Konya, akıllı bisikleti sevdi

Konya, akıllı bisikleti sevdi

Büyükşehir Belediyesi tarafından 2011 yılında hizmete sokulan Akıllı Bisikletler yoğun talep görüyor. 40 istasyon, 600 bisiklet park yeri ve 500 bisikletten oluşan proje kapsamında bugüne kadar 790 bin kişi akıllı bisiklet uygulamasından yararlandı.

Konya’nın merkez ilçeleri Meram, Selçuklu ve Karatay’da kamunun ortak kullanımına açılan bisiklet kiralama projesinin amacı; bisiklet kullanımının kontrollü olarak artırılması, trafik yoğunluğunun azaltılması ve çevre kirliliğinin önlenmesi olarak gösterilmişti. Konya Büyükşehir Belediyesi ile imzalanan Açıkhava reklam üniteleri ihale şartnamesinde bulunan Bisiklet Kiralama Sistemi’nden sorumlu Konya Wall Genel Müdürü Mehmet Yaşar, akıllı bisikletlerin son durumu hakkında bilgi verdi. Wall Şehir Dizaynı olarak Türkiye’nin ilk bisiklet kiralama sistemini Konya’da kurduklarını ifade eden Yaşar, “Sistem halk tarafından sıklıkla kullanılıp benimsendi. Konya’nın en merkezi noktalarına kurulan toplam; 40 istasyon, 600 bisiklet park yeri ve 500 bisiklet halktan beklenen ilgiyi görmüştür. Bu güne kadar yaklaşık 790 bin kişi tarafından kullanıldı. Bu sistemi Konya’ya kuralı iki yıl oldu bu iki yılın bir buçuk yılını ücretsiz olarak hizmet verdik. Son altı aydır akıllı bisikletler ücretli olarak hizmet vermektedir”dedi. Bisiklet fiyatları hakkında bilgi veren Yaşar, bisikletlerin günlük yarım saatinin bedava olduğunu ve günlük saat ücretinin 1 lira olduğunun söyledi. Ayrıca bisikletlerin günlük kiralama 15 lira, haftalık 60 lira ve aylık 180 lira olduğunu kaydetti. Kiralamanın banka kartları ile yapıldığını ve bu paraların nextbike şirketinin ortak para havuzunda biriktiğini daha sonra Wall bayiliğine tekrar gönderildiğini söyledi.

BİSİKLETLERİ GÂVUR MALI GİBİ KULLANMASINLAR

Konya Büyükşehir Belediyesi ve Wall olarak bu bisikletlere çok büyük emek harcadıklarını ifade eden Yaşar, “Konyalı hemşerilerimiz bisikletleri kullanırken tabiri caizse gâvur malı gibi kullanmasınlar. Bu bisikletler hepimizin malı kullanırken biraz daha temiz ve düzenli kullanalım”dedi.

250 TANE YEDEK BİSİKLETİMİZ VAR

Bisikletleri bazen park yerine bırakırken atılmış ve çok hor kullanılmış bir şekilde bırakıldığını dile getiren Yaşar, “ bisikletleri bu şekilde bırakanlar, sistemden ortaya çıkıyor ve çok hasarlı gelen bisikletlerin tahsilâtı kredi kartı üzerinden yapılıyor. Ayrıcı 250 tane yedek bisikletimiz var çok hasarlı bisikletlerin yerine hemen koyuyoruz.”dedi. Türkiye’de bu hizmeti, sistemli bir şekilde sadece Wall şirketinin yaptığını ifade eden Yaşar, “sabah 8’den gece 3’e kadar hizmet veriyoruz. En uzak noktaya yarım saat içinde müdahale ediyoruz” diye konuştu. Bayram Papağan-Memleket