’i materyal veya ekipman eksikliğinden şikayet etmiştir. Firmaların yüzde 8,5’i faaliyetlerini kısıtlayan herhangi bir etken olmadığını belirtmiştir” dedi.

Bültenin tamamına Konya Ticaret Odası’nın internet adresi www.kto.org.tr’den ulaşabileceği belirtildi.