Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki olaylar

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki olaylar

AB, seçim sürecini çıkmaza soktuğu ve insan haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle ülkenin 9 üst düzey yetkilisine yaptırım getirdi

KİNŞASA (AA) - Avrupa Birliği (AB), Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki 9 üst düzey yetkiliye yaptırım kararı aldı.

AB'den yapılan yazılı açıklamada, ülkenin İçişleri Bakanı Ramazani Shadari, Hükümet Sözcüsü ve İletişim Bakanı Lambert Mende, Ulusal İstihbarat Ajansı Başkanı Kalev Mutondo, eski İçişleri Bakanı Evariste Boshab, bir süre önce şiddet olaylarına sahne olan Kasai Central bölgesinin Valisi Alex Kande Mupompa ve Haut Katanga bölgesinin eski Valisi Jean Claude Kazembe Musonda ile üç askeri yetkiliye yaptırım uygulanacağı bildirildi.

Bu yetkililere, "seçim sürecini çıkmaza soktukları ve insan haklarını ihlal ettikleri" için yaptırım kararı alındığı belirtilen açıklamada, bu kişilerin Avrupa'ya seyahat etmelerinin yasaklandığı ve banka hesaplarının dondurulduğu kaydedildi.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Leonard She Okitundu geçen hafta, ülkesinin bazı yetkililerine AB tarafından yaptırım uygulayacağı yönünde iddialar bulunduğunu belirterek, "Ülkemizde cezalandırma kurumlarımız var. AB ile ilişkilerimiz dost niteliğindedir ancak iç işlerimize karışacak kadar değil. AB'nin yetkililerimize yönelik yeni yaptırım uygulamasını kabul etmeyiz." demişti.

AB geçen yılın aralık ayında da insan haklarını ihlal etmekle suçladığı 7 güvenlik yetkilisine yaptırım uygulamıştı.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde halkın, 2016 sonuna kadar yerel, genel ve devlet başkanı seçimleri için sandık başına gitmesi bekleniyordu fakat Kasım 2016'da yapılması planlanan devlet başkanı seçimi mali sorunlar nedeniyle ertelenmişti. Devlet Başkanı Joseph Kabila'nın iktidarda kalmaya çalıştığını iddia eden muhalefetle sivil toplum kuruluşları erteleme kararını protesto etmiş, güvenlik güçleriyle çıkan çatışmalarda çok sayıda sivil hayatını kaybetmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :