Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki şiddet olayları

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki şiddet olayları

Ülkenin orta kesiminde kanlı eylemler düzenleyen ve 400'den fazla kişinin ölümüne sebep olan Kamuina Nsapu adlı silahlı grup, büyü ve doğaüstü güçlerin kendilerini koruduğunu savunuyor- Sosyolog Kalonga:- "Kamuina Nsapu ayrılıkçıları, güvenlik güçlerinin

KASAI (AA) - Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 400'den fazla kişinin ölümüne neden olan Kamuina Nsapu adlı silahlı grup, büyü ve doğaüstü güçlerin kendilerini koruduğunu iddia ediyor.

İktidara karşı Haziran 2016'da Jean-Pierre Mpandi, diğer adıyla Kamuina Nsapu liderliğinde kurulan silahlı grup, eylemlerini genellikle ülkenin orta kesiminde düzenliyor.

Dibaya kentindeki Teknik ve Sosyal Bilgiler Enstitüsünde Sosyolog Prof. Emma Kalonga, AA muhabirine değerlendirmesinde, "Silahlı grubun inancına göre, ataların ahını almamak için geleneksel yasaklara uyulması gerekiyor." dedi.

Mpandi'nin 2011'de, Bajila Kasanga kabilesinin liderliğine seçilmesiyle Kamuina Nsapu ismini aldığına işaret eden Kalonga, iktidarın kendisini kabile lideri olarak tanımamasını gerekçe gösteren Mpandi'nin iktidarla mücadele kararı aldığını belirtti.

Bunun üzerine güvenlik güçlerinin Mpandi'nin evine baskın düzenlediğini ve o sırada eşinin darp edildiğini dile getiren Kalonga, geleneklere göre, evli bir kadına özellikle bir kabile liderinin eşine dokunmanın büyük suç sayıldığını söyledi.

Kalonga, Mpandi'nin evine polislerin yaptıkları baskının ardından ulusal radyoda "halkı iktidara karşı ayaklanmaya" çağırdığını ancak geçen yaz güvenlik güçlerince düzenlenen bir operasyonda öldürüldüğünü aktardı.

- Yetkililer yeni lideri tanıdı

Ülkenin orta kesiminde yaşanan güvenlik krizini yok etmek için hükümetin silahlı grupla diyalog kurmaya karar verdiğini kaydeden Kalonga, bu çerçevede İçişleri ve Güvenlik Bakanı Emmanuel Ramazani Shadari'nin kabile mensupları ve bölge yetkilileriyle müzakerede bulunduğunu belirtti.

Kalonga, yetkililerin, Mpandi'nin ardından örgütün yeni lideri olan Jacques Kabeya wa Ntumba'nın meşruiyetini, şiddet olaylarını sona erdirebilmek amacıyla tanıdıklarını vurguladı. Kalonga, bu gelişmelere rağmen Kamuina Nsapu üyelerinin, geçen yılın ağustos ayında polis tarafından öldürülen liderleri Mpandi'nin intikamını almak için ülkenin orta kesiminde zaman zaman saldırı düzenlemeye devam ettiğini anımsattı.

- "Kabile lideri birtakım güçlere sahip"

Öte yandan Kalonga, "Kamuina Nsapu ayrılıkçıları, güvenlik güçlerinin uyguladığı baskıya karşılık kendi deyişleriyle 'güçlenmek ve düşmanı yenmek için' doğaüstü güçlere yöneliyor." diye konuştu.

Ayrılıkçıların saldırıya geçmeden ellerine, uçlarına liderlerinin ismini yazdıkları, kırmızı renkte kumaş parçası doladıkları tahta değnekler aldığına işaret eden Kalonga, "Ayrılıkçılar vücutlarına kurşun işlemediği inancını benimsemiş durumda. Polisin ve askerlerin kendilerini vuramayacağına inanıyorlar. Aynı zamanda geleneklerine ve inanışlarına göre, kabile lideri birtakım güçlere sahip ve öldürüldüğünde doğa onun intikamını alıyor." dedi.

BM verilerine göre, silahlı grupla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda şu ana kadar 400'den fazla kişi hayatını kaybetti ve 1 milyona yakın sivil olaylardan etkilendi. Hükümet ise silahlı grupla çıkan çatışmalarda 100'e yakın polis ve askerin yaşamını yitirdiğini duyurdu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :