"Komutanım, emirleri kim veriyor, biz kimden emir alıyoruz?"

"Komutanım, emirleri kim veriyor, biz kimden emir alıyoruz?"

FETÖ'nün darbe girişiminde, aralarında Yurtta Sulh Konseyi üyesi olduğu belirtilen eski tuğgeneral Kırker'in de olduğu Etimesgut Zırhlı Birlikler Okul ve Eğitim Tümen Komutanlığındaki olaylara ilişkin 52 kişi hakkında açılan davaya sanık savunmalarıyla de

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında, aralarında Yurtta Sulh Konseyi üyesi olduğu belirtilen eski Kara Kuvvetleri Komutanlığı Personel Plan Daire Başkanı Tuğgeneral Ahmet Bican Kırker'in de bulunduğu Etimesgut Zırhlı Birlikler Okul ve Eğitim Tümen Komutanlığındaki olaylara ilişkin 52 sanıklı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Kampüsü'nde görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatları ile bazı müştekiler katıldı.

Savunması için söz verilen eski binbaşı Özkan Gürkol, 15 Temmuz öncesinde subay kurs bölük komutanı olduğunu, 15 Temmuz'da alarm verilmesi üzerine yanına 4 teğmeni alarak görevli olduğu Etimesgut'taki Zırhlı Birlikler Okuluna gittiğini belirtti.

Gürkol, kışlaya gittikten sonra tabur komutanı Fatih Çubukçu ile görüştüğünü, Çubukçu'nun Genelkurmay ve Jandarma Genel Komutanlığına terör saldırısı olduğu yönünde beyanlarda bulunduğunu aktardı. Gürkol, Çubukçu'nun emriyle tümen karargahına önce 2, daha sonra da 4 teğmeni gönderdiğini ve bölük astsubayı vasıtasıyla teğmenlere G-3 piyade tüfeği ile mühimmatı dağıtıldığını beyan etti.

Çubukçu'nun kışladan çıkacak tankların personel ihtiyacının karşılanması yönündeki emri üzerine teğmenleri tankların bulunduğu garajlar bölgesine gönderdiğini ifade eden Gürkol, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sinan Ünal üsteğmenle hazır bulunan teğmenleri eğitim destek taburuna gönderdim. Ben de yanıma bir kişi alarak arabamla eğitim destek taburunun garajına gittim. Tabur komutanı Çubukçu, garaja giderek tankların hazırlık durumunu kontrol etmemi istemişti. Gittiğimde tankların hepsinin cephaneliğe, mühimmat yüklemeye gittiklerini öğrendim. Bu esnada tabur komutanı bana 'Sen de cephaneliğe git. Çıkan her aracın personel ihtiyacına göre personel takviyesi yap.' dedi. Cephaneliğe gittiğimde bazı tankların dışarı çıktığını öğrendim. Bu tanklara Erdal Yetim ve bizim tabur komutanı Çubukçu tarafından nerelere gitmeleri gerektiği söylenmiş."

- "Biz kimden emir alıyoruz?"

Darbe girişiminden haberdar olmadığını, yaşanan askeri hareketliliği normal karşılamaması üzerine cephanelik bölgesinden dışarı çıkmak isteyen askeri araçları engellemeye çalıştığını öne süren Gürkol, bu esnada teğmenlerden birinin telefonundan "sıkıyönetim ilanı haberini" gösterdiğini ve yaşananların terör saldırısı olmadığını öğrendiğini bildirdi.

Gürkol, "Teğmenlerden biri yanıma gelerek telefonundan haberleri gösterdi. Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde de sıkıyönetim ilanı olduğunu söyledi. Bunun üzerine tabur komutanını aradım. 'Komutanım neler oluyor? Sıkıyönetim, terör saldırısı olduğu için mi ilan edildi? Emirleri kim veriyor, biz kimden emir alıyoruz?' dedim. O da 'Tümen komutanı görevden alındı. Yerine bir tuğgeneral atandı, emirleri o veriyor.' dedi. Ben bunu öğrendikten sonra, saat 04.00'e kadar cephanelikte bekledim." diye konuştu.

Darbe girişiminin yaşandığı gece, birinci sicil amiri olan tabur komutanı Çubukçu'dan aldığı emirleri bölük personeline ilettiğini ve onların sorumluluğunu kendi üzerine alamaya hazır olduğunu dile getiren Gürkol, tahliye talebinde bulundu.

Davanın görülmesine yarın devam edilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :