Kolombiya'da çatışma

Kolombiya'da çatışma

Hükümet ile barış görüşmelerine başlamaya hazırlanan ELN'nin bir militanı öldürüldü

BOGOTA (AA) - Kolombiya'da hükümet ile resmi barış görüşmeleri yapacağını açıklayan isyancı grup Ulusal Kurtuluş Ordusu'nun (ELN) bir militanı öldürüldü.

Ordudan yapılan açıklamada, güvenlik güçleri ile ELN üyeleri arasında çıkan çatışmada bir militanın öldürüldüğü, 4 militan ve yanlarındaki iki çocuğun yakalandığı belirtildi.

Ülkenin ikinci büyük solcu gerilla örgütü ELN, 29 Eylül'de sosyal medya hesabı üzerinden hükümetle arasındaki olağanüstü farklılıkların üstesinden gelmeye ve barış görüşmelerini başlatmaya hazır olduğunu duyurmuştu.

Geçen hafta resmi barış görüşmelerinin 27 Ekim'de Ekvador'da başlayacağı açıklanmıştı.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, televizyonda yayınlanan konuşmasında, "ELN gerillaları ile üç yıldır müzakere için uğraşıyoruz. Şimdi ELN ile başarıya ulaşabiliriz. Böylece barış tamamlanmış olacak." ifadesini kullanmıştı.

Garantör devletlerin Brezilya, Şili, Küba, Ekvador, Norveç ve Venezuela olduğu barış görüşmelerinin, her iki tarafın da üzerinde anlaşmaya vardığı, Kolombiyalıların görüşmeye katılımı, barış için demokrasi, çatışmaların mağdurları, barış için gerekli dönüşümler, barış için güvenlik ve anlaşmazlıkların sonlanması, siyasi katılımın garantisinden oluşan altı maddelik bir gündemi olacak.

Hükümet ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında 52 yıl süren iç savaşı bitiren barış anlaşması, 4 yıl süren müzakerelerin ardından Küba'nın başkenti Havana'da 25 Ağustos'ta imzalanmıştı ancak 2 Ekim'de yapılan referandumda yüzde 50,2'lik bir oranla reddedilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :