Kolombiya'da barış görüşmelerine ara verilmesi

Kolombiya'da barış görüşmelerine ara verilmesi

Görüşmelerin kesilmesine neden olan rehine 2 asker, FARC tarafından serbest bıraktı

BOGOTA (AA) - Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında yürütülen barış görüşmelerinin kesilmesine neden olan rehine 2 asker, FARC tarafından serbest bırakıldığı bildirildi.

FARC, internet sitesinden yaptığı açıklamada, "İki hafta önce bir operasyon sırasında yakalanan askerler Paulo Cesar Rivera ve Jonathan Andres Diaz'ı Arauca'da sağ salim olarak serbest bıraktık. Quiron Görev Gücü'ne bağlı iki asker Rivera ve Diaz, iki garantör devlet Küba ve Norveç'ten temsilcilerin ve Uluslarası Kızılhaç Komitesi üyelerinin liderliğinde insani yardım heyetine teslim edilmiştir" dedi.

FARC'ın lideri Rodrigo Londono Echeverri, "rehineler yüzünden Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos'un barış görüşmelerine ara verme kararı, barış sürecindeki güveni sarsmıştır" diye konuştu.

Kolombiyalı General Ruben Dario Alzate Mora, Yüzbaşı Jorge Rodriguez ve avukat Gloria Urrego geçen pazar günü Las Mercedes'te, askerler Cesar Rivera ve Jhonatan Diaz da iki hafta önce Venezuela sınırı yakınında Arauca'da kaçırılmıştı. 

Kolombiya Devlet Başkanı Santos, General Alzate Mora'nın kaçırılmasının ardından FARC ile Kolombiya hükümeti arasında 2 yıl önce başlayan barış görüşmelerini askıya almıştı. 

Santos, FARC'ın, başta General Alzate Mora olmak üzere kaçırılan askerlerin derhal serbest bırakmasını istemiş ve ara verilen müzakerelerin yeniden başlamasının buna bağlı olduğunu açıklamıştı. 

Kolombiya hükümetiyle FARC arasındaki barış süreci, Kasım 2012'den bu yana zaman zaman kesintiye uğrasa da sürüyor. Barış görüşmeleriyle 220 bine yakın kişinin hayatına mal olan 50 yıllık anlaşmazlığa son verilmesi amaçlanıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı