Konuk, AKTİSAD’a konuk oldu

Konuk, AKTİSAD’a konuk oldu

AKTİSAD’ın geleneksel sabah oturmalarına davet edilen Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Karapınar’da milli bir servetin yattığını belirterek, bu servetin kesinlikle Anadolu’da kalması gerektiğini savundu

Aktif İşadamları ve Sanayiciler Derneği (AKTİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Soner Cesur ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile kahvaltıda bir araya gelen Recep Konuk, başta gıda ve tarım olmak üzere birçok konuda çok önemli mesajlar verdi. Dünya ülkelerinin gıdaya ve enerjiye olan ihtiyaçlarının hızlı bir şekilde arttığına dikkatleri çeken Konuk, bu noktada Türkiye’nin ve Konya’nın çok önemli bir yeri olduğunu ve bununun da kıymetinin bilinmesi gerektiğini söyledi. Dünyada yetişen 12 bin çeşit endemik bitkinin yaklaşık 4 bin tanesinin Anadolu coğrafyasında mevcut olduğunu dile getiren Konuk, Avrupa’nın tamamında bile bu kadar çeşidin yetişmediğini belirtti.

BUNUN KIYMETİNİ BİLMEMİZ GEREKİYOR

“Özellikle gıda ve enerji noktasında çok önemli bir coğrafyanın üzerinde yaşıyoruz” diyen Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Çok ciddi bir potansiyelin üzerinde yaşıyoruz. Tabii olan bir altyapımız var. Her şeyi taklit eden Çin’in taklit edemeyeceği, Allah’ın bir lütfundan söz ediyorum. O yüzden başta Çin olmak üzere tüketim alışkanlıkları hızla değişen çok nüfuslu ülkelerin, arayıp da bulamadığı çok önemli bir zenginliğe sahibiz. Bunun kıymetini bilmemiz gerekiyor.

GELİN BİR OLALIM

Yaklaşık iki yıldır Karapınar Linyit rezervi ile ilgili bir araştırma yapıyoruz.1. 8 milyar ton linyit rezervi var. Bizim Kangal’da almış olduğumuz maden rezervinin 18 katı daha fazla. Kaba bir hesap yaptığımız zaman ortaya korkunç rakamlar çıkıyor. Mesela 10 milyar dolar yatırım yaptığınız zaman 3 milyar dolar gelir elde ediyorsunuz. O yüzden bu milli servetin Anadolu’da kalması gerekiyor. Gelin bir olalım ve bu servetin dışarıya gitmesine engel olalım. Anadolu’nun cevval insanı bu yükü kaldıracak güçte. Sadece biraz cesaret ve kararlılık göstereceğiz.

SİZ GÜÇLÜ OLURSANIZ DÜNYA HUZUR BULUR

Güney Amerika’ya gitmiştim, orada bana şöyle bir şey dediler ”Siz güçlü olursanız Dünya huzur bulur. Osmanlı güçlü idi ve dünyanın huzuru vardı”. Evet, ben bunu birçok ülkede duydum. Bizim güçlü olmamız lazım. Karapınar yanı başımızda dururken enerji satın alıyor olmamızı yanlış buluyorum.60 milyar dolar ödeyip dışarıdan enerji satın alıyoruz. Kesinlikle doğru bulmuyorum. Tüketmeden tüketmeyi öğrenmek zorundayız. Elimizdeki değerleri rantabl kullanmanın yolarını araştıracağız. Eskiden bayrağımız her yerde dalgalansın şeklinde bir mefkûremiz vardı. Şimdi şunu çok iyi anlıyorum, bunun yolu mal satmakla geçiyor. Terek dolu olmalı yani.

HİÇBİR ŞEY AĞAÇTAN DAHA ÖNEMLİ OLAMAZ

Konya Şeker’in gerçekleştirdiği 28 tane fabrikamız var. Türkiye’de ilk 500 sanayi devi sıralamasında ilk 50 arasındayız. Ama bütün bunlardan daha önemli olan bir şey var, o da dikmiş olduğumuz fidanlar. Şu ana kadar 8,5 milyondan fazla fidanı toprakla buluşturduk.  Her gün 50 arazözle sulama yapıyoruz. Bana göre Konya Şeker’in yapmış olduğu en önemli aktivite budur. “Kıyametin koptuğunu görseniz bir fidan dikin “diyen Peygamber Efendimiz, bunu boşuna söylememiş. Evliya Çelebi, Ankara’dan Konya’ya gelmek isteyen bir sincabın, hiç yere inmeden bu yolculuğu tamamladığını yazmış, hatıralarında. Bizde en azından yol boyunca bunu yapmanın gayreti içinde olalım istedik.

ÜNİVERSİTEDE NİCELİĞE DEĞİL NİTELİĞE ÖNEM VERECEĞİZ

Üniversitemiz gündemde. İhtisas amaçlı kurulan bir üniversite. Sayıya değil, niteliğe önem veriyoruz. Modern ve teknik manada ihtiyacımız olanı öğretmek ve öğrenmek için kurulacak. Tamamen ihtisasa yönelik olacak.”

Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’a, ülkemize, Konya’ya ve çevreye olan katkılarından dolayı şükranlarını bildiren AKTİSAD Başkanı Soner Cesur, Yönetim Kurulu olarak kendilerini ağırlamaktan dolayı son derece onur duyduğunu söyledi. Aynı şekilde sabahın ilk ışıkları ile birlikte bir araya gelerek Konya’nın ve ülkenin çok önemli sorunlarını masaya yatıran AKTİSAD Yönetimine teşekkür eden Recep Konuk, “Örnek alınması gereken çok önemli bir faaliyete şahit oldum, arkadaşları tek tek kutluyorum” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler