"Kombine yöntemle tüp bebek"te gebelik oranları arttı

"Kombine yöntemle tüp bebek"te gebelik oranları arttı

Türk bilim insanı Prof. Dr. Gürgan tarafından geliştirilen, tüp bebek tedavisinde uygulanan "Desteklenmiş Kombin-Nadaslama Tekniği" ile tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında rahim içindeki bağışıklık sistemi kuvvetlendirilerek, gebelik oranları artırı

ANKARA (AA) - YEŞİM SERT KARAASLAN - Türk bilim insanı Prof. Dr. Timur Gürgan tarafından geliştirilen, tüp bebek tedavisinde uygulanan "Desteklenmiş Kombin-Nadaslama Tekniği" isimli yöntemin, tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında rahim içindeki bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek, gebelik oranlarını artırdığı belirlendi.

İlk kez Türkiye'de 7 Ekim'de gerçekleştirilen Dünya Tüp Bebek Kongresi'nde sunulan yöntem, gömülgenlik destekleme hücrelerini arttıran ve uyaran özel sıvının rahim içine verilmesi, rahim içinde detoks yapıldıktan sonra genel anestezi altında rahim içine ufak kesiler atılarak, bağışıklık sisteminin bölgeyi kuvvetlendirmesi için nadasa bırakılması esasına dayanıyor.

Bağışıklık sistemi devreye girdikten sonra kesik atılan bölgede hücrelerin yenilenmesinin ardından, dondurulmuş embriyolar çözdürülerek anne adayının kuvvetlenmiş olan rahmine transfer ediliyor. Yöntemle, başarısız tüp bebek denemesi yapan kadınlarda gebe kalma oranları yüzde 40'ların üzerine çıkıyor.

Dünya Tüp Bebek Derneği Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bebek sahibi olmakta sıkıntı yaşayan çiftler için uygulanan yöntemlerde başarı oranlarının artırılabilmesi için çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

Teknolojik gelişmeye rağmen önemli oranda tekrarlayan tedavi başarısızlığıyla karşılaşıldığını ve gebelik elde edilemediğini dile getiren Gürgan, son yıllarda yapılan çalışmaların, bu hastalarda sorunun, embriyoların gömülmesiyle gebeliğin oluştuğu rahim iç zarında olabileceğini ortaya koyduğunu anlattı.

Gürgan, "Endometrium olarak adlandırılan rahim içi zarının, embriyonun gömülmesine yardımcı olabilecek çeşitli faktörlerden yoksun olması ya da bu zarın devamlılığını, fonksiyonunu bozan yapışıklıklar, kanlanma azalması ve iltihaplar çok iyi kalitede embriyoların transferine karşın gebeliklerin oluşmamasına yol açmaktadır." bilgisini verdi.

Rahim içi hücrelerde çeşitli nedenlerle oluşan fonksiyon eksikliğinin, sağlıklı embriyonun rahim içine gömülmesini engellediğini dile getiren Gürgan, histeroskopi yöntemiyle rahim içinin değerlendirildiğini ve rahim içine ait sorunların belirlenebildiğini söyledi.

- "Risk azalıyor"

Prof. Dr. Gürgan, Nadas yönteminde, rahim içi zarında bulunan özel gömülgenlik destekleme hücrelerini arttıran ve uyaran bir sıvının rahim içine verildiğini belirterek, "Rahim içi detoks faktörü olarak adlandırılabilen sıvının, bağışıklık hücreleri üzerinden, rahim zarını kalınlaştırması sağlanıyor. Bu hücrelerin en sağlıklı embriyo ile iletişim kurması sağlanarak gebelik oranları yükseliyor ve düşük riski azalıyor." dedi.

Son yıllarda tüp bebek tedavilerinde yumurta gelişmesinin sağlanması için verilen ilaçların, rahim içinin gömülgenliğini azaltabileceğini gösteren bilimsel veriler elde edildiğini anlatan Gürgan, şöyle devam etti:

"Bağışıklık sisteminde problem olan polikistik over hastalarında, adet düzensizliği ile giden yumurtlama problemi yaşayanlarda, çikolata kisti olanlarda, bağışıklık sistemleri genetik veya çevresel faktörlerle bozulmuş kişilerde rahim içi gömülgenliğin azaldığı belirlendi.

Nadaslama yönetimi, şimdi embriyo dondurma ve çözdürme modeliyle geliştirildi ve uygulama biçiminde yenilik yapıldı. 'Desteklenmiş Kombin-Nadaslama Tekniği' diye isimlendirilen yöntemle, rahim içi zarına yapılan uygulamalarla, tüp bebek tedavisinde gebelik oranları artırılabiliyor. Bu yöntemde, rahim içinin gebeliği kabul etme potansiyelini artırmaya yönelik rahim hücreleri uyarılıyor. Bunun için, histeroskopiyle rahim içi inceleniyor ve tüm özel noktalarına mikromakaslar yardımıyla ufak kesiler yapılıyor. Böylece rahim içi zarında hücresel ve hormonal dengelemeyle bağışıklık hücrelerinde artma sağlanarak, rahim içi zarının transfer edilen embriyoyu tutma/gömülgenlik potansiyeli artırılıyor.

Rahim içi zarına yapılacak kontrollü kesilerle rahim içi zarının kanlanması artırılarak, özel hücre ve özel kimyasalların seviyesinin artırılması hedefleniyor."

Uygulama öncesinde ilaçların olumsuz etkisinden koruyabilmek amacıyla embriyoların dondurulduğunu ve sonraki ay anne adayının rahminin içine destekleme hücrelerini artıran özel sıvının verildiğini, ufak kesiler atıldığını ve rahmin nadasa bırakıldığını anlatan Gürgan, rahmin embriyo transferine hazır hale gelmesinin ardından embriyoların çözdürülerek transfer edildiğini belirtti.

Gürgan, Desteklenmiş Kombin-Nadaslama Tekniğinin, genel anestezi altında yaklaşık 10-15 dakika içerisinde uygulanabildiğini ifade ederek, "Bu özel teknikle daha önceden üç ve üzerinde tüp bebek başarısızlığı olan kadınlarda tüp bebek tedavi başarısı önemli derecede arttırılabiliyor. Çalışmalarda, Histeroskopik Nadaslama Tedavisi uygulanan ve tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olan hastalarda gebelik oranı yüzde 40,91 iken, uygulanmayan 40 hastada gebelik şansı yüzde 17,50 olarak belirlendi." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :