Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki siyasi kriz

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki siyasi kriz

Katolik Kilisesi, iktidarla muhalefet arasındaki arabulucuk görevini bıraktığını duyurdu

KİNŞASA (AA) - Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki siyasi krize çözüm bulmak amacıyla arabuluculuk görevi yürüten Katolik Kilisesi, uzlaşma görüşmelerinden çekildiğini açıkladı.

Kongo Piskoposluğu (CENCO) Genel Sekreteri Donatien Nshole, AA muhabirine açıklamasında, iktidarla muhalefetin anlaşması için yürütülen uzlaşma görüşmelerinden ayrıldıklarını ifade etti.

Nshole, 3 ay geçmesine rağmen tarafların uzlaşamadığını ve sürecin çıkmaza girdiğini bu nedenle çekilme kararı aldıklarını bildirdi.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 2016 sonuna kadar yerel ve genel seçimlerle devlet başkanı seçimi için sandık kurulması bekleniyordu fakat geçen kasımda yapılması öngörülen devlet başkanı seçimi mali sorunlar nedeniyle ertelenmişti.

Kabila'nın iktidarda kalmaya çalıştığını iddia eden muhalefetle sivil toplum kuruluşları, seçimlerin ertelenmesine karşı protestolar düzenlemişti.

Kilisenin arabuluculuğunda aralık ayında iktidarla muhalefet arasında başlatılan diyalog süreci, ocakta imzalanan anlaşmayla sonuçlanmıştı. Anlaşmaya göre, devlet başkanı seçimi, genel ve yerel seçimlerin bu yılın sonunda düzenlenmesi, seçimlere kadar ülkeyi, muhalefet ve iktidardan oluşan geçiş hükümetinin yönetmesi kararlaştırılmıştı. Anlaşma şartlarının yerine getirilmesi için muhalefetle iktidar arasında uzlaşma görüşmeleri başlamıştı.

Muhalefetteki Demokrasi ve Sosyal İlerleme için Birlik Partisi (UDPS) Genel Sekreteri Jean-Marc Kabund-a-Kabund da geçen hafta, iktidarın seçim sürecini ertelemek için bahaneler ürettiğini ve bu durumun kabul edilemez olduğunu belirtmişti.

Kabund-a-Kabund bu nedenle uzlaşma görüşmelerinden çekildiklerini duyurmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :