Kolombiya'da FARC ile yeni barış anlaşması

Kolombiya'da FARC ile yeni barış anlaşması

Yenilenen anlaşma Senatoda onaylandı

ANKARA (AA) - Kolombiya'da Senato, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile 24 Kasım'da imzalanan yeni barış anlaşmasını onayladı.

Tarafların, Küba'nın başkenti Havana'da yaptığı uzun görüşmelerin ardından 24 Kasım'da Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ve FARC lideri Rodrigo Londono arasında imzalanan yeni barış anlaşması Senatodan geçti.

Devlet Başkanı Santos, anlaşmada yer alan yeni önerilerin daha güçlü olduğunu ve yenilenen anlaşmanın, muhalifler tarafından talep edilen değişiklikler dikkate alınarak hazırlandığını belirtti.

Eski Devlet Başkanı ve 2 Ekim'de yapılan referandumdaki "hayır" kampanyasının önemli isimlerinden Alvaro Uribe ise yeniden hazırlanan anlaşmanın hala FARC liderlerine karşı çok müsamahakar olduğunu ifade etti.

Senatoda yapılan görüşmeden önce, Kolombiya'nın Medellin kenti yakınlarında düşen uçakta hayatını kaybeden 71 kişi için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Yeni anlaşma, Kongrenin alt kanadında oylamaya sunulacak.

Santos, yeni barış anlaşmasını imzalamasının ardından yaptığı konuşmada, yenilenen barış anlaşması çerçevesinde, FARC'ın bütün silahlarının 150 gün içinde Birleşmiş Milletlere (BM) teslim edileceğini bildirmişti.

Anlaşmaya katkı veren toplumun bütün kesimlerine teşekkür eden Santos, yeni dönemde FARC üyelerinin 5 gün sonra silah bırakmak için belirlenen alanlara gitmeye başlayacağını açıklamıştı.

Kolombiya'da 2 Ekim'de FARC ile imzalanan barış anlaşması referanduma götürülmüş, yaklaşık 13 milyon Kolombiyalının oy kullandığı referandumda halkın yüzde 50,24'ü anlaşmaya "hayır" demişti.

Hükümet referandum sonrası, çatışmanın kurbanları, kilise, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek, FARC ile tekrar müzakere edilecek talepleri not etmişti. Taraflarla yapılan 60'a yakın toplantı ve 100 saati bulan çalışma sonrası 57 konuda 500'e yakın teklif ortaya çıkmıştı.

Nüfusu 48 milyonu aşan Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da yarım yüzyıldan fazla süren iç savaş, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin göç etmesine neden olmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :