Kolombiya'da FARC'ın ateşkes ilanı

Kolombiya'da FARC'ın ateşkes ilanı

Devlet Başkanı Santos, ateşkes kararını dikkatli bir biçimde değerlendireceklerini söyledi

BOGOTA (AA) - Kolombiya hükümeti, yaklaşık 50 yıldır silahlı mücadele veren Kolombiya Silahlı Devrimci Güçleri'nin (FARC) 20 Aralık'tan itibaren süresiz ateşkes ilan etme kararına ihtiyatlı yaklaştı. 

Devlet Başkanı Juan Manual Santos, düzenlediği basın toplantısında "FARC'ın tek taraflı ve süresiz ateşkes ilan etmesine önem veriyoruz ancak uluslararası kanıt gibi bazı koşulları kabul edemeyiz. Karar iyi bir başlangıç noktası gibi göründüğü için süreci ve ateşkese uyup uymadıklarını dikkatli bir biçimde analiz edeceğiz" dedi. 

FARC'ın ateşkes kararını "sapı dikenlerle kaplı bir gül" hediye edilmesine benzeten Santos, "FARC, barış istediğini göstermeye, güven oluşturacak eylemlerde bulunmaya devam etmeli ancak bu şekilde doğru yönde ilerlemeye devam edebiliriz" ifadesini kullandı.  

Kolombiya halkının haklarının her şeyin önünde olduğunu vurgulayan Santos, "Ne devlet başkanı ne devlet ne de ordu mensupları, kendilerini ülkenin her bir köşesinde tüm Kolombiyalıların güvenliğini ve özgürlüğünü savunmakla görevli kılan yasalara ve anayasaya karşı gelemez" ifadesini kullandı. 

Kolombiya hükümeti ile barış görüşmelerini sürdüren FARC, dün 20 Aralık'tan itibaren süresiz ateşkes ilan etmişti. FARC, hükümet güçlerinin gerillalarını hedef alması durumunda ateşkesin sona erebileceği uyarısında da bulunmuştu. 

FARC'ın hükümete karşı 1964'ten bu yana silahlı mücadele 220 bin kişi yaşamını yitirmiş, 5 milyon kişi de yerlerinden olmuştu. FARC ile hükümet arasındaki barış görüşmeleri, Kasım 2012'de Havana'da başlamıştı. 

Kaynak:Haber Kaynağı