Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki olaylar

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki olaylar

Dışişleri Bakanı Okitundu:- "AB ile ilişkilerimiz dost niteliğindedir ancak iç işlerimize karışacak kadar değil. AB'nin yetkililerimize yönelik yeni yaptırım uygulamasını kabul etmeyiz"

KİNŞASA (AA) - Kongo Demokratik Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Leonard She Okitundu, Avrupa Birliğinin (AB), ülkesinin iç işlerine karışmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Okitundu, AA muhabirine açıklamasında, AB'nin, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin bazı yetkililerine yaptırım uygulayacağı yönünde iddialar bulunduğuna dikkati çekerek, "Ülkemizde cezalandırma kurumlarımız var. AB ile ilişkilerimiz dost niteliğindedir ancak iç işlerimize karışacak kadar değil. AB'nin yetkililerimize yönelik yeni yaptırım uygulamasını kabul etmeyiz." ifadelerini kullandı.

Adının açıklanmasını istemeyen Avrupalı bir diplomat dün AA muhabirine, AB'ye bağlı ülkelerin, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde bazı yetkililere, insan hakkı ihlali işledikleri ve ülkedeki krizin çözümüne engel oldukları gerekçesiyle yaptırım uygulamaya hazırlandıklarını söylemişti.

Diplomat, söz konusu kişilerin Devlet Başkanı Joseph Kabila'ya yakın 9 yetkili olduğunu, bunlara Avrupa'ya seyahat yasağı getirileceğini ve banka hesaplarının dondurulacağını ileri sürmüştü.

AB aralık ayında, insan haklarını ihlal etmekle suçladığı 7 güvenlik yetkilisine yaptırım uygulamıştı.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde halkın, 2016 sonuna kadar yerel, genel ve devlet başkanı seçimleri için sandık başına gitmesi bekleniyordu fakat geçen kasımda yapılması planlanan devlet başkanı seçimi mali sorunlar nedeniyle ertelenmişti.

Kabila'nın iktidarda kalmaya çalıştığını iddia eden muhalefetle sivil toplum kuruluşları erteleme kararını protesto etmiş, güvenlik güçleriyle çıkan çatışmalarda çok sayıda sivil ölmüştü.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :