Kolombiya'da halk barış için gösteri düzenledi

Kolombiya'da halk barış için gösteri düzenledi

BOGOTA (AA) - Kolombiya'da binlerce kişi, hükümet ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında imzalanan barış anlaşmasının uygulanması talebiyle...

BOGOTA (AA) - Kolombiya'da binlerce kişi, hükümet ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında imzalanan barış anlaşmasının uygulanması talebiyle gösteri düzenledi.

FARC ile hükümet arasındaki anlaşmaya halkın referandumda "hayır" demesinin ardından barış isteyen binlerce kişi, Kolombiya'nın başkenti Bogota'da Kongre binasının önünde toplandı.

Ülkede 52 yıl süren çatışmada hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşıyan aileler, beyaz karanfillerle karşılandı.

Aktivist olan babası yaklaşık 10 yıl önce öldürülen Diana Gomez, cinayetin hala açıklığa kavuşturulamadığını belirterek "Bizim gibi arafta yaşayan mağdurların artık uzlaşmaya ihtiyacı var." dedi.

FARC ile Kolombiya hükümeti arasında Küba'da yürütülen barış müzakereleri dört yıl sürdü. Görüşmelerin sonunda barış anlaşmasına varılmış, referanduma sunulan anlaşma çok az bir farkla reddedilmişti.

Anlaşmanın halk tarafından reddedilmesinin ardından Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, muhalefetle yeni bir ulusal diyalog başlatılacağını açıklamış, FARC liderleri de barışı aramaya devam edeceklerini, ağustos ayında varılan ateşkese bağlı kalacaklarını duyurmuştu.

Ülkede FARC ile güvenlik güçleri arasında 250 bin kişinin ölümü, 6 milyon kişinin yerlerinden olmasına yol açan çatışmaları bitirmesi öngörülen anlaşmaya karşı çıkan eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe öncülüğündeki muhalefetin gerekçelerinin başında FARC'a fazla taviz verilmesi geliyor.

Referandumdan "hayır" oyu çıkması, çeşitli ülkelerde protesto edilmişti. New York, Londra ve Paris'in de aralarında bulunduğu 14 kentte düzenlenen "Barış Yürüyüşü" gösterilerinde binlerce kişi, barış anlaşmasının kabul edilmesi çağrısında bulunmuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :