KONYA BU İŞİ ÇÖZMÜŞ !

KONYA BU İŞİ ÇÖZMÜŞ !

Radyo Trafik Ankara'nın gönüllü muhabirlerinin sık sık dile getirdikleri, Konya'da uygulanan trafik sistemi neden diğer illerde uygulanmıyor ? sorusunun cevabını araştırdık ..

KONYA BU İŞİ ÇÖZMÜŞ !AKILLI TRAFİK SİSTEMİ UYGULAMASI NEDİR ? 

Konya Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de ilk kez önemli kavşaklarda oluşan trafik yoğunluğunu azaltmak için Akıllı Trafik Sistemi uygulaması başlattı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Akıllı Trafik Sistemi’nde kavşaklara kurulan kameraların trafik ışıklarını tamamen araç yoğunluğuna göre yönettiğini belirterek, böylece sabit bir ışık sistemi değil, yoğunluğa göre ayarlanan bir sistem oluşturulduğunu söyledi.

Konya Büyükşehir Belediyesi Merkezi Trafik İşletim Sistemi (METİS) biriminde incelemelerde bulunan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, fiberobtik kablo altyapısı bulunan tüm kavşakların bu birimden canlı olarak izlendiğini dile getirdi.

Türkiye’de ilk kez uygulamaya koydukları Akıllı Trafik Sistemi’ni de bu birimden takip ettiklerini vurgulayan Başkan Akyürek, şehir merkezinde trafiğin yoğun olduğu 32 kavşakta geri sayım cihazlarının kaldırılarak Akıllı Trafik Sistemi’ne geçildiğini söyledi.

Akıllı Trafik Sistemi’nde kavşaklara kurulan kameraların trafik ışıklarını tamamen araç yoğunluğuna göre yönettiğini belirten Başkan Akyürek, böylece sabit bir ışık sistemi değil, yoğunluğa göre ayarlanan bir sistem oluşturulduğunu, sistemin faydalarını yoğun kavşaklarda gördüklerini vurguladı. Başkan Akyürek, “Türkiye’de ilk olan bu sistem ile İhsaniye Kavşağı’nda ortalama bekleme süresi yüzde 22 ile 30 arasında azaldı. Bazı kavşaklarda 80 saniye yerine 60 saniye beklenilmeye başlandı. Bu uygulama diğer şehirlere de örnek oluyor” dedi.

Trafik ışıklarının bulunduğu kavşaklara yerleştirilen Akıllı Trafik Sistemi, kavşağa bağlı her yön için bir adet akıllı kamera ve tüm bu kameralardan elde edilen verilerin toplandığı bir merkezi üniteden oluşmakta olup her bir kamera ilgili yöndeki araçları sayabilecek şekilde yerleştirildi.

Kavşak kollarındaki araç sayılarını tespit eden Akıllı Trafik Sistemi, trafik ışıklarını tamamen araç yoğunluğuna bağlı olarak yönetiyor. En yoğun olan yöne, daha uzun süre ile yeşil ışık yakılmasını sağlayan sistem sayesinde kavşak genelinde araçların ortalama bekleme süresi en aza indiriliyor.

radyo trafik